Svjetlosni ciljnik PZG 75 za pištolj Makarov


Danas je nabavljen svjetlosni ciljnik PZG 75 (Pistole Zielgerät 1975) za obuku ciljanja i okidanja iz pištolja Makarov (9×18mm PM). Ovaj sovjetski pištolj je tijekom druge polovice 20.stoljeća bio standardni vojni i policijski pištolj u zemljama bivšeg SSSR-a i istočnog bloka. Svjetlosni ciljnik PZG 75 počeo se proizvoditi 1975. godine, a naš primjerak datira iz 1980. godine.

 

 

Na slici lijevo postavili smo ciljnik u položaj ciljanja. Ciljnici su metalni, vjerno simuliraju ciljnike na pištolju Makarov i tvornički su “upucani” sa optičkom cijevi svjetlosnog ciljnika (nije moguće njihovo naknadno podešavanje bez otvaranja kućišta). Uočava se mali kružni otvor na zadnjoj strani kućišta (sredina, lijevo), a to je otvor za indikacijsku tinjalicu koja se pali kad su kondenzatori napunjeni i bljeskalica premna za rad.

Na maloj slici desno vidi se zadnji dio ciljnika s donje strane gdje je smještena mala sklopka koja aktivira bljeskalicu, a na koju naliježe otponac pištolja.  

 

 

Slike prikazuju kako se ciljnik PZG 75 montirao na pištolj Makarov. Bilo je potrebno skinuti navlaku pištolja i umjesto nje nataknuti ciljnik PZG 75. Pri tome je mehanizam za aktivaciju udarne igle na zadnjoj strani pištolja (otponac, kokot, oroz) došao u mehaničku spregu sa prekidačem svjetlosnog ciljnika. Svakim povlačenjem okidača na pištolju aktivira se i otponac, a time i sklopka svjetlosnog ciljnika koja u tom trenutku projicira kratkotrajni svjetlosni bljesak na metu. Kabao kojim se napaja svjetlosni ciljnik fiksira pomoću posebnog uloška na otvor za okvir (šaržer) pištolja kako bi se donekle spriječile pogreške ciljanja uzrokovane povlačenjem kablova.

 

Uložak za okvir (šaržer) pištolja kojim se fiksira dovodni strujni kabao za svjetlosni ciljnik.

 

 

Svjetlosni ciljnik PZG 75 izradio je njemački proizvođač fotoaparata i foto-opreme Pentacon. Godine 1959. nekoliko proizvođača fotoaparata iz Dresdena, među kojima i “VEB Kamerawerke Freital”, udružilo se u poduzeće naziva “Volkseigener Betrieb Kamera und Kinowerke Dresden”, a koje je 1964. godine preimenovano u  Kombinat VEB Pentacon Dresden. Tijekom 1968. godine ovom kombinatu pridružen je i “VEB Feinoptisches Werk Görlitz”. Nakon ponovnog ujedinjenja Njemačke 1990. godine, Pentacon je kao i većina istočnonjemačkih tvrtki određen za zatvaranje umjesto prodaje. Smatralo se da je tvrtka krajnje neučinkovita, radi s gubitkom i zapošljava šest puta više radnika nego je potrebno. Likvidacija je započela krajem 1990. godine, a proizvodnja je prestala sredinom 1991. godine nakon čega su otpušteni gotovo svi radnici ovog poduzeća (njih oko šest tisuća). Investitor Heinrich Manderman kupio je prava na robnu marku Pentacon i dio imovine tog bivšeg poduzeća, te osnovao novu tvrtku pod imenom Pentacon GmbH. Proizvodnja kamera i leća se nastavila ali u pogonima u Južnoj Koreji. Ostali dijelovi nekadašnje tvrtke Pentacon prodani su tvrtki Noble, a danas pripadaju tvrtki Kamera Werk Dresden.

 

 

Prema uputama, okidanje odnosno svjetlosni bljesak se mogao ponoviti svakih 6 sekundi čime je omogućeno 10 okidanja u minuti. Ukoliko se izvršilo 10 okidanja u minuti svjetlosni ciljnik je potrebno ostaviti 2 minute da se ohladi, a zatim se mogu ponoviti okidanja. Iz ovih opisa sve upućuje na to da svjetlosni ciljnik PZG 75 radi na principu bljeskalice (iste onakve kakve se ugrađuju i u fotoaparate) s time da se jaki kratkotrajni bljesak pomoću leće fokusira u usku točku čime je omogućeno vježbanje gađanja do 25 metara.

 


 

Kao što vidimo, svjetlosni ciljnik PZG 75 sastoji se od kutije sa mrežnim napajanjem i samog ciljničkog dodatka za pištolj.

