AM prijemnik Sokol 403


Danas je nabavljen baterijski AM prijemnik Sokol 403 ruske proizvodnje s početka 1970-tih godina.

 

 

Iako prijemnika serije Sokol ima nekoliko desetaka tipova, jedni od drugih se uglavnom najviše razlikuju po vanjskom dizajnu kućišta i upotrijebljenim elementima dok su im električne sheme vrlo slične. Masovno su se proizvodili u Moskvi u razdoblju od početka 1960-tih do kraja 1980-tih godina za domaće i strana tržišta. U to vrijeme prijemnici Sokol su bili vrlo popularni i traženi kompaktni tranzistorski prijemnici te ih se proizvodilo na desetke tisuća godišnje što je vrlo uspješno za rusku proizvodnju u 1970-tim godinama.

 

Datum proizvodnje našeg prijemnika Sokol 403 otisnut je sa unutrašnje strane kožne futrole (2. srpanj 1980.), a vidimo i da je još uvijek tvornički zapečačen.

 

Naš primjerak prijemnika Sokol 403 proizveden je 1980. godine i upravo taj model je bio najuspješniji iz čitave serije različitih modela prijemnika Sokol. Dolazio je sa kožnom futrolom crne, sive, bež ili smeđe boje, a ovisno o seriji bilo je i nekih manjih izmjena vanjskog dizajna kućišta. Sokol 403 se čak prodavao i kao KIT komplet za samostalnu montažu. Trgovačka marka Sokol ponovno je aktivirana 2000. godine na modelima televizora, te 2003. godine na kućnim kinima.

 

Akumulatorska (Ni-Cd) baterija 8,4 V / 115 mAh ugrađena u kućište prijemnika. Baterijski kontakti su kompatibilni sa onima na standardnoj bateriji od 9 V tako da se ista bez problema može koristiti umjesto originalne punjive baterije.

 

Prijemnik Sokol 403 omogućuje AM prijem na dva valna područja:

  • LW: 150 – 408 KHz (dugi val 2000 – 735,3 m)
  • MW: 525 – 1605 KHz (srednji val 571,4 – 186,9 m)

Specifičan je po tome što ima ugrađenu akumulatorsku bateriju napona 8,4 V (vjerojatno Ni-Cd) te se u kompletu dobivao mrežni adapter za punjenje baterije ili za rad preko mrežnog napajanja. Naravno, mogla se kupiti i dodatna baterija te vanjski punjač ukoliko je bilo potrebe za povećanjem autonomije rada prijemnika. Na našoj bateriji su otisnuti slijedeći podaci:

  • nominalni napon: 8,4 V
  • kapacitet: 115 mAh
  • struja punjenja: 12 mA
  • vrijeme punjenja: 15 sati
  • datum proizvodnje: svibanj, 1980. godine

Potrošnja struje prijemnika Sokol 403 je u rasponu 10 – 80 mA ovisno o namještenoj jačini zvuka što znači da je preko jedne napunjene baterije mogao realno raditi do najviše 8 sati.

 

 

Sokol 403 se bazira na ukupno 7 tranzistora: jedan radi kao samooscilirajući mješač, dva su u krugu MF pojačanja, a preostala četiri u krugu NF audio pojačanja. Ovo je čest raspored kod prijemnika sa 7 tranzistora, no kad pogledamo elektroničku shemu vidimo da se ona u jednom dijelu prilično razlikuje od svih drugih shema prijemnika sa 7 tranzistora koje smo do sada susretali.

 

 

Prvi tranzistor T1 je klasični samooscilirajući mješač za dva bliska AM valna područja i na izlazu iz MF transformatora L11-L10 dobivamo signal međufrekvencije 465 kHz. Uobičajeno je da nakon toga slijedi tranzistor za MF pojačanje, zatim 2. MF transformator, pa opet tranzistor za MF pojačanje i u konačnici 3. MF transformator sa kojeg se signal dalje vodi na detektor.

 

Blok shema AM prijemnika sa dva valna područja sa uobičajenom izvedom MF stupnjeva i NF pojačala.

