FotoClinic FC 120


Danas je nabavljen uređaj za mehaničko i antistatičko čišćenje filmskih negativa FotoClinic FC 120, proizvod korejske tvrtke Jungwoo Enterprise iz 1990-tih godina.

 

 

Tvrtka Jungwoo Enterprise co. Ltd osnovana je 1988. godine kao proizvođač fotografskog pribora i opreme za filmsku (analognu) fotografiju. Trgovačku marku FOTOCLINIC tvrtka je registrirala 1990. godine. Razvojem digitalne fotografije od 2000-tih godina tvrtka Jungwoo se orijentira na profesionalne printere za ispis digitalnih fotografija, no i dalje nudi nešto od pribora za analognu fotografiju, uključujući i ovaj uređaj za čišćenje filmskih negativa.

 

 

FotoClinic FC 120 je osim četkicama za mehaničko uklanjanje prašine sa filmskih negativa opremljen i “elektroničkim bipolarnim ionizacijskim sustavom” koji neutralizira nabijene čestice koje prenosi prljava filmska traka. Sličan uređaj opisali smo u objavi BIB Groovstat Electronic 3000 koji služi za uklanjanje statičkog naboja sa gramofonskih ploča. Sve se svodi na to da se električnim poljem koje stvara visoki istosmjerni napon stvaraju pozitivni i negativni ioni koji onda privlače negativno i pozitivno nabijene čestice nečistoće sa površina koje želimo očistiti. Doista ne znamo kolika je stvarna učinkovitost i potreba za ovim “antistatičkim” čišćenjem površine filma, no profesionalni filmski kabineti svakako na neki način prvo (preventivno) očiste filmski negativ prije nego će iz njega napraviti slike u pozitivu.

 

Ventilator i filtar na zadnjoj strani kućišta služe kao mali usisivač za skupljanje prašine koja se skida četkicama. Dio sa ionizirajućim šiljcima može se otvoriti radi čišćenja. Sa donje strane sodtupna su četiri vijka kojima se podešava pritisak četkica za mehaničko čišćenje filma.

 

Kakav god bio visokonaponski generator ugrađen u naš uređaj on je zaliven u tvrdu izolacijsku masu i time vizualno i servisno posve nedostupan. Sve što možemo vidjeti to su četiri šiljka kao završeci VN izboja. Moguće da se za stvaranje visokog napona koristit kakav oscilator sa transformatorom i/ili kakav kaskadni umnoživač napona sa diodama i kondenzatorima (vidi objavu Ionizator zraka AETE).

 

 

Čišćenjem fotografskog filma, gramofonskih ploča ili bilo kojeg drugog materijala mehaničkim potezima finim četkicama ili mekim krpama svakako možemo stvoriti određeni statički elektricitet na površini materijala. Vjerojatno onda ima smisla nakon ili paralelno s mehaničkim čišćenjem koristiti neku metodu neutralizacije statičkog naboja koji može prouzročiti preskakanje iskre, privlačenje prašine i nečistoća iz zraka suprotnog naboja ili neka druga neželjena električka pražnjenja tijekom izjednačavanja potencijala s drugim materijalima u dodiru.

Žao nam je što na ovom primjeru nismo mogli vidjeti i proučiti električnu konstrukciju jedne takve naprave, no uvijek se možemo nadati boljoj sreći neki drugi put 🙂

 

 

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.