 

KUTIJA SA MREŽNIM NAPAJANJEM

U kutiji su smještena paralelno spojena četiri elektrolitska kondenzatora (4 x 500 µF) koji se pune ispravljenim mrežnim naponom.

 

 

SVJETLOSNI CILJNIK

U kućište svjetlosnog ciljnika smještena je ksenonska bljeskalica sa krugom za okidanje iste, te optička cijev koja fokusira, odnosno projicira svjetlost iz bljeskalice u jednu točku.

 

Optička cijev ima na ulaznoj strani malu rupicu kroz koju ulazi svjetlost iz bljeskalice, a na drugoj strani je leća koja fokusira svjetlosnu točku do udaljenosti cca 25 metara. Veća rupa na sredini cijevi je samo otvor preko kojeg se podešava prednji ciljnik i ovaj otvor je zatvoren kad je cijev smještena u kućište.

 

 

 

S obzirom da se radi o vrlo jednostavnom sklopu nacrtali smo njegovu elektroničku shemu koja nije ništa drugo nego napajanje za ksenonsku blic sijalicu. Ksenonske blic sijalice spadaju u grupu sijalica sa svjetlosnim lukom (svjetlosnim izbojem) i daju kratkotrajni snažni bljesak bijelog svjetla. Gotovo identičnu ksenonsku blic sijalicu već smo susreli u objavi YAZAKI set za autoelektriku (stroboskopska lampa). Princip rada ksenon sijalice je slijedeći: na krajnje dvije elektrode dovodi se istosmjerni napon preko nabijenog kondenzatora reda 300V pa na više (ovisno o jačini i veličini ksenon sijalice), a zatim se kroz lampu (preko srednje elektrode) propusti visoko naponski impuls (okidač, trigger). Uloga ovog visokog napona je da napravi vodljivi ionizacijsku put kroz plin preko kojeg će se isprazniti napon iz nabijenog kondenzatora na krajnjim izvodima. Kondenzatori pak osiguravaju dovoljno jaku kratkotrajnu struju između elektroda kako bi se stvorio električni luk kroz ionizirani plin.

 

 

U našem slučaju elektrolitski kondenzatori ukupnog kapaciteta 2000 µF pune se ispravljenim mrežnim naponom preko diode SY 207. U krug punjenja serijski su vezani i otpornici ukupnog otpora 200 Ω za ograničenje struje punjenja koji u kombinaciji sa paralelnim spojem RC elementa (1 MΩ, 100 nF) čine niskopropusni filtar za sprječavanje prodora impulsnih smetnji u mrežu. Time se kondenzatori pune gotovo na vršnu vrijednost poluperiode mrežnog napona, a ona iznosi oko 310V (220*1,414).

Slijedi detektorski krug sa tinjalicom koja se preko djelitelja napona (220 kΩ, 500 kΩ, 470 kΩ) pali kad napon na kondenzatorima dosegne cca 300 V. Na kraju imamo jednostavan sklop za VN okidanje blic lampe. Paralelno sa glavnim kondenzatorima, preko djelitelja napona (2,2 MΩ i 8,2 MΩ) te otpornika 2,2 MΩ puni se i kondenzator 100 nF u primarnom krugu VN transformatora. Kad se želi okinuti blic lampa, tasterom se kratko spoji i isprazni napunjeni kondenzator 100 nF preko primara VN transformatora. Ovaj naponski impuls kroz primar transformatora inducira VN impuls na sekundaru transformatora (reda nekoliko kV) kojim se kratkotrajno ionizira plin, odnosno stvori vodljivi put za električni luk kroz blic lampu.

 

 

Vojska i policija oduvijek pronalaze načine za uštedu potrošnje streljiva prilikom izvođenja temeljnih vježbi ciljanja i okidanja. Takvi sistemi su razvijeni za gotovo sva oružja, a obično se radi o redukcijama na manje kalibre kod većih oružja ili se koriste razne vrste simulatora. Sistem svjetlosnog ciljnika PZG 75 se možda čini primitivan i od male praktične koristi jer pištolj čini nezgrapnim za rukovanje (puno kablova, povišena pozicija mehaničkih ciljnika) no svatko tko se bavi streljaštvom zna koliko je vježbe potrebno samo da se nauči mirnoća ciljanja i pravilno povlačenje okidača. Redovne početničke greške odnose se na loše poravnanje ciljničke linije i povlačenje cijelog pištolja prema dolje zajedno sa povlačenjem okidača, a tu je ovaj sistem sa svjetlosnim bljeskom sasvim zadovoljavajući da se isprave ove početničke greške prije prelaska na bojevo streljivo.

Naš primjerak svjetlosnog ciljnika PZG 75 nije u funkciji, a problem je vjerojatno u dotrajaloj blic lampi. No s druge strane nemamo ni Makarov 9×18mm pa ciljnik ionako ne možemo isprobati 🙂

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.