Motorola Radius GM 1200 (MR503AA)


Danas je nabavljen mobilni UHF primopredajnik za rad u “Trunked” radio mrežama oznake GM 1200 (MR503AA, M01RFL9CK4CN) američkog proizvođača Motorola iz 1996. godine.

 

 

Američka tvrtka Motorola vuče korijene iz 1928. godine kada su braća Galvin osnovala poduzeće “Galvin Manufacturing Corporation” i započeli proizvodnju mrežnih ispravljača za tadašnje baterijske radio uređaje. Dvije godine kasnije braća Galvin dizajnirali su novi tip jeftinog komercijalnog auto-radija i dali mu naziv Motorola, što je bila složenica riječi “motorcar” i “Victrola“. U to vrijeme ovakve složenice bile su uobičajene, prva riječ označava automobile, a druga je skraćeni naziv već tada vrlo poznate američke diskografske kuće Victor Talking Machine Company. Auto-radiji robne marke Motorola uskoro su postali toliko popularni da je Galvin Manufacturing Corporation 1939. godine promijenila ime u Motorola. Tijekom 2. svjetskog rata tvrtka Motorola je imala značajan udio u proizvodnji vojnih radio uređaja, nakon rata težište razvoja i proizvodnje i dalje se baziralo na radio i TV uređajima, a kasnije i na audio Hi-Fi opremi. Od pionirskih postignuća Motorola je 1963. godine predstavila prvu pravokutnu TV katodnu cijev u boji, 1969. godine preko primopredajnika Motorola Neil Armstrong je sa Mjeseca izgovorio poznate riječi “ovo je mali korak za čovjeka ali ogromni skok za čovječanstvo”, 1971. godine Motorola je demonstrirala prvi ručni prijenosni telefon, a 1973. godine svoj prvi mikroprocesor. 1991. godine Motorola je demonstrirala prvi svjetski radni prototip GSM sustava, a zatim i još niz drugih digitalnih komunikacijskih, internetskih, modemskih, podatkovnih i sličnih standarda u 1990-tim i 2000-tim godinama. Također je imala udjela u proizvodnji elektronike za automobilsku industriju, biometriju, satelitske komunikacije te za vojne potrebe. U siječnju 2011. Motorola se podijelila na dvije odvojene tvrtke, Motorola Solutions (kao pravni slijednik izvorne tvrtke) i Motorola Mobility, kao posljedica restrukturiranja uslijed bilježenja velikih gubitaka u mnogim segmentima proizvodnje.  Godinu dana kasnije tvrtku Motorola Mobility preuzeo je Google, a 2014. prodao ju je kompaniji Lenovo. Danas gotovo i nema segmenta elektroničkih digitalnih i analognih komunikacija u kojima Motorola nema ponudu svojih proizvodnih rješenja, naviše u području internetskih i mrežnih tehnologija te mobitela.

 

 

Trunked radio uređaji u mnogočemu se razlikuju od klasičnih radio uređaja. Kod klasičnih radio uređaja korisnik sam podesi/odabere željenu radnu frekvenciju/kanal na kojem komunicira sa učesnikom podešenim na tu istu frekvenciju. U nekoj radio mreži sa više učesnika frekvencije i kanali ovdje dakle moraju biti unaprijed dogovoreni i rezervirani, a s obzirom da uvijek postoji ograničenje u broju dostupnih kanala ograničen je i broj učesnika koji mogu koristiti mrežu. Nedostatak ovakvog sustava je što u nekom vremenskom okviru frekvencije često stoje neiskorištene jer su rezervirane za učesnike koji uobičajeno vode samo povremenu komunikaciju.

U Trunked radio mreži pak nema fiksno rezerviranih kanala nego se koristi svojevrsni sustav automatske dodjele prvog slobodnog kanala učesnicima koji žele započeti razgovor. Svi učesnici unutar Trunked radio mreže su stalno u dometu bazne upravljačke postaje preko tzv. kontrolnog kanala, te kad žele ostvariti poziv sa nekim drugim učesnikom istima se preko kontrolnog kanala primopredajnici automatski programiraju na prvu slobodnu frekvenciju unutar dodijeljenog frekvencijskog opsega mreže. Time su svi kanali maksimalno iskorišteni jer nema isključive rezervacije kanala koji na kraju većinom zjape prazni,  te je sa jednakim brojem raspoloživih kanala omogućen rad puno više pojedinačnih korisnika nego u običnoj radio mreži. U Trunked radio mreži lako se prati promet svih učesnika jer se svaka mobilna radio postaja prijavljuje na baznu postaju svojim jedinstvenim identifikacijskim brojem, a može biti programirana da šalje i druge podatke, npr. GPS poziciju i slično. U takvoj mreži mogu se stvarati korisničke grupe, a svaka mobilna postaja preko bazne postaje može ostvariti izlaz na telefonsku, GSM i druge mreže. Korisnik radija više nije opterećen kanalima, frekvencijama i modulacijama, jednostavno ima programirani telefonski imenik te preko bazne postaje automatski ostvaruje vezu sa željenim korisnikom. Trunked radio mreže mogu biti analogne ili digitalne, a moderne digitalne Trunked mreže, poput npr. kod nas prihvaćenog sistema TETRA (Terrestrial Trunked Radio) omogućuju niz mogućnosti poput slanja tekstualnih i multimedijalnih sadržaja, GPS praćenja pojedinačnih radio uređaja, kodiranja razgovora, uključivanje/isključivanje pojedinih postaja, odnosno potpuni automatizirani nadzor nad korisnicima mreže.

