Sinclair ZX Spectrum+ (Issue 3B)


Danas je nabavljeno računalo ZX Spectrum+ (inačica 3B) britanskog proizvođača Sinclair Research Ltd iz 1984. godine.

 

 

Britanski inovator Clive Sinclair 1961. godine osnovao je tvrtku Sinclair Radionics u gradu Cambridge, Engleska. Tvrtka se bavila proizvodnjom Hi-fi pojačala, radio prijemnika i kalkulatora, a  dizajnirala je i jedan model TV uređaja, digitalnog multimetra i digitalnog ručnog sata. Naglasak kod dizajna svih ovih uređaja bio je postići što manje dimenzije gotovog uređaja, te prenosivost i autonomnost u radu. Međutim, mnogi od Sinclairovih proizvoda nisu doživjeli komercijalni uspjeh, najviše zbog tehničkih problema (baterijsko napajanje i visoka potrošnja struje), problema sa nabavkom dijelova, nepouzdanosti ili visokih troškova proizvodnje. Jedino je digitalni multimetar DM1 lansiran 1974. godine dobio neupitnu reputaciju pouzdanog i kvalitetnog mjernog uređaja.

Što se tiče kalkulatora, Sinclair Radionics ih je proizvodio u razdoblju od 1972. do 1978. godine, a prvi modeli dobili su naziv Sinclair Executive. Kalkulator se napajao preko malih dugmastih baterija te je zahvaljujući njima dizajniran kao tada najtanji i najmanji džepni kalkulator na svijetu. Da bi bili što tanji, kalkulatori serije Sinclair Executive imali su i poseban dizajn tipki u obliku malih gumenih čepova koji izravno pritišću kontakte na kontaktnoj foliji. Zahvaljujući lijepom dizajnu i inovativnoj kompaktnosti tvrtka Sinclair Radionics je na kalkulatorima Sinclair Executive ostvarila veliki poslovni uspjeh. Ostale serije Sinclairovih kalkulatora imale su naziv: Cambridge, Scientific, Oxford, Sovereign, Enterprise i President.

Do 1977. godine britanski državni industrijski odbor NEB (National Enterprise Board) već je imao 73% udjela u tvrtci Sinclair Radionics, te je 1979. godine tvrtku prodao grupi ESL Bristol (Binatone) kao Radionic Products Ltd.  Clive Sinclair je podnio ostavku, a NEB je preimenovao ono što je ostalo od Radionics Products Ltd. u Sinclair Electronics Ltd. U siječnju 1980. ovo je promijenjeno u Thandar Electronics Ltd, a 1989. godine Thandar Electronics Ltd se spojilo s Thurlby Electronics Ltd, formirajući Thurlby Thandar Instruments Ltd. Ova tvrtka sada posluje pod imenom Aimand Thurlby Thandar Instruments (Aim-TTi).

Neovisno od tvrtke Sinclair Radionics, Clive Sinclair je u Cambridgeu osnovao i tvrtku Sinclair Research Ltd, registriranu za proizvodnju potrošačke elektronike. Tvrtka je 1973. godine prvotno osnovana kao Westminster Mail Order Ltd, zatim je preimenovana u Sinclair Instrument Ltd, nakon toga u Science of Cambridge Ltd, pa u Sinclair Computers Ltd, i na kraju 1981. godine u Sinclair Research Ltd. Tvrtka je bila u mirovanju do 1976. godine kada je aktivirana s namjerom da nastavi Sinclairov komercijalni rad iz rasprodane tvrtke Sinclair Radionics. Prvo je 1977. godine lansiran kalkulator-sat koji se nosio na ruci Sinclair Wrist Calculator (Science of Cambridge). Iako se ovaj uređaj dobro prodavao imao je stari Sinclairov problem loše kontrole kvalitete. Nakon ovoga slijedi serija Sinclairovih računala: MK14 (1977. godina), ZX80 (1980. godina), ZX81 (1981. godina), ZXSpectrum (1982. godina), Sinclair QL (1984. godina), ZXSpectrum+ (1984. godina) i ZXSpectrum128 (1985. godina). Osim računala, ponovno je 1983. godine lansiran model džepnog TV prijemnika oznake TV80 koji je ponovno doživio komercijalni neuspjeh, a 1997. godine proizveden je jednostavan model radio prijemnika ugrađenog u slušalicu koji se nosio zakvačen za uho.

