Zidni radio-sat MusiClock


Danas ćemo razgledati zidni radio-sat trgovačkog naziva MusiClock. Nikakvih drugih natpisa nema na kućištu sata, no sve komponente u unutrašnjosti su japanskog porijekla. Čini se da se ovaj model sata uvozio samo za južni dio Evrope, a prodavao se u 1960-tim i 1970-tim godinama. Osim u crveno-narančastoj sat MusiClock je dolazio i u nekim drugim bojama (bijela ili smeđa nijansa), a postojali su i modeli nešto izmijenjenog dizajna kućišta.

 

 

MusiClock objedinjuje električni sat i srednjevalni AM prijemnik (520-1600 kHz). Vidimo da su mjerene jedinice za frekvenciju na radijskoj skali kc/s (kilo-ciklusa u sekundi). Ta jedinica se masovnije počela mijenjati u Herc tijekom 1960-tih godina, da bi u 1970-tim godinama već svi novi uređaji bili označeni mjernom jedinicom Herc umjesto cycles per second (c/s, cps).

 

 

Krenimo prvo od prijemnika. Riječ je o jednostavnom superheterodinskom AM prijemniku za srednji val koji se bazira na dva tranzistora BF 253, od kojih jedan radi kao samooscilirajući mješač, a drugi kao MF pojačalo (vjerojatno na 455 kHz). Slijedi demodulatorska germanijska dioda AA 116, a kao NF pojačalo se koristi integrirani krug TBA 820 (SGS). Ovaj čip sadrži pojačalo u B-klasi koje može raditi u rasponu napona 3-16 V pri čemu razvija snagu do najviše 2 W. U našem slučaju, uz napon napajanja 6 V (baterije 4×1,5 V) i impedanciju zvučnika od 6 Ω, pojačalo TBA 820 razvija snagu od oko 700 mW.

 

 


 

 

Kotačić za podešavanje brzine rada njihala s magnetima može korigirati brzinu satnog mehanizma u opsegu od 5 sekundi na dan.

 

 

Satni mehanizam je sa električnim motorom. Općenito gledano mehanički satni mehanizmi mogu biti pokretani sa četiri osnovne vrste električnih motora:

  • Konvencionalni mali istosmjerni motori koji se obično koriste samo za automatsko navijanje opruge satnog mehanizma.
  • Sinkroni motori koji rade sinkronom brzinom na frekvenciji gradske mreže (50 ili 60 Hz).
  • Impulsni motori koji daju magnetske impulse za održavanje rada njihala.
  • Minijaturni koračni motori koji se koriste u kvarcnim satovima.

 

 

U našem se slučaju koristi tranzistorski impulsni električni motor sa fiksnim zavojnicama i njihalom sa permanentnim magnetima. Satovi sa ovakvim motorom izumljeni su u 1950-tim godinama, dakle vrlo brzo nakon izuma tranzistora (koji je službeno predstavio Bell Labs 1948. godine). Upotrijebljen je silicijski NPN tranzistor 2SC 923 (45 V, 30 mA).

 

 

Naš tranzistorski impulsni motor ima dvije zavojnice, impulsnu i senzorsku (tako smo ih nazvali), namotane na zajedničku jezgru i sa spojenim po jednim od krajeva. Princip rada (stabilnog njihanja) motora temelji se na ciklusima ponavljanja koji uključuju dovođenje struje na impulsnu zavojnicu kad je tranzistor otvoren i dovođenje induciranog napona preko senzorske zavojnice kad je tranzistor zatvoren. Mali pomak njihala sa magnetima inducirati će u senzorskoj zavojnici spojenoj na bazu tranzistora mali strujni impuls, dovoljan da na kratko otvori tranzistor. Otvaranjem tranzistora struja preko kolektora poteče kroz impulsnu zavojnicu, a stvoreni magnetski tok odgurne impulsni magnet i stvori novi njihaj. Njihalo se zatim vraća (pomoću povratne spiralne opruge) te novi prolazak senzorskog magneta pored senzorske zavojnice opet stvara napon koji otvara tranzistor i ciklus se ponavlja.

 

 


 

U 1960/70-tim godinama srednjevalne radio postaje su bile na vrhuncu rasprostranjenosti, a UKV odašiljači su se tek počeli širiti u razvijenim zemljama. Stoga je ovaj radio sat sa srednjevalnim AM prijemnikom mogao u potpunosti praktično pokrivati obje funkcije, prikaz vremena i hvatanje nekih jačih lokalnih radio odašiljača. Kombinacije radio prijemnika i sata (budilice) zadržale su se sve do danas tako je da je proizvedeno na tisuće različitih modela ovakvih uređaja. Naravno, kao i za mnoge druge stvari i ovdje su se umiješali mobiteli, tako da danas svu tu dizajnersku raznolikost radio-satova sve više zamjenjuju bezlični LCD ekrani. Pa ipak, svi ti ekrani kakve god virtualne slike prikazivali, nikad neće dostići razinu ljepote i osjećaj koji daje jedan stvarni, opipljivi, trodimenzionalni uređaj smješten na svoje rezervirano i istaknuto mjesto unutar jednog prostora 🙂

 

 

 

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.