Wilco Deluxe ST-88


Danas je nabavljen džepni baterijski AM radio prijemnik oznake Wilco Deluxe ST-88, proizvod japanske tvrtke Sanyo iz prve polovice 1960-tih godina.

 

 

Wilco i Onkyo su trgovački nazivi tranzistorskih uređaja koje je japanska tvrtka Sanyo Electric Co. distribuirala na američko tržište.

Tvrtku Sanyo Electric Co., Ltd. (San’yō Denki Kabushiki-gaisha) osnovao je 1949. godine japanski izumitelj i industrijalac Toshio Iue, nakon što je pokrenuo pogon za proizvodnju električnih svjetiljki za bicikle pogonjene dinamom. Već 1952. godine tvrtka Sanyo proizvela je svoj prvi radio prijemnik, a 1954. godine i prvu perilicu rublja. Ime tvrtke na japanskom jeziku znači “tri oceana”, što se odnosi na ambiciju osnivača da svoje proizvode prodaje širom svijeta, preko Atlantskog , Tihog i Indijskog oceana i ta ambicija ostvarena je krajem 1970-tih godina. Do tada je tvrtka već proizvodila različitu potrošačku elektroniku uključujući razne kućne audio, video i RTV uređaje. Početkom 1980-tih godina bilo je pokušaja plasiranja vlastitih PC-kompatibilnih računala (MBC-550). U 1970-tim godinama Sanyo je kupio američkog proizvođača Hi-Fi opreme Fisher Electronics, te je američka podružnica dobila naziv Sanyo Fisher Company. Veliki potres 2004. godine (Chūetsu) izazvao je znatna oštećenja Sanyo pogona za proizvodnju poluvodiča zbog čega je tvrtka pretrpjela velike gubitke. U planu restrukturiranja Sanyo se orijentira na energetsko tržište te masovno proizvodi klima uređaje, solarne panele i sustave, punjive baterije, baterije za hibridne automobile i slično. Također nastavlja proizvodnju aktualne potrošačke elektronike poput kamera, projektora i mobitela. Oporavak tvrtke ipak nije uspio te je do 2010. godine rasprodana drugim korporacijama, najvećim dijelom japanskom Panasonicu koji je robnu marku Sanyo nastavio koristiti na nekim svojim proizvodima.

 

 

Wilco Deluxe ST-88 je džepni baterijski srednjevalni AM prijemnik (540-1600 kHz) baziran na ukupno 8 tranzistora. Proizvodio se u zelenoj, plavoj, narančastoj ili crnoj boji kućišta, a dolazio je i sa smeđom kožnom torbicom. Osim sa osnovnim kontrolama (gumb za biranje postaja i kombinacija sklopke za uključivanje i potenciometra za glasnoću) opremljen je utičnicom za slušalice i utičnicom za vanjsku antenu. U kompletu se dobivala i mala slušalica za jedno uho.

 

Wilco Deluxe ST-88 je jednostavni srednjevalni AM prijemnik sa 8 tranzistora. Na unutrašnjoj strani kućišta bila je nalijepljena elektronička shema, no ista je na našem uređaju uništena.  

 

Dvostruki promjenjivi kondenzator i tri međufrekvencijska (MF) transformatora u standardnim bojama (žuta, bijela, crna) upućuju da se radi o superheterodinskom prijemniku sa dva stupnja MF pojačanja. Dva audio transformatora (zeleni driver i crveni izlazni) pak ukazuju na protutaktno transformatorsko audio pojačalo kakvo je uobičajeno kod gotovo svih malih prijemnika proizvedenih do kraja 1970-tih godina.  

 

Prijemnik se u originalu napajao sa četiri standardne AA baterije ukupnog napona 6 V. Kako to često biva, vjerojatno su jednom te baterije bile zaboravljene u svom kućištu te je kiselina nagrizla kontakte na istom.

 

U prijemnik je ugrađen zvučnik impedancije 8 Ω za snage do 300 mW, no to je i utičnica za spajanje slušalica koja u tom slučaju isključuje zvučnik.

 

Prijemnik sa strane tiskanih veza.

Feritna antena sa dvije zavojnice. Veća zavojnica je u ulaznom antenskom RF titrajnom krugu. Na vrući kraj titrajnog kruga preko kondenzatora 5 pF moguće je spojiti i neku vanjsku srednjevalnu žičanu antenu. Preko manje zavojnice se RF energija iz antenskog titrajnog kruga transformira na krug mješača. Uočava se da je feritni štap sastavljen iz dva dijela koji su u originalu bili međusobno zalijepljeni. Feritni štapovi se mogu međusobno lijepiti da im se poveća efektivna dužina, no na spoju svakako nastaju određeni gubici u prijenosu RF energije pa to kod tvorničkih prijemnika nije uobičajeno.

 

Prijemnik je vrlo jednostavne klasične izvedbe pa je i bez elektroničke sheme lako identificirati pojedine stupnjeve.

 

Bolji pogled na AM demodulatorsku diodu, jedinu koja je ugrađena u ovaj prijemnik (desno) i bolji pogled na dvije spregnute sekcije promjenjivog kondenzatora, jedna za ulazni antenski selektivni titrajni krug i druga za titrajni krug lokalnog oscilatora (lijevo). Do kraja 1960-tih godina u džepnim prijemnicima se još mogu zateći klasični “zračni” promjenjivi kondenzatori, no oni su vrlo brzo zamijenjeni kompaktnim promjenjivim kondenzatorima za dielektričnim materijalima između ploča. Time se efektivno povećao kapacitet između ploča pa su promjenjivi kondenzatori mogli biti manji i kompaktniji.

 

Pomalo neuobičajena izvedba zavojnice titrajnog kruga lokalnog oscilatora sa induktivnom spregom prema mješaču (lijevo), te bolji pogled na NF audio pojačalo (desno).

 

Prijemnik Wilco Deluxe ST-88 jedan je od mnogih modela srednjevalnih džepnih prijemnika proizvedenih tijekom 1960/70-tih godina koji se načelno vrlo malo međusobno razlikuju u elektroničkim shemama. Općenito gledano, svi oni se puno više razlikuju u vanjskom dizajnu kućišta i maštovitosti na koji će se izvesti frekvencijska skala i kazaljka nego što se razlikuju u samoj shemi.

Sve upotrijebljene elektroničke komponente su naravno japanske. Tako na tranzistorima nalazimo oznaku proizvođača TEN, a na kondenzatorima Rubycon, a obje ove tvrtke i dan danas proizvode elektroničke komponente i sklopove. Nešto gotovo neusporedivo sa našim domaćim tvrtkama 🙂

 

 

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.