ISKRA ZK1a (mjerenje mrežnog napona i otpora uzemljenja)


Danas je nabavljen mjerni instrument proizvođača ISKRA iz Slovenije pod oznakom ZK1a. Instrument je predviđen za mjerenje napona gradske mreže 220/380V i otpora uzemljenja potrošača spojenih na mrežu.

Instrument je vrlo jednostavne izvedbe i u svim modovima radi kao voltmetar.

iskra_voltmetar_mjerac_uzemljenja_zk1a_122701

 

iskra_voltmetar_mjerac_uzemljenja_zk1a_122703

 

Mjerenje napona vrši se uz pomoć tri otpornika (smješteni u blizini kontakata samog mjernog instrumenta) na kojima se stvara potrebiti pad napona za mjerne opsege 250 i 500V.

Mjerenje otpora uzemljenja pak se mjeri po jednostavnom principu: Prvo se mjeri napon između faze i uzemljenja, koji iznosi otprilike koliko i napon između faze i nule (oko 230 V). Skala instrumenta na tom mjerenju podesi se na maksimalni otklon (250 V ili 0 ohma). Nakon toga se pritiskom na tipku paraleno u taj krug uključuje i radni otpornik (potrošač) te se sada mjeri pad napona na njemu. Što je pad napona veći, to je veći i otpor uzemljenja (idealno bi bilo da pada napona nema, odnosno da se izmjeri isti napon kao i bez uključenog otpornika).

Naravno, ovakvo mjerenje ne može se vršiti na mreži koja je zaštićena FID sklopkom jer će ista izbaciti zbog prevelikog curenja struje sa faznog vodića preko mjernog otpornika instrumenta na uzemljenje.

iskra_voltmetar_mjerac_uzemljenja_zk1a_122705

iskra_voltmetar_mjerac_uzemljenja_zk1a_122706

iskra_voltmetar_mjerac_uzemljenja_zk1a_122707

S obzirom da se radni otpornik kod mjerenja otpora uzemljenja prilično grije mjerenje ne bi trebalo trajati duže od 3 sekunde nakon čega treba pričekati da se otpornik ohladi prije novog mjerenja. Kod ispravno izvedenog uzemljenja, izmjereni otpor uzemljenja ne bi ni u kom slučaju smio biti veći od 20 ohma.


Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

4 thoughts on “ISKRA ZK1a (mjerenje mrežnog napona i otpora uzemljenja)

  • Marija

    POSTOVANI,
    ja sam Dusan Jerkovic (elektricar po zanimanju), posedujem takodje instrument za merenje otpora uzemljenja i otpora nultog provodnika u NN mreyi, ZK-1a 3815 i
    Imam jedan neresivi problem.
    Prilikom pada instrumenta nastao je kvar na kontra spregu pa me interesuje da li imate savet kako popraviti kvar ili gde bih mogao kupiti isti instrument koji je u funkciji?
    S postovanjem Dusan iz Zrenjanina

    • crowave Post author

      Poštovani,
      ako sam Vas dobro shvatio pretpostavljam da je došlo do mehaničkog oštećenja samog mjernog instrumenta sa zakretnim svitkom, odnosno elastičnih zavojnica (ako ste na to mislili pod “kontra spregom”). Popravak ovakvih oštećenja uglavnom nije moguć ili ne daje zadovoljavajuće rezultate, no svakako se može pokuštati rastaviti instrument i vidjeti što se točno mehanički oštetilo, sve ovisi o vrsti i veličini same štete. Također, može se ugraditi i baždariti bilo koji drugi slični mjerni instrument, u krajnjem slučaju može se umjesto neispravnog instrumenta spojiti i multimetar. Mislim da u svojoj kolekciji imam dva ovakva instrumenta ZK-1a, vjerojatno negdje imam i ISKRA standardne instrumente koji odgovaraju ovom, pa ako baš želite ponovno oživjeti ovaj Vaš ZK-1a mogu sve to potražiti te eventualno možemo dogovoriti neku zamjenu 🙂

    • Marinko Krpina

      Posedujem ispravan instrument ZK1a, sada sam u penziji i više mi nije potreban. Ukoliko želite kupiti ovaj instrument javite se.
      Pozdrav,
      Marinko Krpina
      063257356