Koncentrator kisika Oxy Pro Age


Danas je dobiven na popravak koncentrator kisika OXY PRO AGE talijanskog proizvođača I.T.S. (ITS Group) iz 2013. godine. Ovaj uređaj je primarno namijenjen za kozmetičke tretmane lica i tijela.

 

 

Što su i kako rade koncentratori kisika opisali smo u objavi Koncentrator kisika Perfecto2 pa ovdje nećemo ponavljati čitav tekst.

 

 

Koncentrator kisika Oxy Pro Age se normalno uključuje, no kad nakon 20 sekundi rada ne uspije postići izlazni pritisak kisika isti se isključuje, svijetli crvena LED upozorenja i na displeju prikazuje grešku 00300. Nigdje nismo našli objašnjenja kodova greški za ovaj uređaj.

 

 


 

 

Ulazni HEPA filtri se čine čisti i ispravni.

 

Komponente su nešto drugačijeg tipa i proizvođača, no to su i dalje iste komponente koje smo već vidjeli i opisali u objavi Koncentrator kisika Perfecto2.

 

Elektronička pločica LCD displeja se bazira na COB namjenskim, drajverskim čipovima i ovo nije moguće popravljati. Ispod je kontrolna logika sa mikrokontrolerom, a desno je senzorska i uklopna elektronika. U slučaju kvara elektronike, osim krugova napajanja, ovdje je eventualno moguće još provjeriti i zamijeniti opto-parove, releje i pojedinačne poluvodiče. Za sve drugo je potrebno raditi “obrnuti inženjering” te pokušati identificirati i shvatiti krugove kojima se prosljeđuju upravljački i senzorski signali.

 

 

Kompresor pogoni jednofazni asinkroni elektromotor sa kaveznim rotorom, a njemu je za rad potreban kondenzator, u ovom slučaju kapaciteta 15 µF. Mali mrežni transformator napaja elektroniku uređaja. Ovo su lako zamjenjive komponente, a u našem slučaju su ispravne.  

 

 

Izmjenjivač topline (hladnjak) je malo zaprašen i oštećen ali ne toliko da bi to utjecalo na rad uređaja (slika lijevo). Četverosmjerni električni ventil na ulazima u molekularna sita je montiran “u zraku” i drže ga same cijevi.

 

 Kompresor je čist i cijevi su uredne.

 

 

Cijevi koje povezuju spremnik sa izlaznim filtrom i mjeračem protoka.

 

Mogući problem uočava se na izlazu iz spremnika kisika. Cijevi koje povezuju spremnik sa izlaznim filtrom i mjeračem protoka su prljave, što možda i nije toliki problem, no cijev na samom regulatoru tlaka je jako savijena i čini vrlo usko grlo protoku zraka. Ne znamo da li je to jedini problem, no ovo svakako remeti rad uređaja i prvo moramo popraviti tu cijev.

Nakon popravka cijevi uređaj je proradio normalno. Testirali smo rad 20 minuta na maksimalnom protoku i nije bilo nikakvih problema ni izbacivanja greški.

 

 


 

Cijevi na ovom dijelu pneumatike su vanjskog promjera 10 mm, unutrašnjeg promjera 7 mm i debljine stjenki od 1,5 mm. Ove plastične, fleksibilne, prozirne cijevi bi se vjerojatno mogle nabaviti u svakom boljem vrtnom centru. One ne podnose visoke tlakove i ne provode tekućine tako da ne trebaju biti neke specijalne namjene. U njima se nalazi opruga koja bi trebala spriječiti oštro presavijanje cijevi, no to očito ovdje nije pomoglo. Te postojeće opruge se mogu koristiti i sa novim cijevima. Filtar zraka otprilike ovih dimenzija se vjerojatno također može nabaviti preko internetskih trgovina.

Iako uređaj sada radi, na njemu bi bilo dobro zamijeniti barem ove prljave izlazne cijevi i filtar. Teško je dati bilo kakvu garanciju za ovaj uređaj. Kompletni servis koji bi uključivao zamjenu cijele pneumatike i molekularnih sita vjerojatno nije jeftin, možda čak ni isplativ, pa će se ovaj uređaj popravljati kako se već pojavi koji problem…

 

 

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.