CB radio ZODIAC M5034


Danas je nabavljen CB primopredajnik M5034 švicarske tvrtke Zodiac iz 1987. godine. Tvrtka Zodiac osnovana je 1969. godine te se do zatvaranja 1998. godine težišno bavila proizvodnjom primopredajnika, opreme i uređaja vezanih uz komunikaciju na CB radio opsegu. Osim u Švicarskoj proizvodnju i prodaju imala je organiziranu i u Njemačkoj, Francuskoj, Švedskoj i Hong Kongu. Kao nasljednica tvrtke Zodiac u razdoblju od 1998. do 2005. godine na tržištu je bila prisutna tvrtka “Zodiac Communications AG”.

cb_zodiac_m5034_01

Zodiac M5034 omogućava komunikaciju na svih 40 CB kanala AM modulacijom. Izlazna VF snaga je oko 5W, a tolika je i NF snaga iz zvučnika. Vidimo da je primopredajnik jednostavne izvedbe. Na prednjoj ploči imamo gumb za odabir radnog kanala (isti se prikazuje na 7-segmentnom LED pokazivaču), te potenciometre za jačinu zvuka i prigušenje razine šuma (squelch). Četiri LED u sklopu mjerača nivoa signala prikazuju jačinu prijemnog signala (kod prijema) i dubinu audio modulacije (kod predaje). Tropoložajna sklopka CH9 / CH19 / OFF služi za brzo prebacivanje na 9. (hitni pozivi) ili 19. (cestovni kanal ili pozivni u SAD-u) radni kanal, odnosno u položaju OFF radni kanal određuje se gumbom za odabir kanala. Tropoložajna sklopka ANL / CB / PA služi za odabir načina rada:

  • ANL – Automatic Noise Limiter – Uključen filtar za smanjenje smetnji (šuma) kod prijema na AM području koju proizvode različiti (neoklopljeni) električni uređaji u okolini.
  • CB – normalan rad bez ANL filtra
  • PA – Public Address – u ovom modu CB stanica ne radi kao primopredajnik već kao megafon. U utičnicu na zadnjoj strani (također označenoj sa PA) priključuje se vanjski razglasni zvučnik koji se zatim preko mikrofona i audio pojačala CB primopredajnika koristi kako razglas ili megafon. Obično se radi o horn zvučniku (u obliku trube) koji je otporan na vanjske utjecaje te se trajno montira na nekom vanjskom nosaču vozila. Mikrofon u unutrašnjosti vozila mora biti dovoljno udaljen od zvučnika montiranog na vozilu kako ne bi došlo do pojave audio interferencije. Oznaka PA asocira i na Power Amplifier (izlazno audio pojačalo) koje je u ovom modu jedino aktivno.

Osim spomenute utičnice PA na zadnjoj strani još nalazimo utičnicu EXT. na koju možemo spojiti dodatni audio zvučnik (External Speaker). Naime, CB primopredajnici obično imaju ugrađen jedan manji interni zvučnik sa nekoliko zvučnih otvora na bočnim stranama kućišta. Prilikom montaže CB uređaja u vozilo ti otvori obično se priljubljuju uz šasiju vozila čime se zvuk iz internog zvučnika dodatno prigušuje. Preko utičnice EXT. može se dakle spojiti dodatni vanjski zvučnik (aktivni ili pasivni) određene kvalitete i snage koji se postavi na najprikladnije mjesto unutar vozila.

Na zadnjoj strani još se nalazi priključnica za antenu (ANT) i napajanje iz akumulatora (DC 13,8V).

cb_zodiac_m5034_03

Evo kako stoje stvari ispod poklopca. Većina komponenti primopredajnika smještena je na jednu zajedničku tiskanu pločicu. Na zasebnoj pločici je samo PLL sklopka za odabir radnih kanala.

cb_zodiac_m5034_04

cb_zodiac_m5034_07

cb_zodiac_m5034_05

cb_zodiac_m5034_06

Sad kad smo sve lijepo razgledali iznutra pokušajmo identificirati blok shemu ovog CB primopredajnika. Vidimo da se bazira na četiri integrirana kruga:

  • LC 7131 – PLL frekvencijski sintesajzer
  • KIA 7310 – PLL VCO i mješač
  • KIA 7217 – NF pojačalo
  • DBL 1016 – upravljački IC za LED indikator nivoa signala (VU metar)

Također, u čitav primopredajnik ugrađen je samo jedan kristal od 10,240 MHz, te dva keramička filtra podešena na 10,695 MHz i 455 kHz. Iz ovih elemenata već možemo razviti blok shemu CB primopredajnika Zodiac M5034.

cb_zodiac_m5034_10

Način rada PLL frekvencijskog sintesajzera detaljno smo opisali u objavi CB-PRIMOPREDAJNIK HY-GAIN. Razlika je u tome što su kod ovog PLL-a aktivne komponente naponski kontroliranog oscilatora (VCO) i mješača predajnika izvedene u obliku integriranog kruga što pojednostavnjuje električnu shemu primopredajnika. Također PLL sintesajzer kontrolira VCO u zasebnom frekvencijskom opsegu za prijem i predaju pa se oscilator baziran na kristalu 10,240 MHz koristi s jedne strane za kontrolu referentnog djelitelja unutar PLL-a, ali s druge strane ujedno i za miješanje sa frekvencijom VCO-a u mješaču predajnika. Prijemnik je uobičajeno dvostruki heterodin, a predajnik ima tri stupnja VF pojačanja izlaznog antenskog signala. AM modulacija izlaznog vala nosioca vrši se u dva posljednja stupnja VF pojačanja. Evo kako su komponente posložene na tiskanoj pločici:

  • zeleno – elementi prijemnika
  • crveno – elementi predajnika
  • žuto – zajedničke komponente za prijemnik i predajnik

cb_zodiac_m5034_09

Preostalo nam je još zaviriti u mikrofon sa tasterom…

cb_zodiac_m5034_08

CB primopredajnika ima nebrojeno modela. Iako svi imaju istu funkciju i (više manje) iste kontrole, elektroničke sheme i izvedbe mogu se značajno razlikovati od modela do modela. Diskretne izvedbe sadrže puno kristala, oscilatora, mješača, MF stupnjeva i filtera koji moraju biti kvalitetno izvedeni i precizno ugođeni na adekvatne frekvencije. Uvođenjem PLL-a i drugih specijaliziranih integriranih krugova elektroničke sheme i konstrukcije CB radija su se pojednostavile no i dalje je “matematika” sa frekvencijama ostala šarolika. Stoga je zabavno nacrtati blok shemu svakog modela primopredajnika sa naglaskom na način na koji su raznim oscilatorima i mješačima dobivene pojedine prijemne i predajne frekvencije. U konačnici, ako ništa drugo, barem usput malo ponovimo matematiku 🙂


Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

2 thoughts on “CB radio ZODIAC M5034