Radio-kasetofon Nordmende Favorit-Recorder 487 Typ: 8.112.B


Danas je nabavljen prijenosni radio prijemnik sa ugrađenim kasetnim audio snimačem i reproduktorom oznake Favorit-Recorder 487 Typ: 8.112.B, proizvod njemačke tvrtke Nordmende s kraja 1970-tih godina.

 

 

 

 

Tvrtka Nordmende vuče svoje korijene iz 1923. godine (Radio N. Mende GmbH, Norddeutsche Mende-Rundfunk GmbH, Nordmende), te je poslovala sve do 1980. godine kada ju u cijelosti kupuje francuska multinacionalna kompanija Thomson (današnji Technicolor). Međutim, brand Nordmende ponovno je 2008. godine zaživio u Irskoj (kupljeno pravo na ime). Tvrtka Nordmende je kroz čitavo vrijeme postojanja poznata po proizvodnji kvalitetnih radio, TV te ostalih audio i video uređaja, a u Irskoj se danas pod tim brandom prodaje i bijela tehnika.

 

 

 

Favorit-Recorder 487 ima ugrađen AM/FM prijemnik sa četiri frekvencijska opsega:

  • L (dugi val): 145 – 260 kHz
  • M (srednji val): 515 – 1650 kHz
  • K (kratki val): 5,95 – 6,25 MHz
  • U (ultrakratki val): 87,5 – 108 MHz

 

Dugi i kratki val pokrivaju relativno uski frekvencijski opseg no zato su najpopularniji srednji i ultrakratki val pokriveni u punom frekvencijskom opsegu. Ugrađene su samo osnovne kontrole (potenciometri) za jačinu i boju zvuka. Uređaj ima automatski krug za prebacivanje između baterijskog i mrežnog napajanja, a kasetofon ima automatsko isključivanje na kraju kasete i automatski krug za regulaciju nivoa signala prilikom snimanja.

 


 

 

 

AM/FM prijemnik se bazira na svega pet tranzistora. Dva rade u FM tuneru (RF pojačalo T25, samooscilirajući mješač T45), a preostala tri su zajednička za AM i FM VF sklopove. Tranzistor T190 kod FM prijema radi kao 1. MF pojačalo (10,7 MHz), a kod AM prijema radi kao samooscilirajući mješač (AM tuner). Preostala dva tranzistora T203 i T204 su MF pojačala za AM i FM. Za FM demodulaciju koristi se ratio-detektor (D214, D215), a za AM demodulaciju dioda D272 sa pripadajućim kondenzatorom C209 i otpornikom R209. Ovo je jedna od jeftinijih izvedbi prijemnika kakve često nalazimo u malim džepnim prijemnicima.

 

 

Elementi AM/FM prijemnika i napajanja.

 

 

 

Izlazno audio pojačalo sadrži četiri tranzistora (T410, T510, T520, T530) od čega posljednja dva čine komplementarni izlazni protufazni (push-pull) stupanj. Upotrijebljeni komplementarni par germanijskih tranzistora AC187K/AC188K ovdje može dati do 2,5 W audio snage.

 

Prema elektroničkoj shemi u izlaznom stupnju audio pojačala radi komplementarni par germanijskih tranzistora AC187K/AC188K. Ovdje pak je ugrađen vrlo slični komplementarni par tranzistora 2SB405/2SD72 tvrtke Sanyo, kakav smo vidjeli i kod radio prijemnika Sanyo RP8550 Senator. Japansko tržište komponenti i gotovih proizvoda potrošačke elektronike imalo je ogroman utjecaj na sve evropske tvrtke u 1970-tim i 1980-tim godinama.

 

 

Pojačalo za mikrofon i kasetofonsku magnetsku glavu za reprodukciju i snimanje sadrži svega tri tranzistora (T710, T720 i T730). Tranzistor T740 je za automatsku kontrolu amplitude signala kod snimanja, a tranzistori T760 i T750 su oscilatori VF napona frekvencije 69 kHz za brisanje i predmagnetizaciju. Isti se može korigirati sklopkom FREQUENZ na gornjoj ploči uređaja za vrijednost oko 3 kHz ukoliko je potrebno izbjeći interferenciju VF oscilatora kasetofona i oscilatora AM prijemnika prilikom snimanja programa na kasetofon sa AM radija.

 

 

Elementi kasetofonskog i izlaznog audio pojačala.

 

 

 

Tranzistori T620 i T621 rade kao regulatori napona napajanja i automatski krug preklapanja između baterijskog i mrežnog napona napajanja. Mrežni napon se ispravlja mosnim diodnim spojem G620, filtrira kondenzatorom C621 i regulira (stabilizira) preko tranzistora T620. Dioda D621 propušta napon za napajanje uređaja, no taj napon ne prolazi kroz tranzistor T621 prema baterijskom napajanju jer je isti spojen kao dioda u nepropusnom smjeru. Ukoliko mrežni napon izostane, baterijski napon normalno prolazi preko tranzistora (diode) T621 na sklopove uređaja, dok dioda D621 sada sprječava dolazak baterijskog napona na tranzistor T620 u krugu mrežnog napajanja. Razlog korištenja tranzistora u spoju diode je ovdje zbog puno manjeg curenja reverzne struje, odnosno manjeg praga propuštanja napona u zapornom smjeru koji za silicijske diode iznosi tipično 0,7 V.

