Antidecubitus sistem MK75-E5-60


Danas je nabavljen kontrolni uređaj za medicinske antidekubitalne madrace (zračne jastuke) oznake MK75-E5-60, slovenskog proizvođača Poznik Celje iz 1980-tih godina.

 

 

Dekubitus je naziv za kožne rane koje nastaju kod pacijenata koji su prisiljeni duže vrijeme boraviti u istom položaju (najčešće paralizirane i nepokretne osobe). Zbog stalnog pritiska podloge (ležaja, stolice) na isto mjesto dolazi do trenja i nadražaja kože, prekida krvnog protoka uslijed stalnog pritiska te stvaranja rana. Da se ovo spriječi ili ublaži, osim drugih metoda, koriste se tzv. antidekubitalni madraci koji rade na principu periodičnog naizmjeničnog punjenja i pražnjenja zračnih komora. Tako se svakih nekoliko minuta mijenja mjesto pritiska na tijelo pacijenta čime se preventivno sprječava nastajanje dekubitis rana.

 

 

Poznik Celje je privatno slovensko poduzeće koje je u 1980-tim godinama osnovao Vili Poznik te je i danas prisutno na tržištu. Tvrtka se danas veže isključivo uz proizvode iz područja alternativne medicine, kao što su memorijske vode, radioestezija, orgonit, razni predmeti i flasteri za zaštitu od elektromagnetskog i svih drugih navodno štetnih zračenja općenito. No čini se da su na početku proizvodi ipak bili orijentirani manje egzotičnoj medicini tako da je osim ovog Antidecubitus sistema jedan od najpoznatijih proizvoda poduzeća Poznik Celje bio mali džepni elektrostimulator Elmag MK75. Naravno, takvi uređaji su zbog jeftine proizvodnje i visoke naplativosti ubrzo preplavili tržište sa svih strana, te se vjerojatno zbog toga poduzeće Poznik Celje s vremenom preusmjerilo na još jeftinije, još manje dokazive i još bolje naplative proizvode alternativne medicine.

 

 

Antidecubitus sistem MK75-E5-60 dakle nije ništa drugo nego pneumatska pumpa sa dva izlaza koji rade naizmjenično: dok se kroz jedan upuhuje zrak u jedan set zračnih komora madraca, kroz drugi se prazni zrak iz drugog seta zračnih komora, a nakon nekoliko minuta proces se ponavlja u obrnutom smjeru. Sada su jasne i kontrole na prednjoj ploči:

  • POLNJENJE PREKAT (punjenje komora) – Potenciometrom se regulira napon (snaga) na električnoj pneumatskoj pumpi te sukladno tome i željena jačina tlaka zraka u komorama (10-70 mBar). Zelene LED služe za indikaciju punjenja jednih ili drugih komora.
  • PREMOR (pauza) – Potenciometrom se namješta dužina izmjena intervala punjenja/pražnjenja (1-60 minuta). Žuta LED označava da je postignut maksimalni tlak u komorama (pumpa nema snage za postizanje većeg tlaka).
  • PRAŽNJENJE PREKAT (pražnjenje komora) – Zračnim ventilom se regulira količina (brzina) ispusta zraka iz napunjenih komora. Crvene LED služe za indikaciju pražnjenja jednih ili drugih komora.

 

Pa pogledajmo što se krije unutar lijepo oblikovanog i robusnog dreveno-aluminijskog kućišta.

 

Komponente u unutrašnjosti su odlično očuvane. Pneumatska pumpa je unutar metalnog nosača bila obložena i učvršćena i zalijepljena nekom vrstom spužve da se priguši zvuk i vibracije. Ta spužva se s vremenom raspala po cijelom kućištu. 

 

Uočavaju se tri osnovne komponente:

  • električna pneumatska pumpa
  • dva električna pneumatska ventila
  • elektronička pločica za kontrolu rada pumpe i ventila
  • mrežni transformator i napajanje

 

Njemačka tvrtka Schego primarno proizvodi zračne pumpe i grijače za akvarije.  Pneumatska membranska pumpa Schego M2K3 originalno je namijenjena za akvarije, ima kapacitet od 350 litara zraka na sat, radi izravno na mrežnom naponu 230 V i snage je 5 W. Dimenzije pumpe su 170x75x60 mm.   

 

Elektromagnetski pneumatski ventili koji naizmjenično reguliraju prolaz zraka kroz dvije zračne komore. Slovenska tvrtka Magnetika Krško bila je specijalizirana za proizvodnju ovakvih ventila, no danas više nije aktivna na tržištu. 

 

 

Elektronika se bazira na tri integrirana kruga: LM324 (četverostruko operacijsko pojačalo), CD4011 (četverostruka logička  NAND vrata) i HCF4020 (14-stupanjski brojač/djelitelj). Komponenta označena logom Mediserve je sasvim sigurno tlačno-električni pretvornik (senzor). Operacijska pojačala mogla bi biti u krugu senzora (diferencijaslna pojačala), na CD4011 vjerojatno se bazira oscilator koji sa brojačem HCF4020 čini vremensku sklopku (timer). Signalom sa timera preko izlaznih tranzistora upravlja se pneumatskim elektromagnetskim ventilima. Većina ostalih pasivnih komponenti domaće je proizvodnje (Iskra).  

 

Mrežni transformator je proizvod slovenskog poduzeća IET Tovornik (IET – Industrijska Elektronika Tovornik) koje je i danas prisutno na tržištu. Proizvode razne vrste transformatora, prigušnica i žičanih reostata.  

 


 

Antidecubitus sistem MK75-E5-60 sasvim sigurno je korisna pomoć nepokretnim i imobiliziranim osobama u sprječavanju stvaranja dekubitis rana i slične antidekubitalne madrace i danas proizvodi više tvrtki u svijetu. Naš uređaj još uvijek funkcionira, no pneumatska pumpa je oslabila i trebalo bi zamijeniti elastične membrane na istoj. Slične membranske pneumatske pumpe ugrađuju se i u lemilice na vrući zrak koje mi elektroničari često koristimo za izlemljivanje elemenata sa više izvoda, pogotovo ako su još k tome montirani na višeslojnim tiskanim pločicama ili imaju površinsku montažu. Pumpu sa uređaja MK75-E5-60 vjerojatno nećemo više moći nigdje iskoristiti, no ako ništa drugo ostaje nam mrežni toroidni transformator i lijepo kućište za ugradnju kakvog drugog elektroničkog sklopa kojem najbolje odgovara nostalgični vanjski vintage izgled 🙂

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.