Radio prijemnik Unitra Monika MOT 722-2


Danas je nabavljen baterijski radio prijemnik Monika (MOT 722-2), proizvod poljskog poduzeća Unitra. Ovaj tip prijemnika se proizvodilo u razdoblju od 1979. do najmanje 1986. godine. Nabavili smo dvije inačice prijemnika Monika, jedan sa logom poduzeća Unitra Eltra, a drugi sa logom Unitra Rzeszów. Osim manjih razlika u boji kućišta, Eltrin model je opremljen samo sa utičnicom za slušalice, dok Rzeszów ima utičnicu za slušalice i vanjsko napajanje. Sasvim sigurno je postojalo još inačica ovog modela prijemnika koji je zapravo samo elektronički redizajn i modernizacija modela Monika MOT 722 iz 1973. godine.

 

 

 

Unitra je bio naziv za grupaciju od preko 50 poljskih poduzeća za proizvodnju elektroničkih uređaja i komponenti. U tvornici Eltra u gradu Bydgoszcz, kao dio Unitre, primarno su se proizvodili mali baterijski džepni prijemnici, no proizvedeno je i nekoliko modela drugih audio uređaja (pojačala, magnetofoni, zvučnici, autoradiji). Svoj prvi prijemnik džepnog prijemnika naziva MOT-59 Eltra je proizvela 1959. godine, a kasnije je proizvedeno još nekoliko desetaka modela raznih džepnih tranzistorskih prijemnika.

Godine 1979. osnovana je podružnica Eltre i u gradu Rzeszówu. U početku su se ovdje proizvodili prijemnici proslijeđeni iz Eltre (Dorota, Monika, Dana i Aneta). Godine 1981. u tvornici Rzeszów osnovan je odjel dizajna koji se u početku bavio modernizacijom postojećih proizvoda. Godine 1983. tvornica je već radila kao neovisna tvrtka Unitra-Rzeszów te je razvila nekoliko svojih tipova prijemnika (Roksana R-601).

Početkom 1990-tih godina uslijed gospodarskih promjena, a posebice uslijed pojave jeftinih proizvoda s Dalekog istoka, raspušteni su svi sindikati i udruge Unitre, a podređene tvrtke pokrenule su proizvodnju pod svojim robnim markama ili su propale. Poduzeće Eltra pripojeno je tvornici Elda koja je proizvodila mrežnu električnu i elektrotehničku opremu te nastaje nova tvrtka naziva Elda-Eltra koja je i danas prisutna na tržištu. Elda-Eltra od 1999. godine pripada francuskom vlasniku Schneider Electric. Iz poduzeća Unitra-Rzeszów pak je 1992. godine osnovana tvrtka Unitrex koja je nekoliko godina nastavila proizvoditi radio aparate.

 


 

Radio prijemnik Monika omogućuje prijem na tri frekvencijska područja:

  • D (dugi val): 150 – 285 kHz
  • S (srednji val): 525 – 1605 kHz
  • K (kratki val): 5,8 – 10,5 MHz

Radi se o jednostavnom AM prijemniku koji je opremljen je samo potenciometrom za jačinu zvuka ali ima i kontrolu za tzv. “kratkovalno povećalo” koja je ovdje označena kao PRECYZER. Ovom kontrolom se može dodatno fino ugoditi prijemna frekvencija na kratkovalnom opsegu. Opširnije o ovoj kontroli pisali smo u objavi za radio prijemnik Stern-dynamic 2030.

Radio prijemnik Unitra Monika se napaja preko četiri AA baterije (ukupno 6 V), a neki modeli se mogu napajati i preko vanjskog adaptera 6 V DC.

 

Ovdje su tri inačice prijemnika Monika (MOT 722-2), prva je proizvedena Unitra Eltra, a druge dvije u Unitra Rzeszów. Razlike koje se mogu uočiti odnose se na izvedbu zavojnica na feritnom štapu, tip ili materijal za tiskanu pločicu, ugrađen integrirani krug za audio pojačalo (UL1490 ili UL1497) i ugrađeni konektori (slušalice, vanjsko napajanje). 

 

 

 

Elektronička shema prijemnika Monika je vrlo jednostavna i slična već opisanom prijemniku Unitra Eltra Dorota. Sadrži tri tranzistora od kojih jedan radi kao samooscilirajući mješač za sve opsege (T1), a preostala dva (T2 i T3) su u dva stupnja selektivnog MF pojačanja. U titrajni krug kratkovalnog lokalnog oscilatora (L403, C17) dodan je još jedan promjenjivi kondenzator C16 za kontrolu PRECYZER (kratkovalno povećalo). MF pojačala su aperiodskog tipa (u RC vezi), a potrebna selektivnost se postiže sa tri MF transformatora i jednim keramičkim filtrom. Aperiodska MF pojačala opisivali smo u objavama Sokol 403, Sanyo RP 1280, Stern Sensomat 3000, Universum CTR 1191U i Stern-dynamic 2030.

Zener dioda D2 (BAP812) stabilizira prednapon baze tranzistora T1 (samooscilirajući mješač) i tranzistora T2 (prvo MF pojačalo) preko kojeg se vrši automatska regulacija pojačanja (ARP, AGC), te osigurava potrebni prednapon za demodulatorsku diodu. Napon za ARP se dobiva povratnim krugom sa demodulatora preko R9 i R7 koji čine djelitelj napona za bazu T2. Dioda D1 također ima funkciju automatske regulacije pojačanja kako smo već opisivali kod prijemnika Unitra Eltra Dorota.

Nakon MF pojačala sa ARP-om i diodnog detektora slijedi NF audio pojačalo sa integriranim krugom UL1490. Ovaj čip radi na naponima 6-12 V i može isporučiti maksimalno 600 mW snage. To je najslabiji čip iz serije UL149x Unitra CEMI integriranih audio pojačala. U našem slučaju na naponu od 6 V i zvučniku impedancije 8 Ω izlazna snaga dostiže maksimalno oko 150 mW. Na nekim serijama uređaja umjesto UL1490 ugrađen je po izlaznoj snazi nešto jači integrirani krug UL1497 (maksimalno 2,1 W na 9V, 4 Ω).

 

 

Tranzistor BF214 u krugu samooscilirajućeg mješača i stabilizatorska dioda BAP812.

 

Promjenjivi kondenzator za funkciju kratkovalnog povećala (PRECYZER).

 

Drugi stupanj MF pojačanja sa BF214 i diodni AM detektor u metalnom oklopu.

 

Integrirano audio pojačalo sa UL1490 (slika lijevo) i prvi stupanj MF pojačanja sa tranzistorom BF194 (slika desno).

 


 

Unitra Monika MOT 722-2 je dizajnom lijep AM radio prijemnik, no za prvu polovicu 1980-tih godina svakako su već bili više traženi prijemnici koji imaju i UKV/FM opseg. Drugi problem je što je to prijemnik dimenzijama malo preveliki da bude džepni radio, a za stolni/prenosivi radio bi ipak trebao imati ugrađen mrežni ispravljač. Pa ipak, danas se može naći podosta sačuvanih primjeraka ovog radio prijemnika što znači da je vjerojatno imao vrlo pristupačnu cijenu.

 

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.