Emergency radio Maya KA505A


Danas je nabavljen džepni FM/AM radio prijemnik oznake Maya KA505A. Prijemnik spada u kategoriju uređaja dizajniranih za upotrebu u izvanrednim uvjetima kada nisu dostupni uobičajeni izvori napajanja (baterije, mrežni napon), odnosno u različitim urbanim kriznim situacijama ili pak tijekom boravka u zabačenim, ekstremno ruralnim ili nenaseljenim dijelovima zemlje (Emergency Radio). Naš konkretni prijemnik je jedan od onih koje je američka vlada donirala u sklopu programa “Partnerstvo za mir” u ruralnom Afganistanu.

 

Emergency radio Maya KA505A je dimenzija cca 130x60x50 mm, težine 256 grama, a antena se može razvući do dužine 35 cm.

Na prednjoj strani nalazimo sklopku za odabir prijemnog frekvencijskog područja, potenciometar za jačinu zvuka i frekvencijske skale. Tu su i dvije indikacijske LED: crvena ON za indikaciju razine napona iz solarne ćelije i zelena CHA za indikaciju punjenja interne baterije preko solarnog panela, ručnog generatora ili vanjskog izvora.

 

Na gornjoj strani je solarni panel, sklopka za uključenje/isključenje svjetiljke i 4-položajna sklopka za uključenje/isključenje prijemnika i upravljanje izvorima napajanja. U prvoj poziciji (simbol mobitela) na USB port se preko ručnog generatora isporučuje napon za punjenje vanjskog uređaja (mobitela). Na drugoj poziciji (OFF) prijemnik je isključen, no i dalje radi punjenje interne baterije preko solarnog panela, ručnog generatora ili vanjskog izvora napona. Ovo punjenje radi na svim pozicijama sklopke osim na prvoj (simbol mobitela). Na trećoj poziciji (simbol akumulatora) prijemnik se napaja preko solarnog panela, a na četvrtoj poziciji (simbol baterije) prijemnik se napaja preko interne punjive baterije ili preko umetnute tri standardne AAA baterije.  

Sa zadnje strane je sklopiva ručica ručnog generatora, sklopiva antena dužine 35 cm i poklopac internih punjivih baterija. 

Tri bijele LED za svjetiljku.

Gumb TUNING za traženje radio postaja i poklopac USB type A konektora za punjenje vanjskog uređaja (mobitela), konektora za slušalice (3,5 mm) i USB type B konektora za punjenje interne baterije prijmenika.

Otvori za smještaj alkalnih ili punjivih baterija i ručica generatora u radnom položaju.

Kutija prijemnika ispisana je podacima na engleskom jeziku i arapskim pismom (paštu, dari) s obzirom da je uređaj dio američke pomoći za opskrbu ruralnih područja Afganistana. Frekvencija FM radija od 88,5 MHz sasvim sigurno upućuje na službeni radio proameričke afganistanske vlade. 

Dodatna oprema koja se isporučuje uz uređaj uključuje slušalice, vezicu za nošenje te USB type A adapter na nekoliko standardnih konektora za punjenje mobitela. 

 

Prijemnici Maya KA505A jeftini su i popularni uređaji koji se (uz neke manje modifikacije) već gotovo dvadesetak godina prodaju u različitim zemljama pod različitim imenima i proizvodi ih više proizvođača (Kaito KA505A, Kaito V1 Voyager, Degen DE13, RAD-V963N). Osnovne specifikacije su im slijedeće:

  • prijem četiri komercijalna radio područja:
    • FM: 87-108 MHz
    • AM: 520-1710 kHz
    • SV1: 5,8-10 MHz
    • SV2: 11,6-18,2 MHz
  • četiri načina napajanja:
    • preko standardnih baterija 3 x AAA 1,5V
    • preko ugrađenih punjivih baterija 3 x AAA (3,6V/600mAh)
    • preko ugrađene solarne ćelije
    • preko ugrađenog ručnog generatora napona
  • ugrađena LED svjetiljka

