Osciloskop SUN Scope SS-70-4


Danas je nabavljen osciloskop za prikaz impulsa koje stvara indukcijska zavojnica (bobina) u krugu električnog paljenja benzinskih motora, proizvod američke tvrtke Sun Electric Corporation pod nazivom SUN Scope SS-70-4 iz 1960-tih godine. Tvrtka Sun Electric Corporation osnovana je 1931. godine, 2007. godine promijenila je naziv u Sun Test Systems, te se čitavo vrijeme do danas bavi proizvodnjom mjernih, testnih i dijagnostičkih uređaja za motore zrakoplova i cestovnih vozila.

 

 

Osciloskop SUN Scope SS-70 može se koristiti kao samostalna komponenta no najčešće je ugrađivan u kombinirane setove za mjerenje i dijagnostiku rada benzinskih motora tvrtke Sun kao što su Sun 710 Tune-up Tester ili Sun 720 Electronic Motor Tester. U objavi Sun 900 Scope Motor Tester opisali smo jedan takav sličan set te priložili originalne upute za upotrebu istog. Ovdje ćemo isto tako priložiti originalne upute za Sun720 Electronic Motor Tester u kojem je sadržan i naš SUN Scope SS-70 (pdf 21,4 MB).

 

 

Do sada smo u našim objavama opisali nekoliko uređaja koji se koriste za mjerenje, podešavanje i dijagnostiku benzinskih motora gdje smo i opisali osnovna načela rada električnog paljenja kod takvih motora. Osciloskopom SUN Scope SS-70 snimaju se oblici napona ili naponskih impulsa koji nastaju na različitim električnim sistemima u automobilu. Tako je moguće snimati naponske impulse na primarnoj strani indukcijske zavojnice (bobine) bilo da se radi o elektroničkom (tranzistorskom) ili platinskom (mehanička sklopka) paljenju , zatim se mogu snimati visokonaponski impulsi na sekundarnoj strani bobine koji se dovode na svjećice, a moguće je snimati i izlazni oblik napona koji proizvodi alternator ili dinamo automobila. Analizom tih oscilograma može se ustanoviti ispravnost rada sustava paljenja kod automobilskih motora i sustava za punjenje akumulatora. Može se izravno izmjeriti kut paljenja, a ukoliko sustav paljenja ne radi dobro iz krivulje oscilograma može se prepoznati koja komponenta sustava je u kvaru.

 

 

Na ulaze osciloskopa ne može se izravno dovesti visoki impulsni napon sa sustava paljenja već se za to koriste posebne sonde. Uspjeli smo rastaviti jednu sondu označenu kao “VOLTAGE DIVIDER” iz čega vidimo da je ista zapravo svojevrsni visokonaponski kondenzator preko kojeg se VN impulsi dovode na ulaz osciloskopa. Sastoji se dakle od dva metalna valjka između kojih je sloj izolacije. Na preostale dvije sonde oznake nisu vidljive, no mjerenjem se može zaključiti da je crna sonda u obliku slova “T” najvjerojatnije mjerni transformator sa izoliranim primarom od sekundara. Moguće da se kondenzatorska sonda koristi samo za uzimanje uzorka ponavljanja impulsa dok se sonda sa mjernim transformatorom koristi za mjerenje napona (prikaz amplitude) pojedinog impulsa.

 

 

 

 

Za osciloskop SUN Scope SS-70, kao ni za gotovo sve druge modele osciloskopa proizvođača Sun, nismo uspjeli pronaći nikakvu tehničku ni servisnu dokumentaciju. Unutar osciloskopa identificirali smo sedam elektronskih cijevi:

  • 6BL8 (ECF 80) – kombinacija triode i pentode
  • 12AT7 (ECC 81) – dvostruka trioda
  • 12AX7 (ECC 83) – dvostruka trioda
  • 12AU7 (ECC 82) – dvostruka trioda
  • 12AU7 (ECC 82) – dvostruka trioda
  • 2D21 – tiratron
  • 1X2B – visokonaponska ispravljačka dioda

Osciloskopska CRT cijev nosi oznaku 5UP31 te nas ova konfiguracija u mnogočemu podsjeća na već opisani Osciloskop Precision Paco S-51 za koji smo nacrtali kompletnu elektroničku shemu. U osciloskopu Paco S-51 imali smo CRT cijev oznake 5UP1(F) koja je po električnim karakteristikama identična sa 5UP31, a razlika je samo u perzistenciji fosfornog premaza i obliku prednje strane ekrana koji nije potpuno ravan već je malo zaobljen.

