Radio prijemnik Unitra Eltra Dorota


Danas je nabavljen prijenosni radio prijemnik Dorota (MOT 744), proizvod poljskog poduzeća Unitra Eltra iz sredine 1970-tih godina.

 

 

Unitra je bio naziv za grupaciju od preko 50 poljskih poduzeća za proizvodnju elektroničkih uređaja i komponenti. U tvornici Eltra, kao dio Unitre, primarno su se proizvodili mali baterijski džepni prijemnici, no proizvedeno je i nekoliko modela drugih audio uređaja (pojačala, magnetofoni, zvučnici, autoradiji). Svoj prvi prijemnik džepnog prijemnika naziva MOT-59 Eltra je proizvela 1959. godine, a kasnije je proizvedeno još nekoliko desetaka modela raznih džepnih tranzistorskih prijemnika. Početkom 1990-tih godina uslijed gospodarskih promjena raspušteni su svi sindikati i udruge Unitre, a podređene tvrtke pokrenule su proizvodnju pod svojim robnim markama ili su propale. Poduzeće Eltra pripojeno je tvornici Elda koja je proizvodila mrežnu električnu i elektrotehničku opremu te nastaje nova tvrtka naziva Elda-Eltra koja je i danas prisutna na tržištu. Elda-Eltra od 1999. godine pripada francuskom vlasniku Schneider Electric.

 

 


 

Radio prijemnik Dorota omogućuje prijem na dva frekvencijska područja:

  • D (dugi val): 150-285kHz (AM)
  • S (srednji val): 525-1605kHz (AM)

Radi se o jednostavnom AM prijemniku koji pokriva čitav frekvencijski raspon na kojem emitiraju dugovalni i kratkovalni radio-difuzni odašiljači sa širinom kanala od 9 kHz. Opremljen je samo potenciometrom za jačinu zvuka i lampicom za osvjetljenje skale. Može se napajati mrežnim naponom ili preko šest serijski vezanih baterija ukupnog napona 9 V.

 

 

Elektronička shema prijemnika Dorota je vrlo jednostavna. Sadrži tri tranzistora od kojih jedan radi kao samooscilirajući mješač za oba AM opsega, a preostala dva su u dva stupnja selektivnog MF pojačanja. Slijedi diodni detektor i audio pojačalo sa integriranim krugom UL1498.

Na elektroničkoj shemi je naznačen integrirani krug UL1492 koji je po karakteristikama vrlo sličan i kompatibilan sa UL1498. Inače, Unitra CEMI je proizvodila najmanje šest tipova audio čipova serije UL149x koji su najviše razlikovali po maksimalnoj snazi koju mogu isporučiti (0,65 – 2,1 W), naponu napajanja (6-12 V ili 6-15 V), maksimalnoj potrošnji struje, dozvoljenom opterećenju (impedancija zvučnika) i slično. UL1498 sadrži 23 tranzistora i radi na naponima napajanja u rasponu 6-12 V. Može isporučiti najviše 2,1 W snage (8 Ω), a u našem slučaju na 9 V napajanja izlazna snaga ne prelazi 1 W.

 

Audio pojačalo sa integriranim krugom UL1498 može isporučiti do 1 W snage (9 V, 8 Ω).

 

 

Od nekih specifičnosti unutar sheme možemo ukazati na demodulator sa diodom D401. Zbog malog ulaznog otpora diode ista je na izlazni MF krug standardno spojena preko sekundara transformatora. Sa RC filtra R103, C401, C402 vodi se demodulirani signal na ulaz integriranog pojačala. Međutim, ovdje primjećujemo još jednu liniju koja sa diode preko R205, C205 i ostalih elemenata vodi na bazu T201 (prvo MF pojačalo). U tom krugu je također potenciometar PR202. Ovo je krug automatske regulacije pojačanja (ARP, AGC) ali također i krug za osiguranje prednapona demodulatorske diode. Naime, da bi dioda u AM demodulatoru radila bez izobličenja treba u propusnom smjeru dobivati mali prednapon reda 100 mV. Regulacija toga prednapona vrši se ovdje potenciometrom PR202 i to istovremeno sa regulacijom prednapona baze tranzistora T201 na koji se primjenjuje ARP. Loše namješten prednapon uzrokuje izobličenja demoduliranog signala, smanjenu osjetljivost prijemnika i druge negativne pojave. Krug za ARP regulaciju i napajanje tranzistora u tuneru je stabilizirano zener diodom D202 (BAP812).

