AVO metar Iskra US3a


Danas je nabavljen univerzalni mjerni instrument za mjerenje napona, struje i otpora US3a, slovenskog proizvođača Iskra s početka 1960-tih godina. Tvrtka ISKRA vuče korijene iz 1946. godine te je i danas prisutna na tržištu. Kroz čitavo razdoblje postojanja nudi širok spektar proizvoda iz područja elektronike, elektrotehnike, telekomunikacija, energetike, automatizacije i tome srodnih proizvodnih grana.

Tvrtka Iskra veliki broj svojih proizvoda nije razvila i dizajnirala sama, nego su uglavnom rađeni po licencama vodećih stranih proizvođača. Tako je i AVO metar Iskra US3a zapravo identična kopija AVO metra austrijske tvrtke Goerz Electro pod nazivom Universal 1 iz prve polovice 1950-tih godina.

 

 

 

Iskra US3a omogućuje slijedeća mjerenja:

  • mjerenje istosmjernog napona do 1000 V u sedam mjernih opsega
  • mjerenje izmjeničnog napona do 1000 V u pet mjernih opsega
  • mjerenje istosmjerne i izmjenične struje do 5 A u sedam mjernih opsega
  • mjerenje električnog otpora do 50 kΩ (precizno do 10 kΩ) u dva mjerna opsega, proširivo do 5 MΩ (precizno do 1 MΩ) sa vanjskim napajanjem 190-240 V

Iskra US3a koristi jednu linearnu skalu za sve naponske i strujne opsege, te jednu skalu za mjerenje otpora. Svi mjerni opsezi su jasno označeni, osim istosmjernog naponskog opsega od 100 mV i istosmjernog strujnog opsega od 1 mA za koje se mjerne priključnice spajaju u posebne utičnice na gornjoj strani kućišta instrumenta i za njih se preklopnik opsega postavlja na položaj nula (0), a preklopnika za vrstu mjerenja na položaj istosmjernih mjerenja (-). Sve vezano za rad i električne karakteristike instrumenta opisano je na zadnjoj strani instrumenta.

 

 

Shema instrumenta principijelno se ne razlikuje od sheme velikog broja drugih multimetara. Instrument na svim opsezima zapravo mjeri struju kroz shunt otpornike 0,04 – 960 Ω prilikom istosmjernih mjerenja, odnosno preko strujnog mjernog transformatora prilikom izmjeničnih mjerenja gdje se izlazna struja ispravlja punovalnim diodnim mosnim ispravljačem. Time je postignuta kompenzacija razlike struje kod istosmjernih mjerenja i elefektivne vrijednosti ispravljene struje kod izmjeničnih mjerenja.

Kod mjerenja struje se tako odabire odgovarajući shunt ili primarni izvod transformatora, a kod mjerenja napona u krug se dodaje djelitelj napona koji čine otpornici 4 – 750 kΩ. Kod mjerenja otpora koristi se naravno vanjski izvor napajanja, te se opet mjeri struja ili pad napona preko mjernih otpornika (vidi izvedene sheme u objavi AVO metar SUNWA YX-1000A). Također, sličan multimetar sa mjernim transformatorom vidjeli smo u objavi Universal Avometer – AVO 8 Mk2.

 

 

 

Elementi u unutrašnjosti instrumenta Iskra US3a vrlo su zbijeno i kompaktno montirani oko višepolne sklopke za odabir mjernih opsega i ispod pločice skale te je vrlo teško vizualno pratiti veze među istima. Također, praćenje spojeva pomoću ommetra može biti vrlo upitno jer shuntovi imaju vrlo mali otpor, a i većina drugih otpornika je vezana u različite serijske i paralene krugove, tako da je i izravna provjera vrijednosti pojedinačnih otpornika često nemoguća bez odlemljivanja istih iz krugova. Otpornika ima svih vrsta, od žičanih shuntova za veće strujne opsege, preko žicom motanih preciznih mjernih otpornika do klasičnih (ugljeno)slojnih ili film otpornika.

 

 

Ono što se jasno vidi u unutrašnjosti našeg instrumenta to je prilično nagorjeli jedan žičani otpornik što ukazuje da je vjerojatno došlo do pregaranja instrumenta na nekom (pogrešno postavljenom) mjernom opsegu. Iako imamo još jedan Iskra US3a za dijelove, ovdje smo ipak odlučili ne mijenjati ovaj otpornik. Ponekad je bolje ostavili neki vintage uređaj u originalnom obliku, nego vršiti detaljna rastavljanja i popravke koji na kraju mogu uzrokovati razna druga oštećenja, obično montažnih elemenata koji zbog zamora materijala više ne trpe nikakva naprezanja. Instrument US3a se ionako više neće praktično koristiti za mjerenja pa ga je bolje sačuvati u izvornom obliku.

 

 

Iskrini univerzalni mjerni instrumenti u bakelitnim kućištima iz 1950/60-tih godina vrlo su lijepo dizajnirani i danas predstavljaju lijep kolekcionarski ili izložbeni primjerak starih električnih mjernih instrumenata. Popravak, umjeravanje i baždarenje ovakvih instrumenata, a posebice praktična upotreba istih danas više nema puno smisla. Bez obzira na deklariranu točnost instrumenta US3a od 1-1,5% treba biti svjestan da je riječ o instrumentu starom 60 godina, a to je više nego dovoljno vremena da mnoge komponente promjene svoja mehanička i električka svojstva čime opada početna izdržljivost i točnost instrumenta. Naravno, šteta je i da ovakav instrument opet samo stoji zaboravljen u svojoj drvenoj kutiji pa ćemo svakako pronaći za njega malo prostora na kakvoj izložbenoj polici 🙂

 

 


Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

One thought on “AVO metar Iskra US3a

  • Zdravko Tomic

    Postovani,
    Posjedujem “ISKRA”
    1- “ISKRA” US3a 1 kom. ispravan i u dobrom stanju
    2- “ISKRA” US3b 1 kom. ispravan i u dobrom stanju
    3- SIMELO OHM METAR 1 kom. ispravan i u dobrom stanju
    Ako netko ima da ga zanima moze da mi se javi u svezi mjernih uredjaja