Leitz Focometer 042-826.253


Danas je nabavljen svjetlomjer i tajmer kao pomoćni uređaj za razvijanje analognih fotografija oznake Focometer 042-826.253, njemačkog proizvođača Ernst Leitz GmbH iz 1979. godine.

 

Prvi potenciometar (0-10) služi za kalibraciju vremena trajanja osvjetljavanja (tajmera) s obzirom na vrstu (osjetljivost) fotografskog papira. Slijedi sklopka za uključenje fotometra (svjetlomjera), zatim tri sklopke (0-9) za ručno namještanje tajmera, nakon toga sklopka za trajnu aktivaciju osvjetljenja (bez tajmera) i na kraju sklopka za aktivaciju osvjetljenja preko tajmera. Sklopkom autom./manual odabire se ručno namještanje vremena osvjetljenja ili automatsko računanje i postavljanje vremena osvjetljenja s obzirom na podešenu vrstu fotografskog papira i izmjerene jačine osvjetljenja preko svjetlomjera. Sklopkom min/sec odabire se opseg rada tajmera (0,1 – 99,9 sekundi ili 0,01 – 9,99 minuta).

 

Na bočnim stranama nalaze se: DIN 5-polna utičnica za sondu sa foto-otpornikom, RCA utičnica za vanjsku nožnu sklopku za aktivaciju tajmera, mrežna utičnica za spajanje fotografske lampe za osvjetljavanje pozitiva, mrežna utičnica za napajanje, mrežna sklopka.

 

Ernst Leitz (1843. – 1920.) iz Badena (Njemačka) je bio precizni mehaničar školovan za izradu instrumenata za fizičke i kemijske aparature i imao je nekoliko godina iskustva u izradi satova u Švicarskoj. Tijekom 1864. godine zaposlio se u tvrtki “Optisches Institut” u Wetzlaru (Njemačka) koja je razvila i proizvodila okulare za mikroskope. Tijekom 1869. godine Leitz je preuzeo tu tvrtku i nastavio poslovanje iste pod svojim imenom. Usavršio je proizvodnju i uveo serijsku proizvodnju mikroskopa. Tijekom 1925. godine Leitz je predstavio i svoju prvu fotografsku kameru. Osim kamera i mikroskopa, Leitz je razvio te proizvodio i druge optičke proizvode poput dijaprojektora, episkopa i dalekozora. Danas je Ernst Leitz tvrtka podijeljena u četiri neovisne tvrtke: Leica Camera (proizvođač opreme za fotoaparate i sportsku optiku), Leica Geosystems (proizvođač geodetske opreme), Leica Microsystems (proizvođač mikroskopa i vlasnik brenda Leica) i Leica Biosystems (tvrtka za dijagnostiku raka).

 

 

Leitz Focometer 042-826.253 je uređaj koji objedinjuje digitalni fotografski tajmer i svjetlomjer. Tajmer ima opseg rada 0,1 – 99,9 sekundi i 0,01 – 9,99 minuta. Svjetlomjer ima opseg rada 0,04 – 10 luksa. Kao senzor svjetlomjera koristi se sonda sa foto-otpornikom koja se spaja na 5-polnu DIN utičnicu sa prednje strane kućišta (nedostaje uz naš uređaj). Tu se nalazi još jedan RCA konektor na koji je moguće spojiti vanjski prekidač (nožnu sklopku) za aktivaciju tajmera.

 


 

Unutrašnje komponente uređaja smještene su na četiri tiskane pločice.

 


 

Na gornjoj pločici su kontrole prednje ploče, dekadski brojač i 7-segmentni LED driver za LED displej, te operacijska i bufer pojačala za svjetlomjer. Na dvije manje pločice je LED displej sa pogonskim tranzistorima i oscilator takta 1 Hz za tajmer.

