Walkman Orion CP-09FM


Danas je nabavljen mali prijenosni radio-kasetofon, popularno walkman, oznake CP-09FM proizvod japanske tvrtke Orion iz 1980-tih godina.

 

 

Japanska tvrtka za proizvodnju potrošačke elektronike Orion Electric Co., Ltd. poslovala je u razdoblju od 1958. do 2019. godine. Originalno je proizvodila tranzistorske radio prijemnike, kasetofone, magnetofone, stereo uređaje i glazbene centre, a također je proizvodila i potrošačku elektroniku za jedanaest najboljih svjetskih elektroničkih brandova širom svijeta (Broksonic, Durabrand,Sansuii drugi) i to uglavnom televizore i video uređaje (VCR, DVD). Početkom 2015. godine tvrtka Orion Electric Co., Ltd. dosegla je nesolventnost u poslovanju zbog slabe prodaje uzrokovane jakom konkurencijom sa niskim cijenama u cijelom svijetu. Ubrzo je osnovana “nova” tvrtka Orion Electric Co., Ltd. koja je preuzela “staru” istoimenu tvrtku, no i ona je četiri godine kasnije postala nesolventna.

 

 

Walkman Orion CP-09FM opremljen je stereo kasetofonom i stereo UKV/FM radijom (88-108MHz). Kasetofon uz obavezne kontrole START/PLAY i STOP ima funkcije brzog prematanja trake unaprijed (CUE) i unatrag (REVIEW), a radio se može podesiti na prijem stereo ili mono signala. Ugrađena je jednostavna tonska kontrola u vidu sklopke kojom je moguće uzdići više frekvencije. Orion CP-09FM ima dvije utičnice za slušalice tako da kasetu/radio mogu istovremeno slušati dvije osobe, a za takve slučajeve je ugrađen i taster naziva „TALK LINE“. Pritiskom na ovaj taster utišava se zvuk kasete/radija i na slušalice se prenosi govor preko malog mikrofona ugrađenog na gornjoj strani kućišta walkmana. Tako dvije osobe koje zajedno slušaju walkman mogu međusobno komunicirati bez potrebe za skidanjem slušalica. Orion CP-09FM se napaja preko četiri standardne AA baterije 1,5 V ili preko vanjskog izvora istosmjernog napona od 6 V.

 

 


 

Walkman Orion CP-09FM bazira se na šest integriranih krugova:

  • AN 7213 – FM tuner (RF pojačalo, lokalni oscilator, mješač)
  • LA 1210 – FM MF pojačalo, FM demodulator
  • TA 7343 – FM stereodekoder (PLL tipa)
  • LA 3210 – NF pretpojačalo i ekvilajzer
  • LA 3210 – NF pretpojačalo i ekvilajzer
  • LA 4180 – NF izlazno stereo pojačalo 2 x 1 W

Integrirane krugove smo popisali redoslijedom kako se nadovezuju u sklopu FM prijemnika i tu daljnja pojašnjenja nisu potrebna. S obzirom na upotrijebljene integrirane krugove MF je vrlo vjerojatno na standardnih 10,7 MHz. Prva tri integrirana kruga čine praktično kompletan  FM stereo prijemnik kojima je potrebno dodati svega nekoliko vanjskih pasivnih komponenti. Iako se ne koristi uobičajeni keramički MF filtar već samo standardni LC krugovi prijemnik ima sasvim dobru selektivnost kao i osjetljivost. Pretpojačala i izlazno stereo pojačalo su naravno zajednički za radio i kasetofon, kao i za mikrofon.

 

 

Od 1980-tih godina počeo je razvoj velikog broja integriranih krugova koji su objedinjavali više sklopova FM/AM prijemnika čime su omogućavali njihovu jednostavniju izradu i podešavanje te manje dimenzije i u konačnici manju cijenu.Gotovo u svakom radio prijemniku od tog razdoblja naći ćemo slične integrirane krugove, posebice za sklopove koji bi u diskretnoj izvedbi bili vrlo složeni, poput kvalitetnijih FM demodulatora i stereo dekodera. Vrlo su česta i potpuno integrirana pretpojačala i pojačala, jedino ćemo kod stolnih radio uređaja, gdje raspoloživi prostor nije toliko kritičan, češće susretati diskretnu izvedbu FM tunera (FM frontend) jer su bili jeftiniji.

Početkom 1983. godine Philips je izbacio na tržište čuveni integrirani krug TDA7000 koji je objedinjavao čitav FM mono prijemnik, odnosno za potpuno funkcionalni prijemnik ovom čipu je bilo dovoljno dodati nekih 15-tak kondenzatora (vrijednosti u rasponu 27pF – 150nF), promjenjivi kondenzator za biranje frekvencija i dva mala induktiviteta u krugovima ulaznog RF filtra i lokalnog oscilatora. TDA7000 (inače patentiran još1977. godine) bio je toliko popularan da se zadržao u proizvodnji sve do 2003. godine.  Naslijedile su ga SMD inačice sa oznakama TDA7010T, TDA7020T i TDA7088T koje su također s vremenom izašle iz proizvodnje. Ako želite danas nabaviti čip koji objedinjuje čitav FM prijemnik onda su dostupne kineske kopije čipa TDA7088T pod različitim oznakama koje u sebi zadržavaju brojčani dio 088 (npr. CD9088, SC1088 i slično). Ovi čipovi imaju implementiranu auto-scan funkciju tako da više nije potreban ni vanjski promjenjivi kondenzator (biranje postaja se vrši pomoću tipkala (up/down) ili pomoću potenciometra). No, za samogradnju je možda malo nezgodno što su to sve SMD inačice čipova, a nezgodno je i to što za jedva koji dolar više Kinezi već nude kompletan FM/AM prijemnik sa displejom, mp3plejerom, SD karticom, bluetooth-om i tko zna čime još sve ne.  U svakom slučaju ako danas kupite neki mali jeftini (kineski) FM radio prijemnik, pogotovo ako ima auto-scan način biranja postaja, onda se gotovo sigurno bazira na jednom od navedenih čipova.

