Preskuševalnik transistorjev Iskra MA 4600


Danas je nabavljen ispitivač PNP/NPN tranzistora male snage (do 100 mW) oznake MA 4600, slovenskog proizvođača Iskra iz sredine 1960-tih godina.

 

 

Tvrtka Iskra vuče korijene iz 1946. godine te je sve do danas prisutna na tržištu. Možemo reći da se radi o jednoj od najuspješnijih i najdugovječnijih tvrtki sa područja bivše Jugoslavije koja je preživjela procese restrukturiranja i privatizacije tijekom 1990-tih godina te otada bilježi tendenciju ponovnog rasta, razvoja i širenja na svjetska tržišta. Kroz čitavo razdoblje postojanja nudi širok spektar proizvoda iz područja elektronike, elektrotehnike, telekomunikacija, energetike, automatizacije, električnih alata i uređaja i tome srodnih proizvodnih grana.

 

 

Ispitivač tranzistora MA 4600 omogućuje tri elementa mjerenja tranzistora:

  • Opći test ispravnosti ispitivanjem kratkog spoja između elektroda tranzistora. Ukoliko je došlo do kratkog spoja ili proboja na kolektor tranzistora (spoj CE ili CB) kazaljka će pokazati veliki otklon (preko polovice skale).
  • Mjerenje strujnog pojačanja tranzistora (β) je mjerenje omjera promjene struje kolektora uz pripadajuću promjenu struje baze, uz stalan napon između kolektora i emitera. U našem slučaju stalan napon CE kod mjerenja iznosi 2 V, a instrument pokazuje u kojem omjeru se poveća struja kolektora kod porasta struje baze za 10 µA (sa 10 µA na 20 µA). Mjerenje se može izvršiti u rasponu 0-150 u dva mjerna opsega.
  • Mjerenje povratne kolektorske struje tranzistora. Ovime se mjeri tzv. struja curenja, odnosno preostala struja kolektora u spoju sa zajedničkim emiterom uz odspojenu bazu. Iako je struja baze nula, kroz zaporni sloj CE tranzistora uslijed vlastite vodljivosti može teći neka vrlo mala struja (tipično 100-500 µA), a jačina te struje jako ovisi i o temperaturi. Ukoliko izmjerene vrijednosti prelaze 750 µA vjerojatno je riječ o neispravnom tranzistoru.

Mjerenja strujnog pojačanja i povratne kolektorske struje tranzistora su svakako aktivni testovi kojima se potvrđuje ispravnost tranzistora, no jednako tako, ukoliko je za određeni sklop važno imati tranzistore što sličnijih karakteristika (npr. kod pojačala sa uparenim tranzistorima) tada se ne možemo osloniti samo na tvorničke oznake i specifikacije nekog tipa tranzistora jer se pojedini uzorci istoga tipa tranzistora mogu značajno razlikovati. Stoga je najbolje izmjeriti stvarne karakteristike i parametre svakog pojedinačnog tranzistora kako bi se utvrdili parovi sa najsličnijim karakteristikama.

 

 

Sve o načinu mjerenja ispitivačem tranzistora MA 4600 možete pročitati u originalnim Uputama za upotrebu pa mi ovdje nećemo prepisivati ta objašnjenja.

 

 

Naš primjerak ispitivača tranzistora MA 4600 na testu se pokazao potpuno ispravnim, a to i ne čudi jer se radi o vrlo jednostavnom instrumentu sastavljenom od otpornika, sklopki i tipkala u vrlo čvrstom i robusnom kućištu. Pa ipak, radi se o instrumentu iz 1960-tih godina kada su tranzistori tek počinjali ozbiljnije zamjenjivati elektronske cijevi i kada su isti još bili na početku svojeg razvoja. S obzirom na današnje moderne silicijske tranzistore tadašnji uglavnom germanijski tranzistori imali su puno manji faktor pojačanja. Stoga je mjerenje strujnog pojačanja tranzistora (β) do vrijednosti 150 na našem instrumentu nedovoljno za veliki broj modernih tranzistora koji mogu imati faktor pojačanja i do 1000. Ipak, najveći broj današnjih tranzistora male snage i opće namjene ima pojačanje negdje u rasponu 50-400.

Kad već govorimo o ograničenjima spomenimo i opći test ispravnosti tranzistora. Ako pogledamo shemu spoja za ovo mjerenje vidimo da će kod oba tipa tranzistora (NPN i PNP) kazaljka pokazati veliki otklon samo u slučaju kratkog spoja kolektora (spoj CE ili CB) dok će u slučaju kratkog spoja BE ili prekida između bilo kojih elektroda otklon ostati mali iako je tranzistor i u tom slučaju neispravan.

 

 

Naravno, nama je danas lako nabrajati ograničenja rane mjerne tehnike kad smo posve navikli na moderne elektroničke instrumente koji praktično trenutno daju kompletnu dijagnostiku tranzistora pritiskom na jednu tipku i gdje se uopće ne moramo zamarati ni ispravnim polaritetima ni pravilnim rasporedom elektroda prilikom spajanja tranzistora na instrument. No u 1960/70-tim godinama prosječni elektroničar na našim prostorima je bio sretan ukoliko je imao kakav bolji AVO metar, a ovakav ispitivač tranzistora posjedovao je samo netko tko je doista puno radio na tranzistorskim sklopovima i odabiru tranzistora za iste.

 

 

S uporabne strane gledano MA 4600 je danas sasvim sigurno zastarjeli mjerni instrument, no još uvijek nas može natjerati da malo ponovimo gradivo o osnovnim karakteristikama tranzistora koje u praksi svi mi možda već malo previše uzimamo zdravo za gotovo 🙂

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.