Relej sa zakretnim svitkom Typ E 51-1


Danas je nabavljen relej sa zakretnim svitkom Typ E 51-1 proizvod švicarskih tvrtki BBC (Brown, Boveri & Compagnie) i ELMES, Staub & Co AG iz 1960/70-tih godina.

 

 

Tvrtka BBC (Brown, Boveri & Compagnie) osnovana je 1891. godine i u početku je nudila električne proizvode za izgradnju i opremanje željezničkih sustava kao što su elektromotori za lokomotive i sustavi napajanja za električnu željeznicu. S obzirom na specifičnost proizvoda i probleme na domaćem tržištu, tvrtka se vrlo rano počinje širiti na evropsko, a u 1970-tim godinama i na američko tržište. Veliki udio posla tvrtka BBC ugovorila je sa stranim zemljama u području elektroenergetike i elektrifikacije, a na svojem vrhuncu je imala razvijenih sedam proizvodnih baza u Evropi i Južnoj Americi organiziranih u pet granskih područja: proizvodnja električne energije, elektronika, distribucija električne energije, električna željeznica i industrijska oprema. U 1980-tim godinama tvrtka BBC sve više bilježi gubitke u poslovanju, te se nakon pokušaja reorganizacije i  prestrukturiranja 1988. godine spaja sa švedskom tvrtkom ASEA, pri čemu nastaje švicarsko-švedska tvrtka Asea Brown Boverisa sjedištem u Zürichu, koja se i dalje pretežito bavi energetikom i automatizacijom.

Tvrtka ELMES, Staub & Co AG pak je osnovana odmah nakon 2. svjetskog rata i težišno se bavila proizvodnjom električnih mjernih instrumenta. Poslovala je vjerojatno do početka 1970-tih godina kada je pod ovim imenom registrirana nova švicarsko tvrtka za financijsko investicijska poslovanja.

Možemo pretpostaviti da je tijekom 1960/70-tih godina postojala određena poslovna suradnja između ove dvije švicarske tvrtke u proizvodnji električnih komponenti.

 

 

Za relej Typ E 51-1 (ili sličan) nismo uspjeli pronaći nikakve podatke. Prema konstrukciji vidimo da je svakako riječ o releju koji radi na principu okretanja pomičnog svitka unutar magnetskog polja permanentnog magneta. Princip rada pa i sama konstrukcija releja je dakle vrlo slična klasičnim mjernim sistemima sa zakretnim svitkom s tom razlikom što je kod releja kazaljka zamijenjena električnim kontaktom.

Većina releja koje susrećemo u praksi sastoji se od jedne fiksne zavojnice sa željeznom jezgrom. Kad se kroz zavojnicu propusti struja stvara se magnetsko polje koje povlači metalnu kotvu sa kontaktom.  Releji sa zakretnim svitkom su dosta složenije građe i glavna prednost ispred klasičnih releja je njihova velika osjetljivost.

Naš primjerak releja na žalost ne možemo rastaviti na dijelove bez da ga pri tome trajno ne uništimo.  Kao i kod svakog drugog sistema za zakretnim svitkom i permanentnim magnetom riječ je o preciznoj i kompaktnoj konstrukciji koja uključuje fino podešene spiralne opruge za stvaranje protumomenta zakretanja i precizno centrirane ležajeve osovine zakretnog svitka unutar uskog zazora permanentnog magneta.

 

 

Mjerenjem smo utvrdili da je otpor zakretnog svitka 453 Ω. Za dobivanje dovoljnog zakretnog momenta za uključivanje kontakata releja dovoljan je napon od svega 235 mV, odnosno struja od 518 µA. Vidimo da je riječ o vrijednostima napona i struja daleko manjima nego je to potrebno čak i za najosjetljivije klasične releje.

Releji za zakretnim svitkom su se dakle primarno koristili u elektroničkim signalnim i mjernim krugovima, obično za zaštitu od prevelikog napona/struje ili za neku senzorsku/detektorsku ulogu. Izravno mogu raditi samo na istosmjernim naponima i strujama. Osobno do sada nisam naišao na uređaj gdje bi bili ugrađeni ovakvi releji. Razvojem poluvodiča, najkasnije do 1980-tih godina sasvim sigurno su ih posve zamijenili puno jeftiniji i praktičniji tranzistori.

 

S ovog kuta najbolje se uočava zakretni svitak (lijevo) te kontakti releja i spiralna opruga za stvaranje protumomenta zakretanju zavojnice (desno). Konstrukcija i princip rada releja sa zakretnim svitkom vrlo je slična bilo kojem široko raširenom električnom mjernom sistemu sa zakretnim svitkom i permanentnim magnetom. Praktično je razlika u tome što je kod mjernih instrumenta na zakretni svitak spregnuta kazaljka dok je kod releja na zakretni svitak spregnut pomični kontakt releja.

 


 

Relej sa zakretnim svitkom Typ E 51-1 raritetni je primjerak jedne vintage elektroničke komponente koju smo makar iz tih razloga dužni sačuvati u originalnom obliku. Ne znam koliko se u današnjim školama i fakultetima elektro smjera uči o vrstama releja, no posve sam siguran da većina ljudi koja je i čula za ovaj tip releja nikad neće imati priliku jednu takvu komponentu vidjeti i u praksi. Stoga će mi biti drago ukoliko ova objava barem malo ublaži nečiju znatiželju 🙂

 

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.