 

 

 

Kao što se vidi sa slika, našem osciloskopu nedostaje mrežni transformator, a ukoliko se pogleda malo bolje vidi se da su rađene i neke druge preinake na samom sklopovlju. Čini se da je ispravljač za anodne napone u originalu bio poluvodički (moguće selenski) ili pak je ispravljačka elektronska cijev bila montirana uz nedostajući transformator. Također nedostaje i VN ispravljačica za CRT cijev 1X2B koja je vjerojatno također trebala biti zamijenjena poluvodičkim diodama jer su prerezani svi vodovi sa njenog podnožja. Također su gotovo sve originalne američke elektronske cijevi zamijenjene evropskim ekvivalentima, a izgleda da su zamijenjeni i neki elektrolitski kondenzatori. Kako god bilo, netko je radio na obnovi i modernizaciji ovog osciloskopa pri čemu je na žalost zaboravio vratiti mrežni transformator, a to danas nije baš lako nabavljiva komponenta te bi trebalo proračunati i namotati novi transformator.

Najveća razlika u odnosu na Paco S-51 je izvedba generatora pilastog napona. On se umjesto na uobičajenom multivibratoru s triodama bazira na tiratron elektronskoj cijevi 2D21. O ovim vrstama elektronki pisali smo u objavi Tiratron Brown Boveri TQ 41. Tiratroni su kao elektronički element po funkciji najsličniji tiristoru i najčešće se koriste kao elektroničke sklopke (releji),  za zaštitu od prenapona (crowbar) ili kao relaksacijski oscilatori.

 

Dolje lijevo nalaze se elementi ispravljača anodnih napona za elektronske cijevi. Filtarski kondenzatori su originalni, no diodni ispravljački most je moguće zamijenio selenski ispravljač ili ispravljačku elektronsku cijev tijekom restauracije.

 

Plavi elektrolitski kondenzatori vjerojatno su ugrađeni tijekom poravka ili restauracije osciloskopa.

 

Podnožje za VN ispravljačicu 1X2B i VN filtarski kondenzatori. CRT ocsiloskopska cijev 5UP31 može podnjeti anodne napone do 2500 V, no sasvim dobro radi već na naponu 1300 V. 

 

S obzirom da je naš primjerak osciloskopa SUN Scope SS-70 s jedne strane nekompletan i u određenim dijelovima preinačen, a s druge strane ne posjedujemo nikakvu tehničku dokumentaciju za njega, vjerojatno kao takav neće nikad više biti doveden u funkcionalno stanje, barem ne u svojem izvornom obliku. No uz malo kozmetičkih zahvata mogla bi se iskoristiti odlična šasija sa oklopljenom osciloskopskom cijevi kao baza za neki drugi CRT projekt, na primjer kakav ukrasni osciloskopski sat, iako sam osciloskop SUN Scope SS-70 već i ovakav predstavlja lijepi ukrasni kolekcionarski primjerak namjenskog cijevnog osciloskopa iz sredine prošlog stoljeća 🙂


Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

2 thoughts on “Osciloskop SUN Scope SS-70-4

  • Wolfgang Rösch

    Hello
    I also have a SS70 scope which is broken and some Sun wiring diagrams which are little different.
    And I got a second transformer with the scope which you are missing.
    Regards
    Wolfgang

    • crowave Post author

      I will probably never restore this oscilloscope. The reason is that there is no circuit diagram, there are missing parts, unknown modifications have been made before and many parts are not original. Anyway, there is a possibility for a new function of this device, such as Ociloscope Clock Radio 🙂
      Regards,
      Ljubomir