Antenski rotator Channel Master Colorotor 9502A


Danas je nabavljen antenski rotator Channel Master Colorotor 9502A koji je za američku tvrtku Channel Master Co. proizvela američka tvrtka Crown Controls Corp. krajem 1970-tih godina.

 

 

Tvrtka Crown Controls Corp. osnovana je 1945. godine za prodaju termostata za tadašnje kućne peći na ugljen. Međutim, kućne peći na ugljen počele su biti sve manje popularne zbog širenja peći na plin i struju te se tvrtka Crown od 1949. godine prebacila na proizvodnju rotatora za televizijske antene i ta proizvodnja je opstala sve do 1990-tih godina. Tvrtka Crown je u to vrijeme također započela i proizvodnju i nekih drugih manjih uređaja iz područja kućanskih potrepština, ribolovne opreme i ručnih alata, no tim proizvodima nije uspjela opstati na tržištu. No od 1960-tih godina Crown radi i na razvoju električnih industrijskih strojeva za dizanje tereta te je danas prisutna na tržištu kao jedna od vodećih tvrtki za proizvodnju električnih viličara.

Tvrtka Channel Master Co. pak je osnovana 1949. godine i kroz čitavo razdoblje se bavi proizvodnjom i prodajom RTV antena i prateće RTV opreme (antenska pojačala, antenski rotatori, džepni tranzistori, obnovljeni CRT ekrani). Tijekom 1967. godine tvrtka Channel Master je prodana korporaciji Avnet koja je ime Channel Master nastavila koristiti za uvoz i distribuciju raznih elektroničkih proizvoda, uključujući kućnu i auto stereo opremu, gramofone, kazetofone, televizore i radio-skenere. Robna marka i zaštitni znakovi Channel Master danas su u vlasništvu korporacije iz Delawarea koja u Americi prodaje zemaljske televizijske antene i digitalne video rekordere. Iako je tržište antena smanjeno raširenom primjenom kablovske, internetske i slične pretplatničke televizije , naziv Channel Master i dalje je u aktivnoj upotrebi kao robna marka antena za zemaljsku televiziju i druge TV sisteme i opremu.

 

Američka tvrtka Olinkraft Inc. (aktivna od 1967. do 1979. godina) bila je podružnica korporacije Olin (osnovane 1952. godine) za proizvodnju kartona, kartonske ambalaže i strojeva za pakiranje. Današnja tvrtka proizašla iz ovih kompanija ima naziv Riverwood International Co.

 

 

Antenski rotatorski sistem Channel Master 9502A radi na principu sinkroniziranog rada dva 2-fazna izmjenična elektromotora, onog koji okreće antenu i onog koji okreće azimutni marker na upravljačkom uređaju. Ovaj princip rada opisali smo u objavi Antenski rotatori SkyKing SU-4000 i MasterRotor Syro AR-300, gdje sistem MasterRotor Syro AR-300 ima identičnu konstrukciju, električnu shemu i vrlo slične karakteristike kao i ovaj naš Channel Master 9502A. Stoga ovdje nećemo ponavljati opis načina rada, no prilažemo originalne upute za upotrebu te elektroničke i montažne sheme dobivene uz rotator Channel Master 9502A (pdf 900 kB).

 


 

Upravljačka jedinica antenskog rotatora Channel Master 9502A

 

 

Unatoč nešto drugačijoj konstrukciji prekidača vidimo da je upravljačka jedinica Channel Master 9502A u osnovi identična već opisanoj upravljačkoj jedinici rotatora MasterRotor Syro AR-300. I ovdje se koriste dva potpuno jednaka elektromotora za upravljačku jedinicu i rotator, oba na naponu napajanja od 18 V.

 

Bipolarni elektrolitski kondenzator za dobivanje strujno pomaknute druge izmjenične faze za napajanje elektromotora ovdje je vrijednosti 130µF/40V. U ovakvim (malim) rotatorima predviđenima za TV antene obično su elektromotori nominalnih napona do 24 V, a kondenzatori za pomak faze su kapaciteta oko 100µF.

 

Elektronička shema rotatora Channel Master 9502A u osnovi je identična svim drugim rotatorima koji rade na principu sinkroniziranog rada dva elektromotora.

