Antenski rotator MasterRotor FIMSE AR-303


Danas je nabavljen antenski rotator oznake MasterRotor FIMSE AR-303 iz 1980-tih godina. Riječ je o kineskom generičkom proizvodu za široko internacionalno tržište koji se prodavao pod različitim imenima i oznakama, ovisno o uvoznim zemljama i tvrtkama.

 

 

Zanimljivo je da na istom proizvodu možete naći i oznake renomiranih proizvođača radioamaterske opreme poput Yaesu, Hy-Gain ili MFJ. Naravno, kad je riječ o kineskim proizvodima nikad se ne zna da li je riječ o kopiranju tuđeg brenda, tuđeg proizvoda ili je stvarno naznačena tvrtka uvoznik kineskog proizvoda, no u svakom slučaju, iako je ovaj rotator primarno predviđen za rotaciju laganih komercijalnih RTV antena isti sasvim dobro može poslužiti i za većinu radioamaterskih antena.

 

 

Antenski rotator MasterRotor FIMSE AR-303 radi na istom principu i spada u istu kategoriju kao i već opisani antenski rotatori MasterRotor Syro AR-300 i Channel Master Colorotor 9502A pa se ovdje nećemo ponavljati. Ukratko i ovo je jedan od mnogih tipova antenskih rotatora koji rade na principu sinkroniziranog rada dva izmjenična 2-fazna elektromotora, jednog u upravljačkoj jedinici i drugog u rotatorskoj glavi. Ovakvi rotatori bili su komercijalno vrlo rašireni do kraja prošlog stoljeća, te iako su bili među najjeftinijima na tržištu pokazali su se vrlo izdržljivima, trajnima i pouzdanima u praktičnoj upotrebi.

Naravno, ukoliko imamo neki posebno veliki antenski sistem težine preko 50 kg i montiran u podnebljima gdje čestu pušu vrlo jaki i orkanski vjetrovi sigurno ćemo morati upotrijebiti neki jači rotator sa većim ležajevima osovine i pužnim prijenosom snage, no za veliku većinu potreba u potpunosti zadovoljava i ovakav rotator. Štoviše, uz male mehaničke dodatke koji potpomažu stabilizaciju antenskog stupa i rotatori poput ovog našeg podnijeti će puno veća opterećenja tako da ne moramo nužno kupovati višestruko skuplje jače antenske rotatore.

 

 

S obzirom da između ovog rotatora MasterRotor FIMSE AR-303 i rotatora Channel Master Colorotor 9502A nema neke bitne električne ni mehaničke razlike onda nećemo ni ići u detaljno rastavljanje ovog rotatora. Naime, rastavljanje rotatorske glave iako nije pretjerano složeno ipak zahtijeva određene mehaničke zahvate i naprezanja dijelova rotatora pa ga bez potrebe nije poželjno rastavljati. Moguće je da je i ovdje došlo do stvrdnjavanja maziva na zupčanicima te je iste treba očistiti i ponovno podmazati. Kod rotatora Channel Master Colorotor 9502A utrošili smo nekoliko sati strpljivog rada dok svaki zubac svakog zupčanika nismo dobro očistili od ostataka starog slijepljenog maziva, te nanijeli novo mazivo i sve ponovno sklopili. Jednom ćemo naravno na jednak način morati očistiti i MasterRotor FIMSE AR-303 no za sada nam je dosta čišćenja tih rotatora.

 

 

Dolaskom digitalne televizije potreba za ovakvim rotatorima, a time i široka proizvodnja istih je praktično prestala. Na vrhuncu ponude ovakvi rotatori su se mogli kupiti već po cijeni od oko 50 Eur (100 DEM) u gotovo svim trgovinama TV antena i opreme, no danas ih proizvode samo proizvođači radioamaterske opreme. Cijene naravno više nisu ni blizu tako popularne i teško da ćete danas naći bilo koji model rotatora po cijeni ispod 100 Eur, a za nešto malo ozbiljnije uređaje cijena brzo raste na nekoliko stotina, pa i preko tisuću eura. Stoga nije loše sačuvati i održavati neki od ovakvih TV antenskih rotatora iz zlatnog doba analogne televizije ako ga već posjedujemo jer tko zna u kojem smjeru će ići budući trendovi i kada onda ovakav rotator može ponovno zatrebati za rotiranje nekog vanjskog sistema što i ne trebaju nužno biti baš antene 🙂

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.