 

 

Walkman Orion CP-09FM možemo dakle svrstati u kategoriju potpuno integriranih FM prijemnika sa kasetofonom. Za 1980-te godine svakako ne treba očekivati da baš sve bude implementirano u jedan jedini čip, no kao što vidimo na pločici glavni problem nije bio smjestiti tih šest čipova već naći mjesta za puno veće elektrolitske kondenzatore. Za dva najveća elektrolita izlaznog pojačala potrebno je bilo napraviti utore u pločici, jedan je uguran u prostor između elektromotora i šasije kasetofona, a ostali su prebačeni ležečke preko čipova ili po pločici gdje je već bilo kakvog mjesta.

Naš primjerak walkmana Orion CP-09FM je potpuno ispravan, osim što je korozija nastala od zaboravljenih baterija pojela metalne kontakte istih pa bi ovo trebalo restaurirati. Na ovaj walkman još uvijek možemo gledati kao na jedan lijep primjerak dobre stare audio tehnike, privlačnog dizajna i izraženog retro izgleda. Posebno je morao biti zabavan ili romantičan ukoliko se slušao udvoje, ugođaju je svakako doprinosila i „TALK LINE“ komunikacija, no, to su bila neka druga vremena u kojima se puno toga drugačije dijelilo, puno manje elektronički, a puno više uživo 🙂

 


 

U walkmanu Orion CP-09FM prepoznata je sentimentalna vrijednost pa ćemo ga urediti tako da je spreman za ponovnu upotrebu. Ono što svakako treba popraviti to su korodirani i nagriženi kontakti baterija.

 

 

Ovakva oštećenja su vrlo česta kod (starih) baterijskih uređaja u kojima su se godinama rastvarale zaboravljene baterije. Za popravak je naravno potrebno zamijeniti opruge kao minus kontakte i ušice kao plus kontakte baterija, no to je lakše reći nego napraviti. Montaža i izgled ovih kontakata razlikuju se od uređaja do uređaja, a nama je svakako cilj u što je moguće većoj mjeri zadržati originalnost ovih elemenata. Lijepo je što na pločicama kontakata imamo nomenklaturnu oznaku za narudžbu zamjenskih dijelova, no danas oni sasvim sigurno nisu više nigdje dostupni (barem ne po razumnoj cijeni).

 

 

Za restauraciju imamo na raspolaganju standardna kućišta za baterije, zatim baterijske kontakte koje smo upravo za ovakve slučajeve sačuvali iz raznih rashodovanih elektroničkih uređaja i u konačnici mesingane krojačke ušice promjera 5 mm. Ovo su standardne ušice koje se mogu relativno lako nabaviti, no vrlo je teško negdje naći ušice ili zakovice manjih dimenzija kakve se koriste u našem slučaju (cca 2-3 mm). Mjerenjem smo utvrdili da ni ušice od 5 mm nisu prevelike za plus pol baterijskih kontakata, no kako bi spriječili iznenađenja unutar ušice od 5 mm koju možemo čvrsto montirati za pločicu zalemili smo i manju ušicu tako da unutrašnja rupa ipak ne bude prevelika. Manje ušice izvađene su iz crnih baterijskih kućišta (vidi sliku) no vađenje istih ih možda previše uništi da bi mogle ponovno poslužiti kao samostalni kontakti. S obzirom da trebamo četiri iste opruge za minus pol baterija, onda smo se i ovdje odlučili za one iz baterijskih kućišta, jer su jednake i jer su najsličnije originalnima. Krajeve opruga je trebalo prilagoditi montaži na tiskanu pločicu (u originalu su pričvršćene zakovicama) kako se vidi na našim slikama.

 

 

U konačnici smo dobili potpuno nove, čiste i vrlo robusne baterijske kontakte koji će pouzdano osiguravati dobar spoj sa baterijama prilikom upotrebe walkmana što neizbježno uključuje manje padove i potrese jer ipak je riječ o prijenosnom uređaju.

 

 

Ostalo nam je očistiti kasetofonsku magnetsku glavu i testirati uređaj. Možemo reći da je FM radio prijemnik vrlo osjetljiv i stabilan te se unatoč maloj skali lako podešava na željenu radio postaju. Kasetofon glatko i jednolično vrti kasetu, zvuk je jak i čist, te što je najvažnije, mehanizam ne gužva traku. Stoga nismo ni htjeli previše petljati po mehanizmu glede čišćenja i podmazivanja jer bi u konačnici mogli napraviti možda više štete nego koristi. Walkman Orion CP-09FM je sada spreman za upotrebu i bolje je ne više petljati po njemu držeći se one mudre stare poslovice: “Što je dobro – to ne popravljaj”!


 

Netko se može zapitati gdje pronaći par slušalica za ovakav walkman.

 

 

Jedna od mogućnosti je izvući nešto iz ovakve hrpe no to se, ako ništa drugo, onda makar iz higijenskih razloga nikako ne preporučuje. Svakako je bolje kupiti kakve nove standardne slušalice sa stereo utičnicom 3,5 mm (pašu i one za mobitel) nego riskirati kakvu boleštinu uha ili tražiti na kojem dijelu kabla treba pritiskati da ne bi dolazilo do stalnih iritirajućih prekida zvuka na njima 🙂

 

 

 


Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

3 thoughts on “Walkman Orion CP-09FM