Neki modeli imaju također ugrađenu elektroničku sirenu i signalizacijsko trepteće crveno LED svjetlo što može poslužiti kao signal za pomoć u kakvoj kriznoj situaciji. Ugrađena baterija se može puniti preko vanjskog napajanja 5V (USB kabla ili mrežnog adaptera za mobitel), a također i preko solarne ćelije ili ručnog generatora. Moguća je i obrnuta situacija, da napajanje prijemnika posluži kao izvor napona za neki vanjski uređaj manje potrošnje, na primjer mobitel. Naravno, svi navedeni izvori napona ne mogu isporučiti neke velike struje. Sam prijemnik je najmanji potrošač i može raditi samo na solarnu ćeliju ukoliko je izložena suncu (umjetna rasvjeta je u većini slučaja nedovoljna) ili će bez problema raditi uz okretanje ručice generatora. Punjenje potpuno ispražnjene ugrađene baterije preko solarne ćelije ili generatora će trajati prilično dugo i zbog slabe struje najčešće se neće dovršiti do kraja no u nekoj kriznoj situaciji funkcionirati će dovoljno dobro da se odslušaju kakve vijesti. Ukoliko je ugrađena baterija puna vjerojatno će moći isporučiti dovoljno struje da napaja ispražnjeni mobitel za kakav kratki hitni poziv. Najučinkovitiji je zapravo ručni generator na koji se uvijek možemo osloniti za krizno napajanje radio prijemnika, svjetiljke ili kakvog vanjskog manjeg potrošača.

Čitav prijemnik Maya KA505A je vrlo kompaktnih dimenzija od cca 130x60x50 mm (256 grama) ugrađen u kućištu od protuklizne plastike. Zbog takve površine ima se osjećaj da se kućište gotovo lijepi za ruku, no lijepi se i sve ostalo tako da se površina kućišta lako prlja i teško čisti. Osjetljivost prijemnika nije velika, te uz ugrađenu antenu dužine svega 35 cm ne treba očekivati čuda (posebno ne na srednjevalnom i kratkovalnom području) ali ovaj tip prijemnika je ionako namijenjen u prvom redu za hvatanje bliskih lokalnih radio odašiljača koji emitiraju vijesti o aktualnoj situaciji.

 

Jednostavni plastični mehanizam ručnog generatora. Proizvođač upozorava da se ručica ne okreće brže od 70 okreta u minuti (oko 1 okretaj u sekundi) i da se okretanje ne vrši kontinuirano duže od 3 minute kako ne bi došlo do oštećenja mehanizma. Nakon svake 3 minute vrtnje potrebno je napraviti 2-3 minute pauzu.  

Pločica sa strane tiskanih veza. SOP-28 single chip AM/FM/SW radio prijemnik bez oznaka vjerojatno je neki iz CXA serije firme Sony, odnosno neka kineska kopija istog. Od drugih aktivnih elemenata uočavaju se dva SMD tranzistora te nekoliko pasivnih SMD komponenti. Pri vrhu je feritna antena sa zavojnicama titrajnih krugova za AM područja (srednji i kratki val).

Pločica sa gornje strane. Osim pasivnih elemenata prijemnika, dolje lijevo se uočava mreža dioda kojima se ispravlja napon iz ručnog generatora i usmjerava napon iz četiri izvora napajanja. 

Prijemnik je opremljen malim zvučnikom promjera 5 cm (1W/8Ω).

Mali solarni panel aktivne površine 68×25 mm može maksimalno isporučiti napon do 5V i struju do 50mA. Prijemnik na najjačoj glasnoći troši oko 120mA struje, no struja iz ćelije (na dobroj dnevnoj svjetlosti) će ipak biti dovoljna za slušanje radija preko slušalica ili na smanjenoj glasnoći. Punjenje internih baterija (600 mAh) preko ove ćelije bi trajalo najmanje 12 sati, odnosno čitav jedan sunčani ljetni dan.   