Najveći nedostatak Trunked radio mreže je što sve postaje moraju biti u dometu bazne postaje inače su potpuno neupotrebljive (slično kao i mobitel bez signala). Tako je i naš radio uređaj posve neupotrebljiv jer je programiran tko zna kad za rad u tko zna kojoj mreži, a sasvim sigurno je i odavno isključen iz te mreže ukoliko je ista još i dalje u funkciji.

 

Iz složenog sistema označavanja velikog broja inačica Motorola uređaja vidimo da je u našem slučaju riječ o uređaju serije Radius GM 1200, tip MR503AA, model M01RFL9CK4CN, serijskog broja 346IWC2829. Iz kodne oznake modela može se prevesti da je riječ o mobilnom tipu uređaja serije 01 koji radi na UHF1 frekvencijskom opsegu (403-470 MHz), izlazne snage 1-10 W, sa limitiranim vanjskim kontrolama i displejom i programabilnim frekvencijskim korakom (razmakom između kanala). Riječ je o Trunked Twin tipu uređaja sa MPT1327 Public industrijskim standardom. Iz serijskog broja može se zaključiti da riječ o uređaju proizvedenom u prvoj polovici veljače 1996. godine.

Ispod naljepnice s oznakama nalazi se 25-pinski priključak sa konektorom za spajanje programatora i drugih vanjskih uređaja. Programiranje je također moguće i preko prednjeg RJ45 konektora za spajanje mikrofona. 

 

 

Motorolu Radius GM 1200 je moguće programirati preko posebnog Motorolinog programatora naziva RIB (Radio Interface Box) i odgovarajućeg kabela koji povezuje GM 1200 sa RIB-om preko mikrofonskog RJ45 konektora ili 25 pinskog konektora na zadnjoj strani uređaja. S obzirom da su oba konektora standardna, a i sam RIB programator nije previše složen (svega nekoliko elemenata), sve ovo se može napraviti u samogradnji ili kupiti gotov uređaj. Uz to nam je potreban i Motorolin softver za programiranje naziva DPS (Dealer Programming Software) razvijen još u 1990-tim godinama kao 16-bitni program za Windows 3.1. Ukoliko se program želi pokrenuti na novim računalima (32 ili 64-bitnim) može se pokušati uz upotrebu nekog softverskog 16-bitnog emulatora, s time da samo računalo naravno mora biti opremljeno serijskim portom. Najbolje je sve pokrenuti na nekom starom računalu sa operativnim sustavom ne novijim od Windows Me koji su još sadržavali originalnu softversku podršku za pokretanje 16-bitnih programa.

 

 

Mobilni Trunked radio uređaji serije GM 1200 dolaze u dvije osnovne inačice: sa numeričkom tipkovnicom i dvorednim displejom ili kao naša, bez numeričke tipkovnice i sa jednorednim displejom. Na takvom displeju može se prikazati do 8 alfanumeričkih znakova i 8 ikona koje signaliziraju uključenost pojedinih funkcija primopredajnika. Na internetu se mogu naći pokušaji preinake Trunked GM 1200 uređaja u obični UHF radio primopredajnik za 70 cm amaterski band, no mi imamo inačicu GM 1200 bez tipkovnice i sa jednorednim displejom tako da ćemo i u najboljem slučaju moći programirati tek nekoliko UHF kanala. Naravno, kad se sve zbroji pokušaj oživljavanja ovog radija traži određenu količinu vremena i živaca, a i podrobnijeg istraživanja da li je uopće moguće programirati ovaj funkcijski reducirani  tip GM 1200 radija na fiksne kanale (vjerojatno ne).

 

 

 

 

 

 

 

Čitav primopredajnik smješten je na jednu dvostranu tiskanu pločicu podijeljenu na tri segmenta. U gornjem segmentu su mikrokontroleri, memorije, dekoderi i logički krugovi za upravljanje frekvencijom i ostalim funkcijama uređaja. U sredini su komponente samog prijemnika i predajnika, a na donjem dijelu je izlazni VF stupanj predajnika. Isti se bazira na RF MOSFET-u MRF 5015 čije osnovne karakteristike se vide na donjim grafovima.

Ovaj segment UHF VF pojačala mogao bi se iskoristiti za kakav standardni predajnik. U našem se slučaju tranzistor pobuđuje sa cca 0,5 W što na nekih 13 V akumulatorskog napajanja daje izlaznu snagu od 10 W. No, kao što vidimo iz tranzistora se može izvući i preko 20 W izlazne snage.

 

 

Naš konkretni primjerak Motorole Radius GM 1200 je vjerojatno ispravan, uredno se uključuje, ima programiran svoj ID te imenik sa kontaktima, no isti čeka na signal kontrolnog kanala bazne postaje i kad se to ne ostvari bilo kakav daljnji rad s uređajem je blokiran. Moramo na kraju priznati da je jedino iskoristivo od ovog uređaja odličan Motorola mikrofon koji se može prenamijeniti za bilo koji drugi primopredajnik, a ako nas još drži volja za samogradnjom, mogao bi se čitav uređaj preraditi u neko malo VF pojačalo snage za UHF opseg 🙂


Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

One thought on “Motorola Radius GM 1200 (MR503AA)

  • Marcin SP9HS

    Pozdrav, čestitke autoru odličnog bloga, interdisciplinarnog znanja i nevjerojatnih fotografija zahvaljujući kojima možete naučiti mnogo toga. Gornji tekst o Motoroli GM1200, zalijepljen u prevoditelj i strojno preveden na poljski, čitam bez daha, tako da kad sam došao do kraja zažalio sam što je gotovo. Dobar posao, samo tako nastavi. Lijepi pozdrav 🙂