PENTACON ASPECTOMAT 300


Danas je nabavljen projektor za dijapozitive 50x50mm ASPECTOMAT 300 njemačke tvrtke PENTACON iz 1963. godine. Uređaj je vizualno u zadovoljavajuće očuvanom stanju ali nedostaje jedna kopča poklopca projektora (crveni gumb na slici), te vanjski dodaci kao što je mrežni kabel i žični daljinski upravljač uređaja. Srećom, mrežni kabel ima standardni utikač kao većina električnih uređaja iz tog razdoblja.

pentacon_aspectomat_300_01

pentacon_aspectomat_300_02

pentacon_aspectomat_300_05

  pentacon_aspectomat_300_06

Ovaj projektor koristi vrlo snažnu žarulju od 300W / 220V. Zahvaljujući tome projektor daje dovoljno povećanu i jasnu sliku čak i u nezamračenim prostorijama, međutim, sijalica se u radu jako grije, ima kraći vijek trajanja od slabijih sijalica, cijenovno je skuplja i teže ju je nabaviti ili nadomjestiti jer koristi specijalno grlo.

 pentacon_aspectomat_300_12

pentacon_aspectomat_300_11

pentacon_aspectomat_300_03

Leće i filteri koji se nalaze između žarulje i objektiva modularno su postavljeni te se lako vade zbog čišćenja ili zamjene.

 pentacon_aspectomat_300_04

pentacon_aspectomat_300_07

Mehanizam ovog projektora je automatiziran tako da se pritiskom kontrole na samom projektoru ili na daljinskom upravljaču automatski izmjenjuju dijapozivi za prikaz. U unutrašnjosti se uočava elektromagnetska kotva koja s jedne strane uključuje električne kontakte, a s druge strane preko sistema kvačila uključuje na elektromotor mehanizam izvlačenja i uvlačenja dijapozitiva.

pentacon_aspectomat_300_08

pentacon_aspectomat_300_09

pentacon_aspectomat_300_10

Izmjereni otpor između kontakata mrežnih priključaka je 520 ohma i nakon spajanja projektor je odmah proradio. Automatika je kod probe radila ispravno, žarulja također, ali iz ventilatora se čuo neujednačen zvuk te je projektor nakon 30-tak sekundi rada preventivno isključen. Naime, za tih 30 sekundi žarulja se toliko zagrijala da se tek nakon 10 minuta hlađenja mogla držati prstima, te iako je takvo zagrijavanje žarulje normalno, nije uputno držati uređaj duže vrijeme uključen ukoliko ventilator ne radi potpuno ispravno. Gumica koja prenosi snagu sa elektromotora na ventilator, iako na prvi pogled ispravna, tijekom vremena izgubila je svoja svojstva i elastičnost te ju svakako treba zamijeniti. Kao i svaki elektromehanički uređaj koji je napunio više od 50 godina i ovaj bi trebao temeljno čišćenje i podmazivanje kompletnog mehanizma, a kad se to bude radilo, otkriti će se i kompletni princip rada električkih i mehaničkih komponenti ovog projektora za kojeg će se danas već vrlo teško pronaći servisna ili električna shema iz koje bi se to dalo iščitati na svakako lakši, ali možda ne i zanimljiviji način 🙂


Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

3 thoughts on “PENTACON ASPECTOMAT 300

  • LateshaBiggie

    Hi webmaster, i’ve been reading your posts for some time and I really like coming back here.
    I can see that you probably don’t make money on your website.

    I know one cool method of earning money, I think you
    will like it. Search google for: dracko’s tricks

    • crowave Post author

      Originalnu žarulju nemoguće je nabaviti novu jer se više ne proizvodi. Ostaje pratiti web trgovine (e-bay) ukoliko se pojavi oglas za prodaju iste, iako, vjerojatno će biti brže i možda čak jeftinije pronaći cijeli projektor sa ispravnom žaruljom. Cijene tih projektora kreću se od 20-30 dolara, a treba računati i sa još tolikom poštarinom. Drugi je način ugradnja neoriginalne žarulje. Male halogene sijalice do 300W snage mogu se pronaći i u našim trgovinama. Tada treba razbiti stakleni balon originalne žarulje (da se sačuva grlo) i na kontakte pričvrstiti zamjensku žarulju. Naravno mogu se zalemiti i kompletni novi kontakti. U svakom slučaju ako je potrebno osposobiti projektor samo da se (ponovno) pogledaju neki stari slajdovi, tada je improvizacija sa nekom žaruljom 100-300W 220V najisplatljivije rješenje, važno je samo da se žarulja namjesti (otprilike) u fokus objektiva. Ukoliko pak se želi sačuvati originalna autentičnost projektora, treba pratiti oglase…