CB primopredajnik President by Uniden PC-40


Danas je nabavljen CB PLL AM/FM primopredajnik oznake President PC-40, proizvod japanske tvrtke Uniden iz 1984. godine.

Tvrtka Uniden (Uniden Holdings Corp) osnovana je 1966. godine (Uni Electronics Corp) i u 1970-tim godinama postala je svjetski poznato ime u proizvodnji najrazličitijih tipova CB primopredajnika. Osim svojih modela tvrtka Uniden je izrađivala i CB postaje drugih proizvođača kao što su Realistic, Cobra, Craig, Fanon-Courier, President, Teaberry, Stalker, Super Star, Teledyne-Olson, Pearce Simpson, Regency, Robyn, Zodiac, Stabo i Inno-Hit. Tvrtka Uniden također je proizvodila kopije nekih CB primopredajnika tvrtke Midland te radioamaterske primopredajnike tvrtke Clegg.

Sukladno trendovima razvoja elektronike u 1980-tim godinama Uniden postaje uspješan proizvođač bežičnih telefona, mobilnih radio uređaja, opreme za satelitsku TV, opreme za brodsku komunikaciju i radio skenera (Bearcat). Međutim, do 2010-tih godina zbog globalne proširenosti GSM telefona i internetske komunikacije promet tvrtke se prepolovio no i dalje se održava na tržištu sa ponudom različite popularne elektronike kao što su CB, PMR i brodski primopredajnici, širokopojasni radio skaneri, zatim kamere za kućni video nadzor, popularna elektronika za ugradnju u automobile (kamere, detektori lasera, primopredajnici) i slično. Uniden danas djeluje na globalnoj razini, no najveći udio prodaje ostvaruje u Japanu i SAD-u. Proizvodne pogone ima u Kini, Hong Kongu, Tajvanu, Filipinima i Vijetnamu.

Osim oznaka President by Uniden, Made in the Philippines koje su razumljive iz opisa tvrtke, na našem uređaju nalazimo i naziv PAN-Elektronik, Hamburg, West Germany. Radi se o njemačkoj tvrtki osnovanoj sredinom 1970-tih godina koja se bavila prodajom različite radio komunikacijske opreme i uređaja, a također je bila i ovlašteni uvoznik uređaja marki Uniden i President za njemačko tržište.

S obzirom da je bio namijenjen za njemačko tržište, prema tadašnjim zakonima President PC-40 omogućuje komunikaciju na 40 FM kanala (26,965-27,405 MHz) snagom od 4 W i na 12 AM kanala (27,005-27,135 MHz) snagom od 1 W. Namijenjen je za ugradnju u vozila te se napaja akumulatorskim naponom 13,2 V. Od dodatnih funkcija ugrađeno je:

  • VOLUME – sklopka za uključenje i podešavanje jačine zvuka u zvučniku
  • SQUELCH – prigušivač (blokada) razine šuma
  • MIC GAIN – podešavanje pojačanja mikrofonskog pojačala
  • RF GAIN – podešavanje ulazne osjetljivosti prijemnika
  • PA/CB – sklopka za prebacivanje moda rada uređaja (audio pojačalo, odnosno megafon ili CB primopredajnik)
  • ANL/OFF – uključenje audio filtra za prigušivanje signala smetnji
  • FM/AM – prebacivanje vrste modulacije
  • DIM/BRT – prigušivanje jačine svijetljenja LED displeja i indikacijskog instrumenta
  • TX/RX – dvobojna LED za indikaciju prijema ili predaje
  • FM – LED za indikaciju rada FM modulacijom

Od priključnica sa zadnje strane imamo antenski priključak i priključak napajanja te dvije utičnice za opcionalno spajanje vanjskih zvučnika za PA ili CB način rada.

