PMR Kenwood ProTalk TK-3301


Danas je nabavljen ručni PMR primopredajnik oznake ProTalk TK-3301 japanskog proizvođača Kenwood iz 2009. godine.

 

 

Tvrtka Kenwood osnovana je 1946. godine pod prvotnim imenom Kasuga Radio Co. Ltd, a zatim je 1960. godine naziv tvrtke promijenjen u Trio Corporation. Početkom 1960-ih godina proizvode Trio Corporation rebrendirala je američka tvrtka Lafayette Radio Company , te je osnovana tvrtka Kenwood kao ekskluzivni uvoznik Trio proizvoda. Prepoznatljivost marke Kenwood na kraju je nadmašila prepoznatljivost marke Trio, te je 1986. godine Trio kupio Kenwood i preimenovao se u Kenwood. U listopadu 2008. Kenwood se spojio s JVC-om kako bi formirao novo holding poduzeće pod nazivom JVC Kenwood. Tvrtka Kenwood kroz čitavo razdoblje do danas proizvodi različitu potrošačku elektroniku kao što su kućni i automobilski audio, hi-fi i radio uređaji, zvučnici, radioamaterski uređaji i oprema, profesionalni radio primopredajnici, mobilni telefoni, bežični interkomi i slično.

 

 

U objavi Motorola XTN 446 (PXT531EA) opisali smo što je PMR i kako se razvijao od 1998. godine do danas pa se ovdje nećemo ponavljati. U vrijeme proizvodnje našeg PMR primopredajnika ProTalk TK-3301 (oko 2009. godine) dozvoljena je bila upotreba 8 analognih i 16 digitalnih PMR kanala. Međutim, vidimo da TK-3301 ima 16 analognih kanala. Ovdje se zapravo radi o malom triku gdje po dva kanala imaju istu PMR frekvenciju, no mogu se programirati na različite selektivne tonske kodove za aktivaciju prijemnika (CTCSS/DCS) ili kako se to kod PMR-a često zove QT (Quiet Talk) / DQT (Digital Quiet Talk) kodove.

 

 

Dakle jednako kao i prethodno opisana Motorola XTN 446 tako i ovaj Kenwood ProTalk TK-3301 radi na osam različitih PMR frekvencija (kanala) u opsegu 446.006.250 – 446.093.750 MHz i naravno NFM modulacijom te maksimalnom dozvoljenom izlaznom snagom od 500 mW. Također su ugrađene napredne opcije poput:

  • dodjeljivanja CTCSS/DCS koda svakom kanalu (38 različitih kodova)
  • VOX (aktiviranje predaje glasom)
  • TOT (Time-Out Timer) – isključivanje predaje ukoliko traje predugo (više od 60 sekundi)
  • štednja baterije (smanjenje potrošnje ukoliko nema aktivnosti duže od 5 sekundi)
  • glasovna potvrda odabranog kanala ili funkcije
  • zvučno i svjetlosno upozorenje na nisku razinu baterije
  • zaštitna enkripcija govora
  • opcije skeniranja dva ili više kanala, stalno praćenje prioritetnog kanala
  • deset pozivnih tonskih melodija

Vidimo da uređaj ima puno podesivih funkcija ali nije opremljen nikakvim displejom. Umjesto toga snimljene su ključne riječi koje se čuju na zvučniku prilikom aktiviranja pojedinih opcija i funkcija, a također i indikacijska LED može svijetliti kontinuirano ili treperiti u crvenoj, zelenoj ili narančastoj boji, gdje svaka kombinacija onda ima određeno značenje. Ove je itekako nužno jer se sve opcije mijenjaju i podešavaju pomoću svega tri tipke (PTT i dvije programabilne tipke) koje različito reagiraju na kratki i dugi pritisak.

Podešavanje i programiranje uređaja pomoću zvučno-svjetlosnih potvrda je svakako složenije i manje spretno nego kad imamo pregledan LCD displej i tipkovnicu sa više tipki, no ovakvi uređaji su predviđeni da se jednom podese (programiraju) nakon čega se dalje koriste samo lako dostupne osnovne kontrole. Također, ProTalk TK-3301 se može programirati i preko računala.

 

ProTalk TK-3301 dolazi sa 16 radnih kanala od kojih se svaki može programirati na jednu od 8 PMR frekvencija i na jedan od 38 QT/DQT kodova.  

 


 

Uočava se naziv tvrtke JVC Kenwood Corporation. U listopadu 2008. Kenwood se spojio s JVC-om kako bi formirao novo holding poduzeće pod nazivom JVC Kenwood. Naš uređaj datira iz 2009. godine.

 

Za razliku od Motorolinih PMR uređaja za koje je teško pronaći bilo kakve servisne podatke, za Kenwood PMR uređaje oni su puno lakše dostupni. Razlog ovome je vjerojatno taj što je Kenwood više orijentiran na radioamaterske primopredajnike i opremu gdje se onda očekuje i neka razina servisne dokumentacije dostupna krajnjem korisniku. Tako se i za ovaj ProTalk TK-3301 lako može naći prilično pristojna servisna dokumentacija pa ćemo se mi ovdje ograničiti samo na osnovnu blok shemu.