 

Oscilator takta 1 Hz bazira se na kristalnom oscilatoru. Osnovna frekvencija kristala je 4096 Hz, i za frekvencija se zatim binarno dijeli 12 puta kako bi se dobila frekvencija od 1 Hz. Za binarni djelitelj upotrijebljen je integrirani krug 4060. To je 14-stupanjski binarni djelitelj sa ugrađenim vlastitim oscilatorom. Stoga mu je za rad praktično dovoljno dodati vanjske RC elemente ili kristal za određivanje osnovne frekvencije oscilatora. Integrirani krug 4060 nema izvedene izlaze sa svakog od 14 stupnja dijeljenja. Izlazne pinove i frekvencije sa 4060 prikazali smo pomoću tablice.

 

 

Pločica sa LED displejom.

 

Ispod pločice sa LED displejom nalazi se integrirani krug oznake MK 50395 (Mostek). To je up/down dekadski brojač i multipleksirani driver za šest 7-segmentnih LED displeja (također podržava i BCD ulaze/izlaze). Radi se dakle o gotovom programabilnom tajmeru. U našem slučaju koristi se driver za samo tri displeja. MK 50395 se u našem slučaju izravno programira preko tri sklopke kojima se kombinira odgovarajući BCD kod. Ostali integrirani krugovi su operacijska pojačala CA747 i LM308 vjerojatno u ulaznom krugu foto-senzora, te šesterostruki bufer/inverter 4010 vjerojatno za odvajanje izlaznog signala iz tajmera MK MK 50395.

 


 

Na donjoj pločici su komponente mrežnog ispravljača i logički krugovi kako slijedi:

  • 4011 x2 – četiri NAND vrata sa dva ulaza
  • 4027 x4 – dva J-K flip-flopa
  • 4069 – šest invertera
  • 4071 x2 – četiri OR vrata sa dva ulaza
  • 40106 x2 – šest Schmittovih okidača/invertera

Tu je također i kristal frekvencije 4194,304 kHz iz kojeg se nakon 22 binarna dijeljenja također dobiva frekvencija 1 Hz.

Unatoč tome što je u integriranom krugu MK 50395 sadržan gotovo čitav tajmer, uređaj još mora imati sklopove digitalnog svjetlomjera kao i sklopove za automatsko programiranje tajmera.

 


 

Bolji pogled na mrežni transformator, izlazni relej tajmera, filtarske kondenzatore i druge mrežne komponente.

 


 

Testiranjem smo našli da je naš uređaj ispravan. Prilikom namještanja tajmera pomoću tri sklopke odabrano vrijeme se odmah prikazuje na displeju, a nakon pritiska tipke za aktivaciju tajmera na displeju se može pratiti odbrojavanje zadanog vremena do nule. Glede svjetlomjera, iako se foto senzor bazira na foto otporniku, originalna sonda je vrlo vjerojatno sadržavala i mjerno pojačalo te moguće A/D pretvornik, tako da na DIN konektoru ne možemo na jednostavan način simulirati senzor preko promjene otpora ili napona.

Leitz Focometer je za kraj 1970-tih i početak 1980-tih godina bio vrlo napredan primjerak digitalnog tajmera i svjetlomjera za izradu fotografija u nekoj amaterskoj ili profesionalnoj tamnoj komori. Naravno da i danas može odlično poslužiti kao neki precizni tajmer do 9,99 minuta, a relativno lako se maksimalno vrijeme može produljiti i do 99,9 minuta i više. Također je moguće iskoristiti puni kapacitet integriranog kruga MK 50395 te prikaz proširiti na 6 znamenki. Naravno, sve ovo bi bilo zabavno kad danas već ne bi postojali napredniji integrirani krugovi i mikrokontrolerski programi za vrlo jednostavnu i brzu izradu bilo kakvog digitalnog tajmera, tako da je možda bolje ne petljati po ispravnom MK 50395 koji se odavno ne proizvodi i koji danas ima puno veću povijesnu nego uporabnu vrijednost 🙂


Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

One thought on “Leitz Focometer 042-826.253

  • alexis

    Buenas tardes revisan un cordial saludo e revisado la pagina me interesa mucho ya que tengo un temporizador leitz focometer y me esta fallando de que manera me pueden colaborar
    ahi esta mi correo para cualquier información ya que necesito de ustedes les agradezco una información muchas gracias quedo atento.