Ručni CB FM primopredajnici Pan PC-3


Danas je nabavljen par ručnih CB FM primopredajnika oznake PC-3 iz sredine 1980-tih godina sa potpisom njemačkog uvoznika potrošačke elektronike Pan International GmbH.

 

 

Tvrtka Pan International (Pan International Europe, Pan Elektronik, Pan Elektronik Handelsges) osnovana je sredinom 1970-tih godina za uvoz kratkovalnih i CB radio uređaja i opreme iz Dalekog istoka (Japana) na njemačko tržište. Postala je poznata po uvozu President i Uniden robnih marki CB primopredajnika. S vremenom je proširila opseg uvoza na različitu elektroničku i drugu robu široke potrošnje, a 2015. godine je završila u stečaju.

 

 

Do sada smo opisali već nekoliko sličnih ručnih jednokanalnih CB primopredajnika, no svi su bili za AM modulaciju. Primopredajnici Pan PC-3 pak rade FM modulacijom na CB frekvenciji 27,185 MHz  (19. CB kanal).

 

 

Na kutiji piše kako je u primopredajnike ugrađeno po 4 tranzistora, 4 diode i jedan IC. Prijemnik je superheterodin sa MF na 455 kHz filtriranom keramičkim filtrom. Ulazna osjetljivost prijemnika je 2 µV uz odnos signal/šum 10dB, a audio pojačalo za zvučnik je snage 350 mW. Izlazna snaga kvarcom stabiliziranog predajnika je 200 mW. Potrošnja struje na prijemu je 20 mA, a na predaji 58 mA. Antena je dužine 80 cm.

Vidjeti ćemo kasnije da ovi podaci i nisu baš točni. U svaki primopredajnik ugrađeno je po 5 tranzistora, 4 diode i dva IC-a. MF nije filtrirana keramičkim filtrom već samo pomoću MF transformatora. Do kraja izvučena antena je dužine 94 cm. Na našem mjerenju potrošnja struje na prijemu je dosezala 55 mA kad je zvučnik do kraja pojačan, tako da podatak za 20 mA vrijedi kad je zvuk pojačan samo do neke dovoljno čujne razine. Na predaji pak smo izmjerili potrošnju struje od 92 mA. To znači da je ulazna snaga oko 830 mW, no kad se oduzmu svi gubici predajnika i pad napona baterije izlazna snaga iz predajnika moguće i doseže 200 mW, no uz skraćenu štap antenu dužine svega 94 cm izračena ERP snaga svakako još puno manja. Podatke o ulaznoj osjetljivosti prijemnika (jednako kao i o izlaznoj snazi) kod ovakvih jednostavnih i jeftinih primopredajnika treba uzeti s rezervom jer to može jako ovisiti o stupnju podešenosti RF krugova i kvaliteti upotrijebljenih tranzistora (šum, pojačanje i druge električne karakteristike). Električne karakteristike tranzistora s istom oznakom tipa mogu se prilično razlikovati ovisno o proizvođaču, godini proizvodnje, seriji i slično.

Sredinom 1980-tih godina CB radio je bio već prilično raširen te su u prodaji nudili potpuno opremljeni modeli ručnih AM/FM CB primopredajnika sa svih 40 CB kanala (PLL) i maksimalnom dozvoljenom izlaznom snagom od 4 W. Stoga je ovaj naš par Pan PC-3 primopredajnika (sa tadašnjom cijenom od 43 DEM ili današnjih 50 eura) bio namijenjen manje zahtjevnim korisnicima kojima je bilo jedino važno ostvariti neku bežičnu govornu vezu na udaljenosti od nekoliko desetaka, do možda nekoliko stotina metara (kategorija dječjih igračaka).

 

 

 

Prijemnik se bazira na integriranom krugu TDA7361 (MC 3361) u koji su implementirani svi sklopovi NFM prijemnika koji slijede nakon FM tunera, odnosno prve MF. To uključuje oscilator i mješač za drugu MF, limitersko MF pojačalo, FM kvadraturni detektor, te NF pojačalo sa mute i squelch funkcijom (funkcija prigušivanja razine šuma).

Integrirani krug TDA7361 (SGS-Thomson) ili MC 3361 (Motorola) nalazimo u različitim radio uređajima potrošačke elektronike iz razdoblja od sredine 1980-tih do sredine 2010. godina. Koristio se za prijemni dio u gotovo svim tipovima uskopojasnih FM primopredajnika, uključujući CB, VHF i UHF ručne, mobilne i stacionarne primopredajnike, bežične telefone, bežične mikrofone, razne baby-alarme, AV multimedijalne bežične sustave i slično, a nalazimo ga i u radio skenerima.

Na osnovu ugrađenih elemenata nacrtali smo blok shemu naših primopredajnika Pan PC-3.

 

 

Jedan tranzistor radi u krugu ulaznog selektivnog RF pojačala za prijemnik, a preostala četiri tranzistora su u krugu modulatora, oscilatora i VF pojačala predajnika. NF pojačalo sa integriranim krugom LM 386  je zajedničko i koristi se kao pojačalo za zvučnik kod prijema i kao pretpojačalo za mikrofon kod predaje. Zanimljivo je da se za predajnu frekvenciju koristi oscilator sa kristalom na 13,5925 MHz, gdje se zatim selektivnim pojačalom izdvaja i pojačava drugi harmonik (overton) na 27,185 MHz. Ovo je napravljeno kako bi se postigla dovoljno velika devijacija frekvencijske modulacije kristalnog oscilatora. Naime, kristalni oscilator je vrlo stabilan na svojoj temeljnoj frekvenciji i teško je FM modulacijom napraviti veliku devijaciju te frekvencije. Stoga kod kristalnih FM predajnika osnovni oscilator radi na nekoliko puta nižoj frekvenciji (kod VHF i UHF uređaja na 24 i više puta nižoj), tako da se njegova frekvencijska devijacija onda povećava svakim stupnjem povećanja frekvencije. U našem slučaju će devijacija izlazne frekvencije 27,185 MHz biti dvostruko veća od devijacije postignute na kristalnom oscilatoru 13,5925 MHz.

 

 

 

FM primopredajnik svakako zahtijeva nešto složenije sklopove za modulaciju i demodulaciju od AM primopredajnika. Stoga su mali jeftini ručni CB primopredajnici uglavnom konstruirani za AM modulaciju te je prilično specifično što i ovi Pan PC-3 ne slijede tu praksu. FM modulacijom Pan PC-3 omogućuje čišći prijenos govora posebice jer se koristiti pravi mikrofon, a ne da se za tu namjenu koristi zvučnik kako je to uobičajeno kod većine jeftinih primopredajnika. Integrirani prijemnik i NF pojačalo svakako omogućuju veću osjetljivost prijema i jači zvuk iz zvučnika. Šteta što nije ugrađen keramički MF filtar što bi isključilo potrebu ugađanja MF filtra i poboljšalo selektivnost prijema. Također je mogao čip TDA7361 biti bolje iskorišten ugradnjom potenciometra za squelch. Primopredajnici Pan PC-3 su gabaritima jedni od najmanjih ručnih CB uređaja i baš dobro što sam naišao na njih, jer po električnoj shemi u mnogočemu odskaču od sličnih dječjih CB primopredajnika kakve smo imali priliku do sada susretati 🙂

 

 

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.