AVO metar Carlo Gavazzi Pantec PAN 603


Danas je nabavljen univerzalni mjerni instrument za mjerenje napona, struje i otpora PAN 603, talijanskog proizvođača Carlo  Gavazzi  Pantec iz 1970-tih godina.

 

 

Pantec je jedna od mnogobrojnih podružnica talijanske tvrtke Carlo  Gavazzi koja je osnovana 1931. godine te je do danas izrasla u međunarodnu korporaciju za razvoj i proizvodnju elektroničke opreme težišno orijentirane na industrijske upravljačke sisteme i automatizaciju. Podružnica (robna marka) Pantec nastala je 1976. godine kupnjom talijanske tvrtke Chinaglia koja je proizvodila multimetre i druge električne mjerne instrumente. Proizvodi unutar Panteca uglavnom su bili namijenjeni za elektroničke radionice i hobiste te je to bila prva tvrtka u okviru korporacije Carlo  Gavazzi koja nije bila orijentirana isključivo na industrijski sektor. Pod markom Pantec, osim analognih i digitalnih multimetara (napon, struja, otpor, kapacitet) prodavali su se i drugi mjerni instrumenti poput osciloskopa, testera tranzistora, brojača frekvencije i slično, te razni KIT kompleti popularnih elektroničkih sklopova za hobiste. Danas na stranicama Carlo Gavazzi holdinga više nema poveznica na robnu marku Pantec, vjerojatno je ugašena tijekom 1990-tih godina.

 

 

Pantec PAN 603  omogućuje slijedeća mjerenja:

  • mjerenje istosmjernog i izmjeničnog napona do 1000 V u četiri mjerna opsega
  • mjerenje istosmjerne struje do 250 mA u tri mjerna opsega
  • mjerenje električnog otpora do 1 MΩ (precizno do 20 kΩ)

Osim ovoga, instrument je opremljen i skalom za mjerenje pojačanja ili slabljenja u dB s obzirom na referentni napon 0,775 V (600 Ω) koja je baždarena za izmjenični naponski opseg 10 V (-20 dB do +22 dB). Za proširena mjerenja na drugim izmjeničnim naponskim opsezima potrebno je uračunati korekciju prema tablici desno od skale. Više o ovoj vrsti mjerenja pisali smo u objavi Multimetar C4313.

 

 

Pantec PAN 603 je izgledom i mogućnostima vrlo sličan prethodno opisanom AVO metru Sunwa YX-1000A. Razlika je u tome što Pantec PAN 603 ima samo jedan mjerni opseg za mjerenje otpora (Sunwa YX-1000A ima tri opsega), te sukladno tome i dva mjerna otpornika manje. Sklopka pak ima samo jedan položaj manje jer je jedan ostavljen kao neutralni položaj u kojem su kontakti mjernog instrumenta kratko spojeni (OFF).

Također, na  multimetru Pantec PAN 603 vidimo istaknutu oznaku “DIODE PROTECTION”, a riječ je o dvije diode antiparalelno spojene sa mjernim sistemom koje ga onda štite od prevelikog napona, odnosno struje. Ovakvu zaštitu mjernog sistema ima veliki broj analognih multimetara. U odnosu na multimetar Sunwa YX-1000A, koji nema ovu zaštitu, zapravo je dodana samo jedna jedina dioda postojećim ispravljačkim diodama da bi se ostvarila ova zaštita. Riječ je dakle o vrlo jednostavnoj i jeftinoj zaštiti te je nevjerojatno da su kinezi čak i ovdje uštedjeli na svojem modelu YX-1000A. No opet, s neke realne strane gledano, svatko tko danas kupi multimetar tipa Sunwa YX-1000A i napravi havariju, u većini slučajeva se neće zamarati popravkom istog bez obzira da li je pri tome pregorio samo neki mjerni otpornik ili pak čitav mjerni sistem. Naravno, u 1970/80-tim godinama ovakvi instrumenti su se svakako isplatili popravljati, a zaštita mjernog sistema je bila ključna jer bi popravak istog u većini slučaja bio nemoguć.

 

 

Naš primjerak instrumenta Pantec PAN 603 je na sreću do danas preživio bez električnih havarija te ga možemo vidjeti u ispravnom i originalnom stanju. Mjerni sistem djeluje puno kvalitetnije od onog u  kineskom Sunwa YX-1000A. Čini se da je na Pantecovom mjernom sistemu puno bolje napravljen balansni sistem zakretnog mehanizma, a vjerojatno i elektromagnetsko prigušenje kazaljke. No, ova dva instrumenta iako shematski i dizajnerski vrlo slična zapravo nisu usporediva po kvaliteti. Pantec PAN 603 ima čvršće i robusnije plastično kućište (bolja plastika), kvalitetnije napravljenu tiskanu pločicu sa kontaktima sklopke, bolju zaštitu i sasvim sigurno kvalitetniji mjerni sistem sa zakretnim svitkom. Također, Pantec PAN 603 ima iscrtanu numeraciju skale za sve množitelje tako da naponske opsege od 10V i 1000V nije potrebno preračunavati kao kod Sunwa YX-1000A. Nedostatak mjernih opsega za (preciznije) mjerenje malih otpora (x10, x100) mu ne možemo uzeti kao veliki nedostatak jer ovakvi jednostavni multimetri bez mjernog mosta tu ionako ne mogu biti zadovoljavajuće precizni.

Ukoliko bi nam iz nekog razloga naš omiljeni digitalni multimetar bio nezgodan za nošenje da bi se izvršilo kakvo pogonsko mjerenje napona na terenu, onda bi nam ovaj Pantec PAN 603 svakako mogao poslužiti kao zadovoljavajuća zamjena 🙂

 


 

Iskra Minimer 1 (Slovenija), Unisound TS-60R (Japan), Sunwa YX-1000A (Kina), Pantec Carlo Gavazzi PAN 603 (Italija), WG-WZ MF-100A (Kina).

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.