AM/FM Mini Headphone Radio


Danas je nabavljen mali AM/FM prijemnik specifičnog dizajna za nošenje na glavi poput slušalica, s početka 1980-tih godina.

 

 

Naš primjerak nosi oznaku Oppex Model No. 9070, no isti model prijemnika potpisuju i razni drugi proizvođači pod svojim nazivima: International HP-1000, Mustang MU-20, AM/FM Mini Headphone Radio CGM elettronica (Genova) i drugi. Trgovačka marka Oppex može se naći na uređajima potrošačke elektronike njemačkog uvoznika Hach KG. Naravno, originalno porijeklo ovog našeg radio prijemnika je Daleki istok.

 

 

 


 

Komponente su raspoređene na dvije tiskane pločice: lijevo je audio pojačalo, a desno su sklopovi prijemnika.    

 

 

 

Audio pojačalo se sastoji od dva komplementarna para tranzistora:

  • S9014 (NPN) i S9015 (PNP) sa maksimalnim kolektorskim vrijednostima 50 V / 100 mA
  • S9012 (PNP) i S9013 (NPN) sa maksimalnim kolektorskim vrijednostima 40 V / 500 mA

Osim toga, pored jačeg (izlaznog) komplementarnog para uočavaju se i dvije diode. Po ovome je posve jasno da se ovdje radi o klasičnom spoju audio pojačala u AB-klasi sa komplementarnim parom tranzistora u izlaznom protufaznom (push-pull) spoju. S9014 radi kao pretpojačalo, S9015 je driver pojačalo, a S9012/S9013 je push-pull izlazni stupanj. Dvije diode služe za određivanje bias-napona izlaznog para tranzistora kako bi se reduciralo crossover izobličenje karakteristično za čistu B-klasu pojačala, a također i za temperaturnu stabilizaciju izlaznih tranzistora preko BE spoja. Iz push-pull stupnja sa S9012/S9013 inače se može izvući i do 1 W muzičke snage, no u našem slučaju sa baterijskim napajanjem od 3 V na slušalicama impedancije 32 oma dobivamo oko 50 mW izlazne snage (25 mW po slušalici).

 

 

 

AM/FM prijemnik se bazira na pet tranzistora: jedan S9011 i četiri S9018. Tranzistori S9018 su VF tranzistori koji se uobičajeno koriste u krugovima VHF FM tunera i AM/FM MF pojačala radio prijemnika (tranzistna frekvencija min. 700 MHz). Tranzistor S9011 ima nižu tranzitnu frekvenciju (150 MHz) te isti onda vjerojatno radi u krugu AM oscilatora.

Ono što zbunjuje kod ovog prijemnika to je samo šest MF transformatora. Uobičajeno, prijemnici sa pet tranzistora imaju barem sedam MF transformatora što znači da je ovdje napravljena neka dodatna ušteda.

Određivanje namjene MF transformatora i sličnih promjenjivih zavojnica u metalnim oklopima prema bojama nije jednostavno jer boje mogu biti različite za različite proizvođače ili čak i za različite radio uređaje. Za AM oscilatore i AM MF transformatore boje se u velikom broju slučajeva poklapaju (crvena, žuta, bijela, crna), no kod FM MF transformatora, oscilatora i detektora situacija može biti vrlo šarolika. Uobičajene boje su zelena, plava, smeđa, ljubičasta, narančasta, ružičasta, no ništa ne garantira da se također ne koriste iste boje kao i za AM transformatore kao i neke druge boje. Jednako tako, ove boje koje smo naveli za FM mogu se koristiti i za AM posebice kada je prijemnik predviđen za rad na više AM opsega. Da stvar bude gora, na MF transformatorima ćemo rijetko naći oznake prema kojima bi istog mogli bilo kako identificirati. Jednako tako u prijemnicima možete naći po boji, izgledu i dimenzijama dva naizgled jednaka MF transformatora, no isti svejedno mogu imati različite omjere transformacije i različite ulazne i izlazne impedancije.

Proučavajući druge konstrukcije sličnih malih tranzistorskih prijemnika već smo naučili kako se proizvođači služe različitim trikovima za uštedu broja komponenti i za raspored raspoloživih tranzistora na pojedine VF i NF krugove kako bi dobili neki kompromis između proizvodne cijene i konačne kvalitete prijemnika. Stoga je ovdje bez električne sheme nezahvalno nagađati o blok shemi našeg prijemnika. Svakako bi morali raditi mjerenja MF frekvencija na pojedinim MF stupnjevima (10,7 MHz ili 455 kHz) kako bi razlučili koji MF transformator i koji tranzistor pripada kojem dijelu prijemnika. Naravno, posve je moguće da se jedan ili više tranzistora koristi kao zajednički za različite sklopove kod AM i FM prijema.

 

 

Crni MF transformator sa diodom pripada izlaznom AM MF transformatoru i AM detektoru (lijevo), a plavi i ružičasti transformatori sa dvije diode pripadaju izlaznom FM MF transformatoru i FM ratio-detektoru (desno).

 

Ono što ovdje možemo za najvećom sigurnosti utvrditi to su izlazni MF transformatori za AM i FM nakon kojih slijede detektori (demodulatori). Tako je za AM izlazni MF transformator (455 kHz) standardne crne boje i očekivano odmah pored njega je smještena detektorska dioda. Za FM pak je izlazni MF transformator (10,7 MHz) plave boje, nakon kojeg slijedi FM ratio-detektor sa transformatorom ružičaste boje i odmah pored njega pripadajuće dvije diode.

Sada nam ostaju na raspolaganju još samo tri MF transformatora. Jedan bi morao biti u krugu samooscilirajućeg mješača za AM (ružičasti), a druga dva su AM (žuti) i FM (smeđi) MF transformatori. No raspored tranzistora na pločici je prilično neobičan pa je moguće da isti imaju dvojaku ulogu: jedan radi kao mješač za AM i 1. MF pojačalo za FM, a drugi radi kao 1. MF pojačalo za AM i 2. MF pojačalo za FM. Prema rasporedu tranzistora nije isključeno da je ovdje radi uštede komponenti izbačen jedan stupanj AM/FM  MF pojačanja, dok u postojećem stupnju MF pojačala rade dva tranzistora (dvostupanjsko pojačalo).

 


 

Kod proučavanja praktičnih izvedbi malih tranzistorskih superheterodinskih prijemnika (do 10 tranzistora) već smo nailazili na svakakve kombinacije sklopova. Da imamo elektroničku shemu ovog našeg AM/FM Mini Headphone Radio prijemnika zasigurno bi našli još neko novo inovativno rješenje da se što više smanji broj upotrijebljenih komponenti.

Ovaj prijemnik specifičnog dizajna pronašao sam na buvljaku i podsjetio me na izloge kioska gdje su se u 1980-tim godinama prodavali takvi i slični mali džepni radio prijemnici. Za jednog mladog zaljubljenika u radio tehniku i elektroniku ti uređaji su tada svakako izgledali privlačno, no naravno nije uvijek bilo mogućnosti za njihovu kupnju. Na sreću, za neke želje iz mladosti nije nikad kasno da se ispune, barem što se elektronike tiče 🙂

 

 

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.