Na vrhuncu svog uspjeha, a uvelike inspirirano japanskim računalnim programom nove generacije, tvrtka je osnovala istraživački centar “Meta Lab” u Milton Hallu kod Cambridgea kako bi se bavila umjetnom inteligencijom i drugim naprednim projektima. Kombinacija kvarova računala Sinclair QL i televizora TV80 dovela je do financijskih poteškoća 1985. godine, a godinu dana kasnije Sinclair je prodao prava na svoje računalne proizvode i robnu marku tvrtci Amstrad. Sinclair Research Ltd i danas postoji kao tvrtka s jednim čovjekom s ciljem očuvanja nasljeđa izumitelja i inovatora Clivea Sinclaira.

 

 

Sinclair ZX Spectrum+ je elektronički identično računalu ZX Spectrum kojeg smo opisali u prethodnoj objavi, a razlika je samo u dizajnu tipkovnice i kućišta. Tako je ZX Spectrum+ dobio tipkovnicu sa plastičnim tipkama umjesto gumenih kakve ima ZX Spectrum, a osim toga tipkovnica je povećana sa 40 na 58 tipki kojima su pridružene neke nove funkcije. Veća tipkovnica trebala je naravno i veće kućište koje je dobilo i novi dizajn tako da se ZX Spectrum+ izvana prilično razlikuje od ZX Spectruma iako su u oba računala ugrađene potpuno iste elektroničke ploče. Po cijeni od 20 funti mogli ste kupiti samo nadogradnju za ZX Spectrum+ tako da bi postojeću ploču iz ZX Spectruma preselili u novo kućište s tipkovnicom, a ako ste bili potpuni laik za bilo kakve hardverske zahvate za 30 funti su mogli u tvornici vaš postojeći ZX Spectrum pretvoriti u ZX Spectrum+.

 

 

Kao što vidimo na slikama folijski dio tipkovnice sa kontaktima je ostao isti kao i kod ZX spectruma, a to znači da su ostali i isti problemi nepouzdanosti i čestih kvarova tipkovnice. No ipak, zahvaljujući novim funkcijskim tipkama pisanje programa preko nove tipkovnice zasigurno je u nekim dijelovima postalo lakše, brže i jednostavnije, a i sam osjećaj tipkanja je donekle poboljšan bolje oblikovanim plastičnim tipkama.

 

 

Kao što smo pisali u objavi za ZX Spectrum, postojalo je devet revidiranih inačica ploče, a u našem primjerku smo zatekli inačicu Issue 3B. Ako usporedimo prethodno opisanu inačicu ploče Issue 3 sa ovom Issue 3B vidimo neke manje nadogradnje:

  • dodana je tipka za RESET memorije sa bočne strane kućišta
  • u krug ispravljačke diode DC/DC pretvarača (jedna dioda za pozitivno poluvalno ispravljanje) dodana je još jedna bypass dioda za premošćivanje negativne poluperiode na masu kako bi se poboljšala radna karakteristika pozitivne ispravljačke diode
  • ugrađeni su dodatni elektrolitski kondenzatori za filtriranje napona napajanja
  • ugrađena je nova poboljšana inačica ULA čipa (6C001E-7 umjesto 6C001E-6)
  • osam čipova osnovne RAM memorije od 16 kB (Lower RAM) su proizvođača Mostek umjesto Texas Instruments
  • ROM memorija od 16 kB je proizvođača General Instrument umjesto NEC
  • veliki broj pasivnih komponenti i dioda je drugačijeg dizajna (proizvođača)

Vidi se kako zbog dodanih komponenti (dioda i elektrolitski kondenzatori) tiskana pločica nije revidirana već su ove komponente zalemljene preko postojećih. Također se uočavaju žičane premosnice nekih točaka na tiskanoj pločici, a sve ovo je zapravo vrlo karakteristično za Sinclairove proizvode koji su se “u hodu” stalno revidirali, poboljšavali i popravljali. U konačnici, moguće je i da prilikom usporedbe dvije ploče istog tipa nađemo neke razlike u elektroničkoj shemi, tipu i proizvođaču komponenti te drugim prilagodbama.