President PC-40 bazira se na pet integriranih krugova:

  • TC 9106 – kompletan PLL namijenjen za CB primopredajnike
  • TA 7310 – VCO za PLL i TX mješač sa pojačalom
  • TA 7130 – MF pojačala i FM detektor
  • BA 715 (NJM 4558) – dva operacijska pojačala za mikrofon
  • MB 3712 – audio NF pojačalo za zvučnik i mikrofon

Uz to u uređaj je ugrađeno još 33 tranzistora od kojih su njih 9 izravno u krugu prijemnika, a 3 u krugu predajnika. Preostali tranzistori rade kao naponski stabilizatori i regulatori te kao elektroničke sklopke za prebacivanje napajanja sklopova, ovisno o RX/TX odnosno AM/FM načinu rada. Za prebacivanje VF/RF (TX/RX) antenskih signala na zajedničku antenu koriste se PIN diode oznake MC 301. Ove prebacivačke sklopove ne crtamo na našim blok-shemama jer bi iste postale vrlo nepregledne, a isti i nisu bitni za razumijevanje rada primopredajnika.

President PC-40 je još jedan primjerak klasičnog PLL CB primopredajnika iz 1980-tih godina baziranog na integriranim krugovima koji su uglavnom i bili specijalno dizajnirani za CB primopredajnike. Zahvaljujući njima moglo se proizvoditi jeftine i kompaktne primopredajnike koji su se, unatoč tisućama različitih modela, zapravo vrlo malo međusobno razlikovali u električnoj shemi, a time i performansama. Snaga predajnika zakonski je ograničena na najviše 4 W tako da su se svi izlazni stupnjevi uglavnom bazirali na tri tranzistora, koji su opet u većini slučajeva bili dizajnirani upravo za CB izlazni stupanj (27 MHz, 4 W).

Prijemnik je gotovo uvijek dvostruki heterodin sa MF na 10,695 MHz i 455 kHz, a razlike se najviše očituju u stupnju integrirane ili diskretne izvedbe. Kod Presidenta PC-40 nalazimo pomalo neuobičajenu izvedbu nakon druge konverzije na MF 455 kHz. Obično se koristi keramički filtar 455 kHz i zatim dva stupnja selektrivnog MF pojačanja koji su međusobno povezani MF transformatorima u prepoznatljivim standardnim bojama VF jezgrica (žuta, bijela, crna). U našem pak se slučaju koriste dva keramička filtra 455 kHz i dva stupanja MF pojačanja gdje je posljednji stupanj izveden sa dva tranzistora. Ovakav prijemnik vjerojatno ima nešto bolju selektivnost od standardnih.

Specijalizirani PLL integrirani krugovi pružaju gotova rješenja kontrole RX/TX kanalnih frekvencija, a razlike se najviše očituju u izvedbi VCO-a i TX mješača, koji opet mogu biti u integriranoj ili diskretnoj inačici. Kombinacija sklopovlja CB primopredajnika gdje je za sve dovoljan samo jedan zajednički kristal (10,240 MHz) postala je standard za gotovo sve uređaje proizvedene u 1980-tim godinama. Upotreba audio transformatora dosta dugo se zadržala u CB primopredajnicima.

U modelima s početka 1980-tih godina često još uvijek nalazimo transformatorsku protufaznu (push-pull) izvedbu audio pojačala, gdje izlazni push-pull transformator obično ima dva sekundarna namota: jedan za spajanje zvučnika, a drugi za prosljeđivanje audio signala na izlazni stupanj predajnika u cilju njegove AM modulacije. U kasnijim izvedbama CB primopredajnika transformatorska NF pojačala polako zamjenjuju integrirana, no još uvijek se ponegdje zadržava upotreba AM modulacijskog transformatora za postizanje dovoljne razine NF signala za ispravnu modulaciju. Uniden President PC-40 nema nikakvih audio transformatora, a jedini element koji podsjeća na transformator je zapravo prigušnica u krugu filtriranja napona napajanja koju imaju gotovo svi CB primopredajnici namijenjeni za ugradnju u vozila.

