Akvarijska pumpa Triumpf


Danas je nabavljena vintage akvarijska pumpica za zrak njemačkog proizvođača Triumpf iz 1950-tih godina.

 

 

O tvrtki Triumpf kao njemačkom proizvođaču opreme za akvarije danas je teško naći neke relevantne podatke. Tvrtka je vjerojatno postojala prije 2. svjetskog rata, prošla je uobičajena restrukturiranja i spajanja sa srodnim tvrtkama (Triumpf Forelle), a izgledom vrlo sličan model akvarijske pumpe i danas proizvodi njemačka tvrtka SCHEGO pod nazivom Triumpf.

 


 

 

Vidimo kako je riječ o klasičnom dizajnu membranske pumpe za zrak pogonjene elektromagnetom čija kotva vibrira frekvencijom gradske mreže 50 Hz. Vrlo sličan dizan vidjeli smo i kod također njemačke akvarijske pumpe Zoobeko Total Type 300.

 

Mala membranska pumpa za zrak. Unutar bakelitnog kućišta pumpe nalazio se spužvasti filtar, no isti se od starosti potpuno degradirao i pretvorio u prašinu. Također, gumena membrana je napukla od dotrajalosti. Sve ovo je za očekivati kod uređaja starijih od 70 godina.   

 

Jezgru elektromagneta je zahvatila korozija, no isti je električki još uvijek ispravan. Predviđen je za mrežni napon 220 V, 50 Hz.

 

Naša akvarijska pumpa je električki ispravna, no gumena membrana je očekivano napukla od istrošenosti i starosti. Pumpa inače radi izravno na naponu gradske mreže (220 V / 50 Hz). Našem primjerku nedostaju četiri gumene nožice na kojima pumpa stoji horizontalno na stolu, poiklopac otvora za zrak na zadnjoj strani i naljepnica proizvođača.

Pumpu smo pronašli na nekom buvljaku po posve simboličnoj cijeni. Iako u unutrašnjosti robusnog bakelitnog kućišta nismo očekivali neku kompleksnu tehnologiju ipak smo ovaj komad starine ponijeli sa sobom da u neko mirno poslijepodne uz kavu i kolače razgledamo još jedan primjerak dobre stare elektrike 🙂

 

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.