Radio-kasetofon Iskra Unitra RM-222


Danas je nabavljen radio-kasetofon (radio-magnetofon) oznake Iskra Unitra RM-222 s početka 1980-tih godina. Ovaj model radio-kasetofona izvorno potječe od njemačkog Grundiga RR-220 koji je izašao na tržište 1979/1980. godine. Po Grundigovoj licenci ovaj uređaj je pod oznakama RM-221 i RM-222 početkom 1980-tih godina proizvodila i poljska tvrtka ZRK, punim nazivom “Zakłady Radiowe im. Marcin Kasprzak” koja je tada bila u sastavu združenih poljskih elektroničkih poduzeća naziva Unitra. Razlika između navedena dva modela je bila samo u tipu potenciometara za glasnoću i ton: RM-222 je imao rotirajuće potenciometre, a RM-221 klizne potenciometre. Slovenska Iskra pak je iste uređaje vjerojatno sklapala po licenci Unitre (iz poljskih dijelova) ili je uvozila gotov proizvod sa otisnutim logom Iskra.

 

 

 

 

Unitra (1958-1989) je bio naziv za grupaciju od preko 50 poljskih poduzeća za proizvodnju elektroničkih uređaja i komponenti. Poduzeće Zakłady Radiowe im. Marcin Kasprzak (ZRK) u kojem su se proizvodili modeli radio-magnetofona RM-222 osnovano je 1951. godine na mjestu prijeratne tvornice radija tvrtke Philips. ZRK se specijalizirao za proizvodnju magnetofona na kolut, kazetofona, prijenosnih radio snimača i prijemnika za automobile. Početkom 1970-ih godina asortiman se proširuje na videorekordere, a u 1980-im godinama proizvode se i “tower” glazbene linije. Krajem 1980-ih poduzeće ZRK predstavlja prvi poljski Walkman ZRK PS-101 “Kajtek”. ZRK je bio i pionir u proizvodnji domaćih feritnih materijala. U početku (sredinom 1950-ih) bio je istraživački laboratorij. Postrojenja poduzeća ZRK zatvorena su 1995. godine.

Slovenska Iskra pak vuče korijene iz 1946. godine te je sve do danas prisutna na tržištu. Možemo reći da se radi o jednoj od najuspješnijih i najdugovječnijih tvrtki sa područja bivše Jugoslavije koja je preživjela procese restrukturiranja i privatizacije tijekom 1990-tih godina te otada bilježi tendenciju ponovnog rasta, razvoja i širenja na svjetska tržišta. Kroz čitavo razdoblje postojanja nudi širok spektar proizvoda iz područja elektronike, elektrotehnike, telekomunikacija, energetike, automatizacije i tome srodnih proizvodnih grana.

 

 

Čini se da je naljepnica sa upozorenjem i serijski broj jedino što je Iskra ugradila u ovaj uređaj. Naljepnica ZATRA-TERESIN nalazi se u unutrašnjosti uređaja i to je poljsko poduzeće unutar Unitre u kojem su se primarno proizvodili transformatori, zavojnice i slični induktivni elektronički elementi. Također su i ostale komponente u unutrašnjosti poljske proizvodnje (CEMI, ELWA).  

 


 

Iskra Unitra RM-222 je jednostavan mali prijenosni mono radio-kasetofon koji može raditi na baterije (6 x R20) ili na mrežni napon 220/230 V. Radio uređaj pokriva četiri frekvencijska opsega:

  • D (dugi val): 150 – 275 kHz
  • S (srednji val): 520 – 1600 kHz
  • K (kratki val): 6 – 16 MHz
  • U (ultrakratki val): 88 – 108 MHz

 

 

Od priključaka Iskra Unitra RM-222 je opremljena samo utičnicom za mrežni kabao, audio priključnicom za spajanje slušalica ili vanjskog zvučnika, DIN konektorom za povezivanje vanjskih audio uređaja i komponenti te potenciometrom za promjenu frekvencije bias oscilatora. Naime, kod snimanja programa sa AM radija na kasetofon, može doći do interferencije između frekvencije bias oscilatora kasetofona i prijemne AM frekvencije. To će izazvati snažno i neugodno zavijanje (cviljenje) u zvučniku. Da se to spriječi, moguće je i određenom opsegu promijeniti frekvenciju bias oscilatora pomoću potenciometra Osc.  