Najveću razliku između pojedinih modela CB primopredajnika, osim naravno u vrstama modulacije koju podržavaju (AM, FM, SSB), zapravo je činila količina dodatnih funkcija i kontrola ugrađenih na prednju ploču. S obzirom da je većina uređaja bila namijenjena za ugradnju u vozila gdje električni sustavi vozila (paljenje) mogu stvarati prilične RF smetnje, kvalitetnije CB postaje imale su ugrađenih više različitih VF i NF filtara i kontrola pojačanja kako bi se u svim uvjetima mogao izvući maksimum kvalitete signala. Osim standardnih indikacija jačine prijemnog signala (S-metar) i jačine predajnog signala (TX power), bolji uređaji imali bi uz to i SWR metar, mjerač modulacije i slične indikacije koje su kupcima proizvod činile svakako privlačnijim. Naravno, u top modele CB primopredajnika ugrađivane su još mnoge druge kontrole za što ugodniji rad sa uređajem kao što su izravno prebacivanje na rezervirane kanale, različiti automatski tonski pozivi (Roger Beep), razne LED indikacije, osvjetljenja itd. Ovdje je svakako potrebno spomenuti i ponekad korisnu funkciju DELTA TUNE (AM) ili CLARIFIER (SSB) kojom se prijemna kanalna frekvencija može u manjem opsegu fino korigirati kako bi se točno uskladila sa predajnom frekvencijom stanice koju primamo, odnosno ovime kompenziramo eventualnu razliku između radnih frekvencija prijemne i predajne postaje što je posebno važno kod SSB modulacija.

Na hladilu je montiran tranzistor 2SA 473 koji radi kao sklopka za napajanje stupnjeva predajnika kad je CB uređaj u TX modu. Desno od njega na hladilu je integrirani krug MB 3712 koji radi kao NF audio pojačalo (izlazna snaga 5,7 W na 4 Ω uz napajanje 13,2 V).

Izlazni stupanj predajnika sa tranzistorima 2SC 2028 i 2SC 2029 (na hladilu). 2SC 2029 je silicijski NPN tranzistor sa graničnim vrijednostima 70 V, 10 W, 75 MHz. Na napajanju od 12 V i frekvenciji od 27 MHz uz pobudu od 0,2 W može isporučiti 4 W izlazne snage te je kao takav idealan za izlazne stupnjeve CB predajnika. U metalnom oklopu istiću se i dvije PIN diode MC 301 koje služe za preusmjeravanje RF/VF antenskog signala na zajedničku antenu prilikom promjene RX/TX načina rada.

Ulazni filter napajanja za zaštitnom diodom. Jasno su uočljivi tragovi spajanja pogrešnog polariteta napanjanja gdje je zaštitna dioda kratko spojila ulazni napon i na taj način zaštitila sklopove CB primopredajnika od pregaranja. Stradale su samo dvije filtarske zavojnice koje se nalaze ispred zaštitne diode.

Naš primjerak CB primopredajnika Uniden President PC-40 nabavljen je bez mikrofona, no na brzinskom testu se pokazalo da je u ostalom dijelu vjerojatno potpuno ispravan. Primjećuju se nagorjele zavojnice ulaznog filtra napajanja, a uzrok ovome je sasvim sigurno spajanje uređaja na pogrešan polaritet napajanja gdje je zaštitna dioda srećom odradila svoj posao i kratko spojila ulazne naponske priključnice, tako da su uslijed struje kratkog spoja nagorjele samo zavojnice filtra koje se nalaze ispred diode. Uniden President PC-40 sasvim sigurno bi mogao poslužiti kao dobar CB primopredajnik i za današnju upotrebu, naravno, kad bi se uspio negdje na CB-bandu pronaći barem još jedan aktivan učesnik u ne baš velikom krugu dometa mobilnih CB radio postaja 🙂

 


Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

3 thoughts on “CB primopredajnik President by Uniden PC-40

  • ivano

    buonasera mi scusi se la disturbo io ho un problema president pc 40 non so che resistenza r 93 il suo valore ho provato 1k hom e poi 10 k hom non mi vanno 1 2 3 ch spariscono 8 9 10 ch mi vanno in distorsione il problema è RF GAIN le hom provate tutte guardando anche il suo sito

    la saluto e ringrazio p.s per caso lei ha lo schema quelli che trovo non riesco a capire il loro valore

    saluti IZ3QOO un appassionato di cb e radio amatore

      • Ivano

        buongiorno gentilmente chiedevo se 22 microfarad 63 v influiscono con un condesatore vecchio che era da 25 volts perchè mi trovo ad aavere dei strani rumori in AM un grande gracidare il ch 8 9 10

        mi scuso per il disturbo

        Iz3QOO Ivano