UHER Fun Phone 2


Danas je nabavljen telefon za analogne linije naziva Fun Phone 2, proizvod austrijske (njemačke) tvrtke Uher iz 1980/90-tih godina.

 

 

Tvrtka Uher  vuče korijene iz 1934. godine kada je mađarski poduzetnik i izumitelj Edmond Uher osnovao u Münchenu tvrtku Uher & Co. koja je bila specijalizirana za izradu preciznih mehaničkih dijelova za automobilsku i zrakoplovnu industriju. Uher je također osnovao i razvojnu radionicu SMW (Süddeutsche Mechanische Werkstätten GmbH) koja će kasnije razviti magnetofone Uher. Tijekom 2. svjetskog rata Uher je imao podružnice u Njemačkoj (München), Austriji (Beč) i Mađarskoj (Budimpešta). Nakon rata Uher je ponovno osnovao tvrtke u Münchenu (Uher Werke München) i Beču. Prvi svoj magnetofon Uher je konstruirao 1953. godine, godinu kasnije krenulo se sa serijskom proizvodnjom istoga, a od 1955. godine Uher odustaje od proizvodnje mehaničkih preciznih dijelova i počinje se baviti samo razvojem i proizvodnjom magnetofona. Od 1957. godine tvrtka je pretvorena u KG (ograničeno društvo) i preimenovana u UHER Werke München KG, registrirana u Austriji. Magnetofoni Uher bili su poznati po svojoj kompaktnosti i pouzdanosti te su se široko koristili kao profesionalni snimači u novinarstvu, RTV i filmskoj industriji, službenim intervjuima, pa čak i za špijunažu i slično. Tvrtka je stalno rasla i do početka 1970-tih godina je dosegla svoj vrhunac u proizvodnji.  Kako je tehnologija snimanja i reprodukcije zvučnih zapisa napredovala i konkurencija rasla, magnetofoni sa otvorenim kolutima su postajali sve manje popularni, te je zbog krize tržišta 1974. godine tvrtka Uher prodana tvrtki Assmann GmbH u Bad Homburgu (Njemačka). Pod Assmannom su proizvedena još dva modela magnetofona na kolut, međutim Assmann je robnu marku Uher tijekom 1980-tih godina koristio i za druge proizvode potrošačke i zabavne elektronike poput različitih RTV i Hi-Fi audio i video uređaja, radio satova, telefonskih sekretarica i slično koji nemaju proizvodnu poveznicu sa originalnom tvrtkom Uher. Tijekom 1996. godine Assmann i Uher su podijeljene u zasebne tvrtke kao UHER GmbH, ATIS Systems GmbH, UHER Electronic GmbH i UHER Informatik GmbH. Potrošačka elektronika se od tada više ne proizvodi i posljednje zalihe Uher magnetofona i pričuvnih dijelova za iste prodana je 2013. godine.

 

Iako na telefonu Fun Phone 2 nalazimo logo tvrtke UHER, ovaj proizvod datira iz 1980-tih godina kada je tvrtku Uher preuzela tvrtka Assmann te pod robnom markom Uher nastavila prodavati raznu potrošačku i zabavnu elektroniku. Stilizirani orao (austrijski grb) kao i elektronički elementi u unutrašnjosti telefona pak ukazuju da je izvorno porijeklo ovog telefona vjerojatno austrijsko.

 

 

 

Telefon se bazira na dva specijalizirana integrirana kruga:

  • AS 2575D (AMS – Austria Mikro Systems) – tonski i pulsni telefonski birač pozivnog broja
  • PSB 4500 (Siemens) – mikrofonsko i zvučničko pojačalo te pozivni preklopnik za telefone

U ova dva integrirana kruga sadržani su praktično svi sklopovi telefona te im je potrebno samo dodati ispravljač napona za napajanje iz telefonske linije, tipkovnicu za biranje pozivnog broja i naravno telefonsku slušalicu.

 

 

 

Ovaj telefon pronašli smo na nekom buvljaku. Unatoč klasičnoj telefonskoj tipkovnici i priključcima, zbog vrlo malih dimenzija uređaja i jasno otisnute marke UHER na prvi pogled je bilo dvojbeno o čemu se tu zapravo radi. Uher je proizvodio magnetofone i adaptere prilagođene za snimanje razgovora sa telefonskih linija pa se činilo da bi to mogao biti neki takav dodatak. No uspjeli smo pronaći da je ovo zapravo dio jednog modela standardnog kućnog telefonskog aparata (Fun Phone 2)  koji se umetao u veće prozirno plastično kućište (nosač) te je sa standardnom telefonskom slušalicom činio telefon klasičnih dimenzija. Ti mali moduli proizvodili su se u više boja, nosač je uvijek bio od prozirne plastike, a slušalica je bila crna.

 

 

Kako god bilo, ova mala kutijica (95 x 72 x 27 mm) zapravo sadrži čitav telefon na koji je za punu funkcionalnost je dovoljno spojiti bilo koju standardnu slušalicu i telefonsku liniju. Neki spretni elektroničar sasvim sigurno je mogao napraviti neku minijaturnu MTK kombinaciju te dobiti lako prenosivi telefon ne puno veći od kutije cigareta koji je mogao (diskretno) spojiti na bilo koji telefonski priključak i možda ukrasti koji impuls od kakvog škrtog vlasnika telefonske linije 🙂

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.