 

No u MF lancu Sokola 403 raspoznajemo drugi uzorak. Nakon 1. MF transformatora slijedi niz od dva kapacitivno vezana titrajna kruga, signal se zatim dalje vodi na dva stupnja RC tranzistorskog pojačanja i konačnici na izlazni MF transformator sa kojeg se signal dalje vodi na detektor. Također uočavamo još jedan neuobičajen spoj, a to je negativna povratna sprega u krugu protutaktnog transformatorskog NF pojačala.

 

Blok shema AM prijemnika Sokol 403 sa neuobičajenom izvedom MF stupnjeva i NF pojačala. Selektivna karakteristika MF propusnosti ovdje se ostvaruje serijskim kapacitivnim spojem dva titrajna kruga podešena na istu rezonantnu frekvenciju, a MF pojačalo čine dva tranzistorska pojačala u RC spoju. Također, NF protufazno transformatorsko pojačalo ima krug negativne povratne sprege što se rijetko primjenjuje za ovakav tip pojačala. 

 

 

MF selektivni krugovi se inače praktično realiziraju na jedan od ova dva načina prikazana na našim shemama, no ovaj način sa serijski vezanim LC krugovima je vrlo rijedak kod komercijalnih radio prijemnika i zapravo ćemo ga pronaći uglavnom samo u nekim ruskim prijemnicima. Između tranzistora T1 i T2 nalazi se MF pojasni filtar načinjen od tri titrajna kruga kako bi se postigla dovoljna selektivnost. Između tranzistora T2 i T3 pak nema MF transformatora nego ovi tranzistori rade kao RC pojačalo za MF. Takvo MF pojačalo se naziva pojačalo sa aperiodskim stupnjem.

L10/C10, L12/C12 i L13/C14 su tri identična rezonantna LC kruga kaskadno spojena preko kondenzatora. Ukupna selektivnost dva ili više ovako spojenih rezonantnih krugova će uvijek biti veća od pojedinačne selektivnosti bilo kojeg rezonantnog kruga zasebno ili drugim riječima propusna širina opsega ovakvog filtra će to više smanjivati što je više identičnih LC titrajnih krugova u lancu. Ovdje je zanimljivo da se isti spoj može koristiti i za povećanje propusne širine, tako da se jedan podesi na višu, a drugi na nižu rezonantnu frekvenciju. U tom slučaju će propusna širina kombinacije biti veća od propusne širine jednog pojedinačnog LC kruga. Vidimo dakle da se pomoću ove dvije zavojnice (L12 i L13) može fino podesiti propusna širina opsega za najbolji prijem postaja na dugovalnom i kratkovalnom AM području (cca 9 kHz).

Sistem filtriranja MF signala sa rezonantnim titrajnim krugovima kakav imamo kod Sokola 403 je donekle složeniji sistem od klasičnog jer ima jedan podešavajući element više (tri titrajna kruga umjesto dva MF transformatora) i ako je dobro izveden (dobro oklopljene zavojnice) trebao bi biti manje osjetljiv na intermodulacijske smetnje. No ni klasični MF krugovi ako su dobro izvedeni sa time nemaju problema tako da eventualne prednosti ovog sistema u komercijalnim radio prijemnicima nisu toliko izražene da bi to opravdalo veću cijenu. S vremenom su se masovno počeli proizvoditi keramički i kristalni filtri za standardne MF na 10,7 MHz i 455 kHz koji su praktično zamijenili dva stupnja selektivnog filtriranja u MF lancu.

Jednako tako, negativna povratna veza u krugu NF pojačala (C29/R22) trebala bi spriječiti mogućnost samooscilacija i smanjiti izobličenje pojačala, no ovakva pojačala i bez toga funkcioniraju sasvim stabilno.

 

 

Tko se želi zabavljati ovim prijemnikom na internetu lako može naći elektroničke i montažne sheme kao i druge podatke za Sokol 403, naravno na ruskom jeziku.

 

Detalj na robusnu sklopku za preklapanje prijemnih pojasa (lijevo) i AM detektorsku diodu (desno) jedinu ugrađenu u ovaj prijemnik. Osim sheme sklopova vidimo da se je i dizajn ruskih elektroničkih komponenti specifičan i svakako se razlikuje od ostatka svijeta.

