CT-500 Central


Danas je nabavljen AVO metar japanskog proizvođača Central pod oznakom CT-500 iz 1960-ih godina. Kao što se vidi, multimetrom CT-500 mogu se mjeriti istosmjerni naponi do 5 kV, izmjenični naponi do 1 kV, istosmjerne struje do 500 mA i otpor do najviše 12 MΩ (precizno do 1 MΩ).

ct500_central_01

Osim naponske, strujne i omske skale ovaj AVO metar ima iscrtanu i decibel skalu na kojoj se može očitati naponski nivo, a kako to funkcionira opisali smo u objavi Supertester 680R I.C.E.. Sklopka za odabir mjernih područja kao i sve skale instrumenta vrlo su jasno označene i ne trebaju dodatna objašnjenja. Sva mjerenja (osim mjerenja istosmjernog napona na opsegu 5 kV) vrše se sa mjernim kablovima priključenima u iste utičnice (V-Ω-A i -COM), od drugih kotrola ugrađen je samo potenciometar za kalibraciju kazaljke na nulu kod mjerenja otpora, te se može reći kako je ovaj AVO metar prilično jednostavan za upotrebu i dovoljno širokih mjernih područja za većinu AVO mjerenja u elektronici i elektrotehnici.

ct500_central_02

Unutrašnost instrumenta također je očekivano vrlo jednostavna. Mjerni otpornici za svaki opseg lemljeni su izravno na sklopku. Od ostalih elektroničkih komponenti nalazimo još dvije diode za ispravljanje izmjeničnih struja, inverzno spojene dvije diode za zaštitu instrumenta s otklonskim svitkom te dvije serijski vezane baterije od 1,5 V i potenciometar u krugu za mjerenje na omskom opsegu.

ct500_central_03

U donjem središnjem dijelu uočava se jedan otpornik koji je trpio pregrijavanje te je moguće i pregorio. Nalazi se u strujnom mjernom opsegu.

ct500_central_04

ct500_central_05

ct500_central_06

ct500_central_07

ct500_central_08

ct500_central_09

Na pretposljednoj slici uočavamo natpis “2 JEWELS” kakvi se uglavnom sreću kod boljih mehaničkih satova. Ovo znači da su ležajevi instrumenta za zakretnim svitkom izrađeni od posebne vrste materijala koji se odlikuje velikom tvrdoćom i glatkoćom kako bi se smanjilo trošenje i trenje dodirnih površina mehanizma instrumenta. Naime, početkom 18. stoljeća ležajevi zupčanika u mehaničkim satovima počeli su se izrađivati od prirodnog dragog kamenja (najčešće rubin, safir ili dijamant), a u današnje vrijeme se sve češće koriste umjetni sintetički materijali. U oba slučaja radi se o vrlo malim komadićima materijala tako da ugradnja istih ne povećava značajno ukupnu cijenu mehanizma u koji su isti ugrađeni. No, oznaka JEWELS (prev. dragulji) zadržala se na svim preciznim mehanizmima gdje su ugrađeni takvi specijalni materijali. U našem konkretnom slučaju i nije toliko važno da li su u mehanizam instrumenta ugrađeni prirodni ili umjetni dragulji ili pak kristali, a sve iz jednostavnog razloga, jer zapravo čitav ovaj multimetar već sam po sebi predstavlja pravi dragulj u kolekciji vintage električnih mjernih instrumenata 🙂

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.