 


 

Rotatorska glava Channel Master 9502A

 

 

Kućište od lijevanog aluminija, jednostavan sistem reduktora sa metalnim zupčanicima, kuglični ležaj i vodonepropusna brtva izlazne osovine te pogonski elektromotor istovjetan onom u upravljačkoj jedinici čini osnovne elemente rotatorske glave.

 

Blokada okretanja rotatora za više od 360° u jednu stranu ovdje je izvedena mehanički blokadom zupčanika samog reduktora. Kod nekih rotatora mikrosklopke na krajnjim položajima prekidaju električni krug napajanja eletromotora.


 

Čini se da naš primjerak antenskog rotatora Channel Master 9502A nikad nije bio u aktivnoj upotrebi, no kao što vidimo sa slika vrijeme čini svoje. Tako se mazivo (vazelin) koje je stavljeno na sve zupčanike i ležajeve rotatora nakon 50 godina sasušilo i stvrdnulo te sada više šteti nego koristi. Pošto smo već rastavili rotatorsku glavu sad je nećemo sastavljati prije nego ovo očistimo i stavimo novo mazivo. No dobro je i iz ovog primjera vidjeti kako nekorišteno ili “mint” stanje nekog vintage uređaja ne znači automatski i njegovu ispravnost. Da smo ovaj naš rotator pokušali pokrenuti bez prethodne provjere stanja sasvim sigurno bi došlo do djelomične ili potpune blokade reduktora i preopterećenja elektromotora. To bi onda svakako stalno izbacivalo elektromotore iz sinkronizacije, a moguće da bi došlo i do pregrijavanja i oštećenja namota elektromotora ili transformatora.

Nekada u doba analogne televizije trebalo je imati zasebnu antenu za svaki TV kanal, odnosno za svaki odašiljač koji se htio hvatati. Alternativa je bila antenski rotator te su ovakvi uređaji bili vrlo popularni do kraja prošlog stoljeća, odnosno do uvođenja digitalne televizije gdje se sada preko jednog odašiljača hvata više multipleksiranih TV kanala pa je najčešće dovoljna i samo jedna antena. Na kutiji rotatora Channel Master 9502A stoji naziv COLOROTOR gdje se želi sugerirati kako će se preko dobro usmjerene antene pomoću rotatora dobiti najbolja moguća kolor slika na TV prijemniku. Naime, za dobar prijem TV slike u boji bio je potreban jači RF TV signal na antenskom ulazu u televizor, a to se moglo postići na tri načina: postavljanjem antene sa boljim pojačanjem, ugradnjom antenskog pojačala ili boljim usmjerenjem antene prema odašiljaču pomoću antenskog rotatora.

Radioamateri obično koriste veće i teže usmjerene antene ili antenske sisteme od onih za komercijalni TV prijem, pa su za njih razvijeni i jači rotatori. No, čak i ovakav Channel Master 9502A može u velikom broju slučaja zadovoljiti radioamaterske potrebe posebno ako su antene dobro balansirane tako da težište pada na osovinu rotatora.

Moderni trendovi idu u tom smjeru da se antenski rotatori sve više skidaju sa antenskih stupova i krovova kuća nego se na njih postavljaju. Čak i tamo gdje dobro dođe kakva vanjska rotacija za neku aktualnu komercijalnu primjenu, primjerice za nadzorne kamere, snažna reflektorska osvjetljenja ili kakve usmjerene digitalne linkove, danas su već razvijeni gotovi, jeftini, integrirani sustavi ugodno softverski upravljivi preko bežičnih mreža i rijetko tko će se odlučiti za preinaku ovakvih starih kablovskih sustava. No, prije nego se jedan ovakav stari rotator baci u smeće, dobro je razmisliti još jednom. Ovo su ipak mahom vrlo snažni, robusni i izdržljivi rotatori za vanjsku primjenu i ako danas želite sustav sa ovakvim rotatorom (okretanje negog teškog uređaja) njegova cijena će biti prilično visoka. Puno veća nego da zadržite svoj stari i provjereni robusni rotator te nabavite ili izradite samo moderniju upravljačku elektroniku za istog. Ako ništa drugo, modernizacija jednog ovakvog rotatora može poslužiti kao odličan projekt za vježbu uz kakvu Arduino ili neku drugu popularnu elektroničku razvojnu platformu gdje će se u konačnici dobiti perspektivan i lako prilagodljiv sustav koji će kao takav onda i lakše ponovno naći neku svoju (novu) primjenu 🙂

 

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.