Zanimljivo je da su utrošena dva tranzistora za krug regulacije i prebacivanja napona napajanja i dva PNP/NPN tranzistora za VF bias oscilator (što su sporedni sklopovi), dok se za radio prijemnik, te kasetofonsko i izlazno audio pojačalo maksimalno štedjelo na tranzistorima. Ovdje su istina izbjegnuti transformatori za VF oscilator i izlazno audio pojačalo što je prilično napredni dizajn za uređaje iz 1970-tih godina, no za stolni radio-kasetofon mogao se ipak ugraditi i malo kvalitetniji prijemnik te jače izlazno pojačalo.

 


 

 

Pinch roller sa Capstanom, kombinirana glava za reprodukciju/snimanje i glava za brisanje. Ovo je uobičajeni set magnetskih glava za standardne kasetofone.

 

 

Mehanizam kasetofona je osnovnog tipa sa minimumom dijelova potrebnih za vrtnju kasete i vođenje trake. Standardno su propale pogonske gumice i na glavama je nataložena prljavština. Elektromotor je proizveden početkom 1977. godine i ima tranzistorski regulator brzine vrtnje.

 

 

Relativno veliki zvučnik smješten u plastični okvir (kutiju) više doprinosi ukupnoj zvučnoj slici nego neko jače pojačalo sa malim zvučnikom oko kojeg su tijesno montirane ostale komponente i sklopovi (lijevo). Na posebnoj tiskanoj pločici su potenciometri za jačinu i boju tona (desno).

 


 

Iako se ovdje radi o relativno jednostavnom mono radio-kasetofonu sa minimalnim brojem komponenti, rastavljanje i servis uređaja je vrlo nespretno. Potrebno je ukloniti špagu mehanizma birača postaja, a to zna biti jako teško za ponovno sastavljanje. Barem desetak poveznih žica je potrebno odlemiti da bi se koliko toliko moglo pristupiti pločici sa strane elemenata.

Općenito gledano sve radio-kasetofone iz 1970-tih godina je teško rastavljati i servisirati jer su sklopovi (radio prijemnik, pojačala, mehanizam kasetofona, napajanje) povezani desecima zalemljenih žica, a rijetko kod kojeg modela su te žice ostavljene dovoljno dugačke za okretanje pločica bez odlemljivanja. Puno takvih uređaja je uništeno jer su vlasnici htjeli zamijeniti pogonske gumice kasetofonskog mehanizma, a da bi se pristupilo mehanizmu najčešće je potrebno rastaviti praktički sve komponente uređaja. Svaki uređaj se drugačije rastavlja i često postoje razni vrlo inovativni “skriveni” elementi montaže, pa ako se nema dovoljno strpljenja i pažnje lako se potrga i uništi unutrašnjost uređaja ili se previdi neki element kod ponovnog sastavljanja.

Naš radio-kasetofon Nordmende Favorit-Recorder 487 Typ: 8.112.B je već u prilično devastiranom stanju jer nedostaje antena, poklopac kasete, poklopac baterija i ručka za nošenje. Također su neki vijci već prilično korodirali, a to onda znači da su moguće zahvaćene i unutrašnjosti potenciometara, sklopki i drugih finih mehaničkih komponenti. Treba biti svjestan činjenice da većina materijala s vremenom dobiva neku površinsku “patinu” bez obzira u kakvim uvjetima se čuva. To može biti dobro kod nekih starih predmeta poput posuđa i petrolejki, no kod elektroničkih uređaja je to veliki problem jer taj sloj djeluje kao električni izolator ili povećani prijelazni otpor što remeti rad kontrola, a time onda i uređaja u cijelosti. Već i na ovom našem uređaju je dovoljno samo pogledati sklopke za radio-frekvencijska područja da bude jasno koliko je spojeva potrebno odlemiti i koliko elemenata demontirati samo da bi se moglo pristupiti čišćenju istih. Kad se sve ne odlemi ne može se znati da li se sklopke uopće mogu rastaviti i u kavom stanju istrošenosti su kontakti unutar njih. Troše se naravno i klizni mehanizmi međusobnih preklapanja sklopki, a plastični dijelovi postaju krti i raspadaju se. Bilo bi odlično da se sve ovo može ubaciti u kakvu automatsku perilicu ili da se samo naprska nekim čudotvornim sprejem za čišćenje i podmazivanje. Na žalost, takva rješenja ne daju ni potpuna ni dugotrajna poboljšanja.

 

 

 

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.