 

Što se tiče električne sheme riječ je o tzv. “single chip” ili “one chip” AM/FM/SW radio prijemniku, odnosno čitav se bazira na jednom specijaliziranom integriranom krugu kojemu je potrebno dodati svega nekoliko vanjskih komponenti da se dobije kompletan prijemnik. Do danas je već razvijen veći broj takvih integriranih krugova. U našem slučaju oznake na integriranom krugu su izbrisane, a s obzirom da se radi o 28-pinskom (SOP-28) čipu možemo pretpostaviti da je riječ o CXA1191, CXA1619M, CXA1691BM (Sony), U2510B (Atmel) ili nekom sličnom ekvivalentnom čipu. Ovdje treba naglasiti da možemo naići na izgledom potpuno isti radio prijemnik u koji je ugrađen neki drugi AM/FM/SW čip (primjerice Si4836-A10), a jednako tako možemo imati radio prijemnik u posve drugačije dizajniranom kućištu koji ima istu elektroničku shemu (npr. model KA500 od kojeg je slika na originalnoj kutiji našeg modela KA505A). U današnje vrijeme kada je razvoj novih jeftinih integriranih krugova i masovna proizvodnja u punom zamahu ovo nije ništa neobično posebice kod popularnih proizvoda koji ostaju na tržištu više godina.

Današnji sveprisutni pametni mobiteli u većoj ili manjoj mjeri zamjenjuju ili objedinjuju veći broj inače samostalnih elektroničkih uređaja (radio i TV prijemnik, audio/foto/video snimač i reproduktor, GPS, kompas, računalo, internet, navigaciju, vremenske stanicu, svjetiljku, elektroničku bilježnicu ili knjigu i tako dalje). Sve to zvuči zgodno i praktično no treba svjestan i nekoliko nezgodnih činjenica. Mobiteli su kompleksni elektronički uređaji i time više podložni kvarovima. Također, mobiteli su krhki i osjetljivi uređaji i time više podložni mehaničkim oštećenjima. U slučaju električnog kvara ili mehaničkog oštećenja (displej) čitav mobitel će u većini slučajeva biti neupotrebljiv sa svim funkcijama koje objedinjuje. Nadalje, mobiteli su veliki potrošači struje, baterija traje kratko i dugo se puni, a to je prilično nezgodno ukoliko nemamo stalno dostupan dovoljno jak izvor napona. Ugrađene funkcije koje se baziraju na bežičnim tehnologijama (radio, GPS) zbog fiksnih internih antena neće raditi tako dobro kao kod namjenskih uređaja. Također, sve druge dodatne funkcije koje bi bile korisne u nekoj kriznoj situaciji (svjetiljka, kompas i slično) čak i kod najboljih mobitela nisu toliko učinkovite i precizne kao kod namjenskih uređaja.

Općenito gledano, pametni mobitel može odlično poslužiti za neko urbano preživljavanje u svakodnevnoj situaciji, no ukoliko se nađemo odsječeni od blagodati modernog svijeta dobro je biti opskrbljen jednostavnim, robusnim i praktičnim uređajima za preživljavanje koji i sami mogu preživjeti ekstremne uvjete u kojima smo se zatekli. Emergency radio Maya KA505A možda se čini kao kakav neugledni, jeftini, kineski radio kojim se nitko neće hvaliti pred prijateljima kao primjerice sa novim mobitelom, no u nekoj kriznoj situaciji, vlasnik mobitela će uskoro gledati u tamni crni ekran nefunkcionalnog mobitela, dok će vlasnik Maye KA505A i u najgorem slučaju moći i dalje šetati po mraku ili slušati razvoj situacije preko radija lagano vrteći ručicu ručnog generatora napona 🙂


Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

One thought on “Emergency radio Maya KA505A

  • Anonimno

    Ja das Fazit ist gut ausgedrückt.
    Man kann damit nicht angeben aber es ist im Krisenfall besser als jedes Handy.

    Viele Grüße

    HMR.