 


 

Sokol 403 je karakterističan primjerak ruskog AM prijemnika iz razdoblja 1960-1980-tih godina i na njemu možemo vidjeti tehnologiju i rješenja koja se već na prvi pogled razlikuju od one koju vidimo kod japanskih, evropskih ili američkih radio uređaja. Za montažu tranzistora, rupe na tiskanoj pločici dodatno su pojačane metalnim uvodnicama (negdje sa sve tri, negdje samo za dvije nožice) no ne vidim praktičnu svrhu istih. Tranzistor T3 u krugu MF pojačala (P401)  je oklopljen posebnim uzemljenim metalnim loncem jer je na njegovo metalno kućište spojen kolektor. Zanimljivo je da germanijske tranzistore i diode nalazimo u ruskim prijemnicima sve do 1980-tih godina. Specifična je i montaža elektrolitskih kondenzatora u vertikalne plastične nosače za tri kondenzatora kako bi se uštedjelo na prostoru. Također ćemo rijetko naći feritnu jezgru ovakvog izduženog pravokutnog presjeka. Specifične su naravno i izvedbe VF lončića, kondenzatora, konektora i ostalih komponenti, sve tipično za ruske uređaje.

Svi elementi sa datumskim oznakama (tranzistori i elektrolitski kondenzatori) kao i baterija proizvedeni su u svibnju 1980. godine, a sam uređaj dva mjeseca kasnije, što ukazuje da je proizvodnja i prodaja ovog uređaja bila vrlo uhodana (na ruskim elektroničkim elementima, komponentama i uređajima ćemo puno češće naći datumske oznake proizvodnje nego na uređajima drugih proizvođača). Ukupno gledano bilo se zanimljivo pozabaviti još jednim od tisuće tipova komercijalnih AM prijemnika koji nas je opet iznenadio svojim neuobičajenim rješenjima pojedinih sklopova. Čini se da od nekoliko desetaka skupljenih prijemnika ovog tipa koji čekaju na svoju objavu, na kraju neću naći ni jedan koji bi imao posve uobičajenu i sasvim očekivanu elektroničku shemu 🙂

 


Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

3 thoughts on “AM prijemnik Sokol 403

  • Kristijan Braim

    Nabavio sam isti takav iz 1980, polovan, s greškom na baterijskom priključku. Priključak sam zamijenio i prilično sam zadovoljan performansima prijemnika. Međutim, zvuk je dosta tih, pa se slabije stanice jedva čuju. Zanima me zbog čega bi to moglo biti te kako bi se, eventualno, moglo otkloniti. Svaka pomoć je dobrodošla jer se slabo razumijem u to. Hvala!

    • crowave Post author

      Zvuk može biti tih iz više razloga. Ako je prijem stanica dobar, a zvuk je jednako (pre)tih i kad se sluša stanica i bez signala (samo šum) onda je vjerojatno problem u NF pojačalu. Ako šumi glasno, a tih je samo kod prijema stanica onda je vjerojatno greška u nekom RF/MF stupnju. Možda je samo problem u lošem kontaktu sklopke na utičnici za slušalice preko koje se vodi audio signal na zvučnik, može se probati utaknuti neki vanjski zvučnik ili slušalice. Možda je potenciometar za glasnoću loš. Možda su neki tranzistori s godinama izgubili pojačanje. Možda su elektrolitski kondenzatori s godinama procurili… Da bi se otkrilo gdje je greška potrebno je ispitati signal na svakom stupnju prijemnika i otkriti gdje on nije odgovarajući…

  • Kristijan Braim

    Nabavio sam isti takav iz 1980., polovan, s greškom na baterijskom priključku. Nakon što sam spojio novi priključak, Sokol radi i zadovoljan sam njegovim performansima. Na dugom valu je bolji nego stari Siemens RK-661 i Tecsun PL-310 ET koje posjedujem. Međutim, zvuk mu je dosta tih, pa slabije stanice slušam blizu uha. Zanima me zbog čega bi to moglo biti i može li se taj nedostatak otkloniti. Svaka pomoć je dobrodošla jer se slabo razumijem u to. Hvala!