Diode D101 i D201 spojene na MF transformatore također čine dio kruga automatske regulacije pojačanja. Potenciometrom PR202 namjesti se radna točka T201 tako da bez napona regulacije dioda nije vodljiva, a kada se pojavi napon regulacije ista počinje voditi i time prigušuje prvi stupanj MF pojačanja.

 

 

Zvučnik (1,5 W, 8 Ω) je proizveden u poljskoj tvornici Unitra Tonsil po Pioneer licenci. Jednako tako, mrežni transformator je proizveden u tvornici Unitra Zatra. Sve komponente u ovom prijemniku koje se mogu identificirati proizvedene su u Poljskoj.

 

 

Dvostruki zračni promjenjivi kondenzator Unitra Eltra kapaciteta 380/320 pF. Kasnije su se promjenjivi kondenzatori za superheterodinske prijemnike počeli izrađivati sa plastičnom folijom kao dielektrikom između metalnih ploča kondenzatora. Time su također debljine i međusobni razmak ploča mogli biti puno manji, a promjenjivi kondenzatori znatno manjih dimenzija.

 

 

Tranzistor BF194 poljske proizvodnje (CEMI) u krugu samooscilirajućeg mješača. Čini se da su komponente AM tunera bile zalivene u neku fiksirajuću smjesu koja se tijekom godina degradirala. Ipak, ovdje nema u zraku motanih induktiviteta kojima bi bilo potrebno takvo fiksiranje. Uočavaju se dvije feritne jezgrice navučene na dolazne žice za bazu i emiter tranzistora koje blokiraju VF smetnje.

 

 

U prvom stupnju MF pojačanja također radi tranzistor BF194 (CEMI). Do njega se vidi dioda BAP812 za stabilizaciju napona napajanja tranzistora u krugu samooscilirajućeg mješača i za stabilizaciju prednapona za automatsku regulaciju pojačanja.   

 

 

U drugom stupnju MF pojačanja radi tranzistor BF214 (CEMI). To je silicijski NPN tranzistor u metalnom TO-72 kućištu. Elementi posljednjeg stupnja MF pojačanja i AM demodulatora smješteni su u metalni oklop.

 

Otisak na unutrašnjoj strani plastičnog kućišta “Poziom N” je poljska oznaka za klasifikaciju (normu) radio smetnji koje proizvodi uređaj (Razina N  – Nienormalizowany, nenormirano).

 


 

Kao poboljšana inačica prijemnika Dorota proizvodio se još jedan vrlo sličan model pod nazivom Dorota IC. Taj prijemnik ima isti AM tuner sa jednim tranzistorom, no MF pojačala nisu sa diskretnim tranzistorima već sa integriranim krugom UL1211 koji sadrži 9 tranzistora, odnosno 4 pojačala koja se mogu koristiti za AM i FM međufrekvencije. Audio pojačalo kod Dorote IC je sa integriranim krugom UL1497 koji je po karakteristikama vrlo sličan UL1498 i UL1492.

Radio prijemnik Unitra Eltra Dorota možemo smatrati čistim poljskim proizvodom jer na svim komponentama koje imaju oznaku, to je oznaka jednog od poljskog poduzeća iz sastava Unitre. Svi tranzistori, diode i integrirani krug proizvedeni su u poduzeću Unitra CEMI, na promjenjivom kondenzatoru je otisnut logo Unitra Eltra, zvučnik je Unitra Tonsil proizveden u Poljskoj po Pioneer licenci. Za usporedbu, njemački radio prijemnici iz istog razdoblja (sredina 1970-tih godina) koje smo imali priliku vidjeti često sadrže japanske elektroničke komponente i proizvedeni su u Koreji ili dugim azijskim zemljama.

 

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.