Murac Micromatic SM-418


Danas je nabavljen diktafon Murac Micromatic SM-418 s početka 1970-tih godina. Na uređaju je otisnuta oznaka japanskog proizvođača “Murata Product Inc.”, no to vjerojatno nema veze sa velikim japanskim proizvođačem elektroničkih komponenti Murata Manufacturing Co., Ltd. Isti uređaj može se naći i pod robnom markom Eltona SM-418, gdje nema oznake proizvođača već je samo naznačeno japansko porijeklo (Made in Japan). Ovo je vjerojatno uređaj proizveden u jednoj od mnogih tadašnjih japanskih tvornica specijaliziranih za proizvodnju potrošačke elektronike za izvoz.

 

 

 

Murac Micromatic SM-418 koristi standardnu audio kasetu na brzini 4,75 cm/s. Mehanizmom se upravlja sa svega jednom tipkom. Brzo prematanje naprijed i natrag je moguće samo kad uređaj nije u reprodukciji ili snimanju, a isto se vrši pomakom kontrole na jednu ili drugu stranu. Reprodukcija i snimanje pak se vrši pritiskom iste kontrole prema dolje, a da li će se pri tome uključiti reprodukcija ili snimanje ovisi o samom položaju uređaja. Ako je uređaj polegnut (vodoravno) uključiti će se snimanje. Ako pak je postavljen uspravno (okomito) uključiti će se reprodukcija. Mehanizam je dakle opremljen svojevrsnom mehaničkom klackalicom, pa kad uređaj stoji uspravno klackalica sprječava uključenje sklopke za snimanje. Kad se uređaj polegne (leži na zadnjoj strani sa zvučnikom) onda klackalica pada u položaj gdje se pritiskom kontrole ujedno i pritišće interna sklopka za prebacivanje na snimanje. Iako se ovim načinom maksimalno pojednostavljuju mehaničke kontrole mehanizma trake (sve se kontrolira jednom tipkom) vrlo lako može doći do zabune i neželjenog uključenja snimanja umjesto reprodukcije. Naravno, kad se jednom uključi snimanje ili reprodukcija, uređaj se dalje može okretati u bilo koji položaj jer će odabrana funkcija biti zadržana sve do zaustavljanja mehanizma (ponovni pritisak na kontrolu). Tipka PAUSE je samo sklopka koja isključuje elektromotor za vrijeme dok je pritisnuta.

Diktafon je standardno opremljen internim mikrofonom i zvučnikom, te potenciometrom za glasnoću snimanja i reprodukcije. Ugrađen je mehanički brojčanik protoka trake i mali mjerni instrument sa zakretnim svitkom koji pokazuje mikrofonski nivo kod snimanja i napon baterija kod reprodukcije. Sa strane su priključnice za vanjski mikrofon, slušalice i istosmjerni izvor napajanja od 6 V.

 

Murac Micromatic SM-418 se napaja preko četiri AA baterije (4 x 1,5 V) ili vanjskim istosmjernim izvorom napona od 6 V. Ovdje je vidljiva korozija kontakata nastala zbog curenja zaboravljenih baterija u uređaju, a šteta je vjerojatno proširena i na dio unutrašnjosti.

 

Pogonska gumica je potpuno propala od starosti te smo našli još samo njene ostatke u unutrašnjosti. Gumica za brojčanik je još u jednom komadu, no i nju bi trebalo zamijeniti.

 

Ovdje vidimo samo jednu magnetsku glavu. Nema posebne glave za brisanje pa čak ni permanentnog magneta za tu funkciju. To znači da naša magnetska glava kombinira objedinjuje sve tri glave: za reprodukciju, za snimanje i za brisanje. To potvrđuju i dva koaksijalna voda koja su spojena na kontakte magnetske glave (za reprodukciju i za snimanje) te dvije dodatne žice kojima se dovodi VF napon za glavu za brisanje. S obzirom da se radi o mono-glavi, dovoljna su četiri priključka (jedan je zajednički za sve tri glave).

 

 

 

Kao i kod svih kompaktnih elektroničkih uređaja iz 1970-tih godina, rastavljanje je vrlo nespretno te je potrebno odviti različite vijke i odlemiti više poveznih žica da bi se dobio kakav-takav pristup elektroničkim elementima.

 

 

Elektronika je razmještena na dvije pločice, na većoj su pojačala za snimanje i reprodukciju, a na manjoj je regulator brzine vrtnje pogonskog elektromotora.

 

Pojačalo se bazira na integriranom krugu TA7055P koji sadrži mono pretpojačalo i driver-pojačalo. Izlazni stupanj pojačala pak je tranzistorski (push-pull) sa dva tranzistora montirana na hladilo. Uočava se još jedan tranzistor, a on vrlo vjerojatno radi kao oscilator VF napona za predmagnetiziranje kod reprodukcije i glavu za brisanje kod snimanja. Regulator brzine vrtnje elektromotora (na manjoj pločici) se standardno sastoji od dva tranzistora.

 

 

Na gornje četiri fotografije pokušali smo snimiti “klackalicu”, odnosno malu mehaničku polugu koja slobodno klacka ovisno o tome kako se okrene uređaj. U položaju za reprodukciju klackalica blokira sklopku koja prebacuje elektroničke sklopove na funkciju snimanja. Kad se uređaj položi horizontalno, klackalica pada u drugi položaj gdje zahvaća sklopku za snimanje.      

 


 

U posljednje tri objave vidjeli smo tri modela diktafona iz razdoblja 1970/80-tih godina. Mogli smo primijetiti kako mehanizmi i elektronika (pojačala) mogu biti vrlo različiti kod različitih modela kasetnih diktafona. Što se tiče kasetnih pogona, Olympus Pearlcorder L200 koristi posebne mini kasete i time minijaturni kasetni pogon sa reduciranom brzinom vrtnje. Poppy CS-589 i Murac Micromatic SM-418 koriste standardne kasetne mehanizme, s time da SM-418 ima posebnu izvedbu gdje se svim funkcijama upravlja jednom mehaničkom tipkom. Nadalje, Olympus i Poppy koriste kombinirane glave za reprodukciju i snimanje te permanentni magnet za brisanje, dok Murac koristi jednu kombiniranu glavu za reprodukciju, snimanje i brisanje. Što se tiče elektronike, Olympus se bazira na specijaliziranim integriranim krugovima i mikrokontroleru, Murac je kombinacija integrirane i tranzistorske tehnike, dok je Poppy čisti tranzistorski uređaj.

Iako su kasetofoni elektronički jednostavniji uređaji od primjerice radio-prijemnika, njihov popravak i podešavanje može biti teže i složenije zbog puno mehaničkih dijelova sklonih trošenju, propadanju i prljanju (potreban je redovan servis i održavanje), te zbog kompaktne konstrukcije gdje može biti vrlo teško odvojiti elektroniku od mehanike, a zatim ni rastavljanje mehanike nije baš jednostavan posao. Tijekom zlatnog doba audio kaseta proizveden je veliki broj različitih modela kasetnih mehanizama, te je danas kada više ne postoje ni zamjenski dijelovi ni bilo kakva tehnička dokumentacija vrlo teško servisirati takve mehanizme. Tko god se nekad bavio popravkom magnetofona, kasetofona, gramofona i kasetnih video rekordera morao je biti jednako vješt i kao precizni mehaničar i kao elektroničar 🙂

 


Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

One thought on “Murac Micromatic SM-418