 

 


 

 

 

Na unutrašnjoj strani stražnjeg dijela kućišta otisnute su lokacije elemenata za pojedina podešavanja radio-kasetofona i kratke upute za daljnje rastavljanje uređaja.  

 

 

 


 

 

 

Svi sklopovi radio-kasetofona montirani su na jednoj zajedničkoj pločici. Po elektroničkoj shemi odmah vidimo kako je ovdje riječ o osnovnoj jeftinoj izvedbi AM/FM prijemnika i jednako tako jednostavnoj izvedbi kasetofonskih pojačala.

FM tuner se sastoji od dva tranzistora (T301-RF pojačalo i T302-samooscilirajući mješač), a AM tuner od samo jednog tranzistora T403 koji radi kao samooscilirajući mješač. Signal iz oba tunera vodi se na dva stupnja selektivnih MF pojačala pri čemu se za oba tunera koriste isti tranzistori (T504 i T505). Selektivnost se postiže MF transformatorima i nisu ugrađeni nikakvi keramički ili kristalni filtri. FM MF je standardnih 10,7 MHz, a AM MF je 460 kHz. FM demodulator je ratio detektor u diskretnoj izvedbi (D503, D504), a AM detektor je klasični diodni (D502).

Demodulirani signali se vode na audio pojačalo sa integriranim krugom UL1482. Naš uređaj se napaja sa 9 V i ugrađen je zvučnik impedancije 4 Ω, a u tim uvjetima UL1482 može isporučiti oko 1,5 W audio snage.

Pojačala za mikrofon i magnetske glave uključuju svega šest tranzistora, a još dva tranzistora su u krugu VF bias oscilatora. Kasetofonski mehanizam je uglavnom plastični.

 

 

Unitra CEMI i ELWA su poljska poduzeća za proizvodnju elektroničkih komponenti. U ovom uređaju vjerojatno nema niti jedna Iskrina komponenta.

 

 

U ovom oklopljenom bloku nalaze se potenciometri za jačinu i boju tona, te pasivne RC komponente tonskih filtara.

 

Sve na radio-kasetofonu RM-222 napravljeno je da bude što jeftinije pa tako i ovi potenciometri. Plastični gumbi oba potenciometra su na našem uređaju izgubljeni, a primijetili smo po internetskim slikama da ovi gumbi često nedostaju na tim radio-kasetofonima. To je zato jer potenciometri nisu napravljeni kako jedinstvena komponenta sa integriranom osovinom, nego više kao trimer-potenciometri u koje je utaknuta plastična osovina sa gumbom.

 

Jednostavan plastični mehanizam kasetofonskog pogona.

 

 

Pinch roller sa Capstanom, kombinirana glava za reprodukciju/snimanje i glava za brisanje. Ovo je uobičajeni set mono magnetskih glava za standardne kasetofone.   

 

 

Radio-kasetofon Iskra Unitra RM-222 je zapravo poljski proizvod i možemo ga ubrojiti u jeftine male kućne radio-kasetofone za neko usputno slušanje radio programa i povremeno puštanje kakve kasete. U 1980-tim godinama tržište je već bilo preplavljeno moćnim boombox stereo radio-kasetofonima kao i malim džepnim baterijskim radio prijemnicima i walkmanima svih oblika i boja. RM-222 je nešto između ta dva tipa uređaja te se mogao koristiti kao stolni radio prijemnik spojen na mrežni napon, no zbog male potrošnje mogao je poslužiti i kao prijenosni baterijski uređaj za neke odlaske u prirodu, vikendice i slično. Svakako da se ovim prijemnikom mogu čisto hvatati i ugodno glasno slušati sve jače lokalne FM radio postaje, a AM područja i kasetofon su već tada za veliki broj korisnika bile sporedne mogućnosti za kavu povremenu upotrebu.

 

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.