Light alarm Osage 264a


Danas je nabavljen zvučni alarm osjetljiv na svjetlost, ugrađen (maskiran) u kućište slično nekom malom džepnom FM/AM radio prijemniku, proizvod američke tvrtke Osage MFG & MKT iz 1979. godine.

 

 

Alarm je proizvod američke tvrtke Osage Manufacturing and Marketing Corporation, inc. (Osage MFG & MKT). Ova tvrtka je osnovana 1978. godine i danas više ne posluje.

Pod nazivima “Light-sensitive Alarm device” ili “Little Squealer” tvrtka Osage MFG & MKT nudila je minijaturne alarme uređaje primarno namijenjene za odvraćanje djece (mlađe od 5 godina) da dođu u dodir sa potencijalno opasnim stvarima ukoliko otvore razne ormare, ladice, kabinete i slično u kojima se takve stvari nalaze. Alarm se jednostavno ostavi u takvom zatvorenom mračnom prostoru, a ukoliko ga dijete otvori, alarm će reagirati na vanjsko svjetlo i uključiti zavijajući zvuk sirene koji bi trebao odvratiti dijete od daljnjeg istraživanja tog prostora i alarmirati roditelje na opasnost. Ovakav alarm se svakako čini kao korisna naprava jer nitko ne može u domu zaključati baš sve ladice i ormare, a maloj djeci gotovo sve može biti zanimljivo i potencijalno opasno. Reakcija alarma može se podesiti u rasponu od trenutne reakcije do odgode od 30 sekundi. Tako se može spriječiti trenutno uključivanje alarma kod normalne (kratkotrajne) upotrebe ladica.

Tvrtka Osage MFG & MKT je tijekom 1979. godine ovakve alarme prodavala po cijeni 5-15 dolara i to je jedina poveznica koju možemo naći za ovu tvrtku.

 

 

Elektronička shema se temelji na integriranom krugu oznake C335A američkog proizvođača poluvodiča Exar Corporation. Tvrtka Exar je osnovana 1971. godine, a na integriranom krugu nalazimo datumsku oznaku proizvodnje travanj 1978. godina, tako da bi s obzirom na sve navedeno naš uređaj mogao biti negdje iz tog razdoblja.

Za integrirani krug C335A nismo pronašli nikakve podatke, no s obzirom na broj vanjskih komponenti moguće je da se radi o nekom specijaliziranom integriranom krugu koji implementira oscilator/timer sličan 555 i audio pojačalo.

 

 

S obzirom na svega pet pasivnih elemenata koje potrebno dodati integriranom krugu C335A, vjerojatno je riječ o specijaliziranom čipu namijenjenom za ovakve alarmne uređaje.

 

Fotootpornik je otpornik čiji otpor se otpor se smanjuje s povećanjem intenziteta svjetlosti koje pada na njegovu površinu. Kad je neosvijetljen otpor fotootpornika je reda 1 MΩ i više, a kad se osvijetli otpor drastično pada i na svega nekoliko oma. Foto senzitivni sloj (vijugava traka) kod jeftinih fotootpornika široke potrošnje je najčešće od kadmij sulfida. Takvi fotootpornici su najbolje osjetljivi na vidljivo svjetlo i takav fotootpornik je ugrađen i u naš uređaj.

 

 

Kad smo pronašli ovaj uređaj doista je prva pomisao bila kako se radi o nekom malom FM/AM radio prijemniku. No brzo se uoči da uređaj nema nikakvih kontrola ni skalu, a prozorčić sa foto-otpornikom sugerira kako se radi o nekom alarmu. Iako je namjena ovog alarma posve jasna, moram priznati da je pomalo zbunjujuće zašto takav alarm mora biti “zamaskiran” u kućište radio prijemnika. Djetetu mlađem od 5 godina je svejedno da li na kutiji piše FM/AM RADIO ili LIGHT ALARM, estetska strana je nebitna jer se alarm ionako postavlja na zatvorena mračna mjesta, a korisnicima koji kupe ovaj uređaj bi vjerojatno bilo i bolje da na njemu piše ono što on i predstavlja. Ovako smo se i mi poveselili da ćemo proučiti neki novi mali džepni prijemnik, a na kraju nas je dočekalo nešto posve drugo, iako ne i posve nezanimljivo 🙂

 

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.