 

 

Naravno, čak i ovu bloku shemu bi bilo dobro razložiti na manje funkcionalne cjeline da bi se shvatilo kako sve funkcionira. Ukratko, prijemnik je dvostruki superheterodin sa međufrekvencijama na 38,85 MHz i 450 kHz. Većina sklopova prijemnika sadržana je u integriranom krugu TA31136 (drugi mješač, MF pojačala, FM kvadraturni detektor). Demodulirani NF signal vodi se preko specijalnog Kenwood audio procesora (AQUA) na pojačalo koje se bazira na integriranom krugu TA7368 i osigurava 500 mW snage na zvučniku impedancije 8 Ω. Predajnik sadrži 4-stupanjsko tranzistorsko VF pojačalo sa APC krugom za kontrolu i stabilizaciju izlazne snage (BA2904FVM). Kontrola TX/RX frekvencije je pomoću PLL-a (MB15A02) kojim upravlja mikrokontroler R5F212CCSDFP. On naravno upravlja i svim funkcijama programiranja radnih kanala (komunikacija sa EEPROM memorijom BR24L16F-W), procesuiranjem QT/DQT kodova te uključivanjem i radom pojedinih sklopova primopredajnika ovisno o trenutnom režimu rada. Od ostalih integriranih krugova ugrađeni su naponski detektor BD4840FVE i regulatori napona XC6209B502.

 

Za razliku od Motorole XTN 446 ovdje je pločica nešto bolje označena u smislu ključnih mjernih točaka za podešavanje i servis uređaja. No, da nemamo elektroničku shemu i ovdje bi mnoge SMD komponente bilo nemoguće identificirati jer ili nemaju nikakve oznake ili su označene specijalnim kodovima. Također, za razliku od Motorole ovdje je tiskane veze puno lakše pratiti.

 


 

Naš primjerak PMR primopredajnika ProTalk TK-3301 je ispravan. Svojedobno je cijenjen kao kvalitetan profesionalan PMR uređaj bolje kvalitete čak i od kasnijih Kenwood PMR modela kojima je zamijenjen. Ipak, moram priznati da na našem testu nije pokazao neke posebno dobre performanse glede kvalitete veze koje bi značajno odskakale od prosjeka jeftinijih PMR uređaja. Radi uštede memorije govorne informacije (riječi) su vrlo kratke (brzo izgovorene) i iskreno jedva razumljive tako da zvuče dosta lošije nego primjerice na današnjim jeftinim Baofeng primopredajnicima. Vjerojatno se oznaka Pro najviše odnosi na ugrađene funkcije te opcije i mogućnosti samog primopredajnika. ProTalk TK-3301 bez dvojbe ima vrlo robusno kućište i upravo zahvaljujući tome što nema displej i tipkovnicu sigurno može podnijeti veće udarce, padove te druge mehaničke i toplinske utjecaje što je poželjna karakteristika ručnih (terenskih) primopredajnika općenito.

PMR primopredajnici nisu radioamaterski primopredajnici nego uređaji namijenjeni širokom krugu korisnika koji ne moraju poznavati radio tehniku i koji trebaju savladati svega dvije-tri kontrole da mogu bez problema praktično koristiti ovakve uređaje za jednostavne simpleks veze na kratkim udaljenostima. Unatoč kvalitetnim prijemnicima i predajnicima PMR uređaji nikad nisu bili interesantni za neke radioamaterske preinake na primjerice 70-cm opseg. Razloga za to je nekoliko. Prvo, PMR uređaji su se pojavili dosta kasno (u zadnjih 20 godina) kada je radioamaterska samogradnja već postala neisplativa. Drugo, PMR uređaji imaju vrlo malo vanjskih kontrola s obzirom da nisu namijenjeni profesionalnim korisnicima, tako da bi trebalo uložiti puno truda da se izvedu barem osnovne kontrole poput squelcha, odvojive antene i slično. Najgore je što je kod ovih uređaja sve super-minijaturno te su mogućnosti improvizacije ili nadogradnje vrlo ograničene. Također, za petljanje po frekvencijama potrebno je dobro poznavati konkretni PLL krug i mogućnosti manipulacije istim. Posve je moguće da mikroprocesor neće dozvoliti programiranje PLL-a izvan PMR frekvencija, a modifikacija njegovog softvera neće biti moguća.

Tako na žalost veliki broj PMR primopredajnika završi na otpadu nakon nekoliko godina upotrebe i to najčešće iz dva razloga: uređaji su pohabani i više nije isplativo kupovati dotrajalu bateriju ili su se pojavile nove generacije naprednijih PMR uređaja sa više analognih i digitalnih kanala te više mogućnosti i opcija kreiranja PMR radio mreže. Jednostavno rečeno, za PMR uređaje vrijedi slično kao i za svu ostalu potrošačku elektroniku: proizvođači se uvijek potrude da životni vijek elektroničkog uređaja istekne za nekoliko godina iz ovog ili onog razloga. Posao i proizvodnju uvijek treba unaprijed planirati 🙂

 

 

 

 

 

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.