 

 

Naš primjerak ZX Spectruma + jednako kao i prethodno opisani ZX Spectrum pati od neispravne tipkovnice (dio tipki nije u funkciji). Iako se ovdje tipkovnica puno lakše rastavlja ipak za sada ne želimo petljati po njoj jer su ionako male šanse da ćemo uspjeti kvalitetno i trajno pokrpati loše veze i kontakte, a uvijek postoji i mogućnost da stvari samo još više pogoršamo.

 

 

Na TV ekranu dobivamo nešto čišću i stabilniju sliku nego je to bio slučaj kod prethodno opisanog ZX Spectruma. Ovo svakako nije zbog poboljšanog video konvertera ili modulatora  jer su ovi sklopovi na obje ploče ostali identični, vjerojatno nije ni zbog poboljšanog ULA čipa, moguće je da su kod ovog ZX Spectruma VF tranzistori u RF modulatoru jednostavno nešto bolji, odnosno kroz vrijeme im se nisu znatno narušile originalne karakteristike poput strujnog pojačanja.

Čest je slučaj da se radi svojevrsna unutrašnja restauracija ZX Spectruma gdje se mijenjaju svi elektrolitski kondenzatori, mijenja se naponski regulator 7805 nekom inačicom koja podnosi veće struje i manje se grije, mijenja se folijski dio tipkovnice, mijenjaju se tranzistori suvremenim zamjenama, na izlaznu priključnicu se dovodi kompozitni video signal itd. Time se ZX Spectrum osposobljava za ponovni duži rad. No uz postojeće (besplatne) softverske emulatore i dostupne programe i igre za ZX Spectrum nešto ovakvo možda i nije uputno raditi, bolje je sačuvati svoj primjerak Spectruma u originalnom stanju, osim naravno, ako baš nikako ne možemo odoljeti ručnom programiranju preko originalne ZX Spectrumove doista vrlo specifične tipkovnice 🙂

 


 

Sinclair je za svoja računala ZX Spectrum proizvodio i nekoliko originalnih hardverskih dodataka (kontrolera) koji su se spajali na port za proširenje:

  • ZX Printer – Pisač za ZX Spectrum bio je takozvani “spark” tip printera. Koristio je posebnu vrstu crnog papira širine 10 cm kojemu je s gornje strane nanesen tanki sloj aluminija. Glava za pisanje je proizvodila električnu iskru koja bi na točkama zapisa spalila tanki sloj aluminija pri čemu bi se otkrila crna pozadina papira. Tako se formirao raster od sprženih točki na aluminijskoj površini. Rezolucija i kvaliteta ispisa je bila relativno loša, no “spark” pisači su se bazirali na jednostavnoj i jeftinoj tehnologiji te su bili višestruko jeftiniji od drugih pisača. Najveći problem je što mogu ispisivati samo na poseban elektro-osjetljivi metalizirani papir.
  • ZX Microdrive – Minijaturni kasetofon za učitavanje ili snimanje programa i igara za ZX spectrum.
  • ZX Interface 1 – Sadržavao je priključak za spajanje ZX Microdrive pogona, priključke spajanje više ZX Spectruma u lokalnu mrežu, RS-232 serijski port i prolazni priključak za spajanje drugih sučelja.
  • ZX Interface 2 – Sadržavao je dva priključka za upravljačke palice (joystick), priključak za ROM module s igrama ili programima koji bi na taj način bili odmah učitani te priključak za ZX Printer.

Osim ovih originalnih hardverskih proširenja, za ZX Spectrum je dizajnirano i na desetke drugih namjenskih perifernih dodataka (sučelja, proširenja, kontrolera, međuskopova i sl.) koje su razvile i prodavale druge tvrtke ili bi bili izrađeni u samogradnji. Mi smo za naš ZX Spectrum pronašli originalni ZX Interface 1 te kopiju kontrolera za svjetlosnu olovku koji je razvila britanska tvrtka DK’Tronics Ltd.

 


 

ZX Interface 1

Ovaj kontroler je prvenstveno dizajniran za povezivanje više ZX Spectruma u LAN mrežu (ZX Net) čime bi se kreirao praktični edukacijski alat za škole, učionice i slično (u praksi je slabo zaživio). Brzina prijenosa podataka je bila 100 kbit/s, a moglo se uvezati do 64 računala ZX Spectrum pri čemu se jedno računalo moglo konfigurirati kao poslužitelj (npr. za dijeljenje pisača ili za prijenos podataka na sva ostala računala u mreži). Na ZX Microdrive priključak moglo se paralelno povezati do osam ZX Microdrive pogona. Serijski RS-232 port bio je sposobno za rad do brzine 19,2 kbit/s i u osnovi je bio predviđen za spajanje pisača ili modema.

 

Srce kontrolera ZX Interface 1 je dobro poznati ULA (Uncommitted Logic Array) ovdje pod oznakom LA15-302 (General Instrument). ULA sadrži kontrolere za ZX Microdrive, RS-232 serijski port i LAN. Desno ispod ULA čipa je ROM memorija TMS 4764-35NL (Texas Instruments) kapaciteta 64 kB (8192 word x 8 bit) u koju je upisan softver kontrolera. Motorola MC 74HCU04 sa kristalom 8 MHz čini oscilator takta za ULA čip, a SN 74LS260N je adresni dekoder za ROM memoriju.

 

 

 


 

Svjetlosna olovka za ZX Spectrum

Svjetlosna olovka se isporučivala sa softverom za crtanje te je pomoću nje dodirivanjem ekrana bilo moguće raditi crteže iz jednostavnih geometrijskih oblika koji su se također mogli ispunjavati bojom, dakle nešto poput programa Paint koji se isporučuje sa Windowsima. Svjetlosna olovka (koju nemamo) nije ništa drugo nego štapić u obliku olovke na čijem vrhu je postavljena foto-dioda, kablom spojena na utičnicu na kontroleru. Koristio se princip načina rada samog CRT ekrana na kojem se u jednom trenutku ispisuje samo jedna točkica slike (zbog brzine ispisivanja pojedinačnih točkica i perzistencije samog ekrana i ljudskog oka dobiva se dojam pune slike na ekranu). Foto-dioda u svjetlosnoj olovci bi dakle bila aktivirana u trenutku kad zasvijetli točkica na onom mjestu na ekranu gdje je ista prislonjena, a računalo bi na osnovu standardne brzine ispisivanja svake točkice, retka, poluslike i slike ekrana izračunalo poziciju prislonjene olovke.

Kontroler ili međusklop za svjetlosnu olovku je vrlo jednostavan i praktički sadrži samo logički krug SN74LS125 (četiri neinvertirajuća bufera) dok sav posao obavlja softver. Originalni sklop je prodavala britanska tvrtka DK’Tronics Ltd koja se bavila proizvodnjom raznih perifernih dodataka za ZX Spectrum i Amstrad CPC, a također je izdavala i igre za ZX81, ZX Spectrum, Commodore 64, Commodore VIC-20, BBC Micro, Memotech MTX , MSX i Amstrad.

Zbog jednostavnosti sklopa svjetlosnu olovku za ZX Spectrum kopirali su i drugi proizvođači, a naš primjerak je najvjerojatnije izradila splitska tvrtka P.N.P. Electronic  koja se u to vrijeme bavila servisom računala Spectrum i Commodore.

 

 


Osobno se ne bavim skupljanjem vintage računala, no kad je u pitanju TX Spectrum teško je odoljeti tom malom, kompaktnom i vrlo lijepo dizajniranom računalu. Dovoljno je da jedan pored drugog postavite ZX Spectrum te neki Commodore ili Amstrad pa da odmah bude očito koje vintage računalo želite na svojoj izložbenoj polici. Osnovni ZX Spectrum se danas još relativno lako može nabaviti preko različitih internetskih prodaja, no originalni dodaci za njega mogu biti vrlo rijetki i skupi. Ako se još k tome traži i potpuna ispravnost te kompletnost (ambalaža i potrošni pribor) stvari postaju još rjeđe i još skuplje. Sve ovo naravno vrijedi i za bilo koju drugu dobru staru elektroniku 🙂

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.