Kutne brusilice Parkside i Praktik Tools


Danas su dobivene na popravak dvije kutne brusilice robnih marki Parkside i Praktik Tools. Radi se o godinu dana starim brusilicama iz kategorije jeftinih hobi alata. Prema navodima vlasnika brusilice “nisu radile puno”, a obje sada ne pokazuju nikakve znakove života.

 

 

 

Robna marka Parkside se pojavila oko 2005. godine i u vlasništvu njemačke Einhell grupacije. Pod ovom markom prodaju se uglavnom razni kućni (hobi) električni alati dizajnirani od strane raznih njemačkih tvrtki poput Kompernaß Handelsgesellschaft (Kompernass), Scheppach i Grizzly. Parkside alati se proizvode u Kini i prodaju preko trgovačkih lanaca Lidl i Kaufland, te preko internetske prodaje.

 

Praktik Tools je robna marka hrvatske tvrtke Likos d.o.o. To je privatna tvrtka nastala početkom 1990-tih godina i bavi se nabavom (uvozom) i distribucijom raznih ručnih i električnih alata također za hobi i poluprofesionalnu primjenu. Slično kao i Parkside tako se i Praktik Tools alati proizvode u Kini vjerojatno po dizajnu (narudžbi) raznih evropskih tvrtki za proizvodnju alata.

 


 

 

Ovo su jednostavni električni alati koji sadrže kolektorski elektromotor i mrežnu sklopku. Najčešći kvarovi su potrošene četkice elektromotora, neispravna sklopka, prekidi u mrežnom kablu ili prekidi ili pregoreni namotaji rotora ili statora.

 

 

 

Kod Parkside brusilice našli smo da ne radi “soft start” sklopka. Soft start ili uređaj za meki start je elektronički sklop koji postepeno podiže napon ili struju napajanja elektromotora tako da se izbjegne nagli porast početne struje i snažni početni trzaj elektromotora u trenutku uključenja mrežnog napona. Takvim polaganim zaletom elektromotora do pune brzine izbjegava se i početno opterećenje zupčanika i reduktora na koji je vezana osovina elektromotora pa se produžava vijek trajanja alata. Vrijeme do dostizanja punog napona napajanja je obično 2-5 sekundi, ovisno o samom alatu.

 

 

 

Na našoj brusilici soft start kontroler ugrađen je u kućište same mrežne sklopke. Kao što se vidi predviđen je za struje do 8 A. Brusilica je deklarirana na snagu od 750 W što znači da u normalnom radu troši oko 3,3 A struje čime je ostavljena dovoljna rezerva, no pod (pre)velikim opterećenjem potrošnja struje svakako može biti i veća. Na internetu nismo uspjeli naći trgovinu gdje bi se mogla nabaviti ova komponenta (oznaka CX-125D) pa ju idemo rastaviti da vidimo može li se otkriti uzrok kvara.

 

 

 

Zbog dvostrane tiskane pločice i puno velikih kontaktnih površina ovaj kontroler je bilo nemoguće odlemiti bez da se ne uništi dio pločice. Naime, pločica je na šest točaka zalemljena na kontakte sklopke. Potrebno je jako zagrijavanje ovih spojeva jer kontakti dobro odvode toplinu, a osim toga potrebno je odlemiti još pet kontakata triaka i kondenzatora kako bi se sve odvojilo od plastičnog kućišta. Pločica je vrlo mala i okolne SMD komponente smetaju dobrom nalijeganju vakuumske pumpice za odlemljivanje. Već i bez toga odlemljivanje sa dvostrane pločice je problematično jer je nemoguće do kraja isisati sav lem iz metaliziranih rupica. Puhalica na vrući zrak također ne dolazi u obzir jer će se rastaliti plastika i odlemiti i ispuhati površinske SMD komponente prije nego se dovoljno dobro odleme masivni spojevi na kontaktima. Ovaj sklop svakako nije predviđen ni za demontažu ni za popravak.

Izlazni element je triak BTB12 600B (12 A, 600 V), a upravljački dio se bazira na integriranom krugu sa oznakom FMD B1RNKME. Ovaj čip nismo uspjeli identificirati, a može biti mikrokontroler ili neki specijalizirani čip za kontrolu brzine vrtnje AC elektromotora poput MLX90804. Poveći kondenzator 0,22 µF je moguće u kombinaciji sa ispravljačkom diodom u krugu ispravljača i kondenzatorskog napajanja integriranog kruga.

Kontrolu triaka za soft start funkciju je inače moguće napraviti na različite načine, između ostalih i sa timerom 555. Gotovi moduli za soft start mrežnih električnih alata mogu se nabaviti po cijeni cca 10 eura na više. U našem slučaju je problem što se ne može nabaviti originalan modul, a i cijena nekog zamjenskog (ako ga i uspijemo ugurati negdje u kućište) već se približava cijeni ovakve nove Parkside brusilice te se takav popravak ovdje jednostavno ne isplati.

S obzirom da vlasnik svakako želi izvući maksimum iz svojeg alata, onda smo ovdje jednostavno premostili soft start modul te se brusilica može (još jedno vrijeme) koristiti bez toga. Na kraju krajeva, prije deset godina ni jedan mali ručni električni alat nije imao soft start i nitko se zbog toga nije žalio 🙂

 

 


 

 

Kod Praktik Tools brusilice našli smo da je u prekidu sam elektromotor i to u statorskim namotajima. Idemo rastaviti kućište da vidimo u čemu je problem.

 

 

Ovdje je soft start izveden kao zaseban modul, odvojen od mrežne sklopke.

 

Uslijed pregrijavanja motora izgorjeli su statorski namotaji. Iste je potrebno premotati novom žicom i tu popravak više nije isplativ.

 

Rotor motora je još uvijek u dobrom stanju.

 

S obzirom da je na ovoj brusilici već netko petljao sa zupčanim prijenosom i izgubio vijke kućišta reduktora te s obzirom na činjenicu da su potpuno izgorjeli statorski namotaji, onda ovaj uređaj možemo mirne duše otpisati u recikliranje. Idemo prvo pogledati od čega se ovdje sastoji soft start elektronika.

 

Ni za ovaj modul nismo našli prodajnog dobavljača, no postoje vrlo slični kineski zamjenski moduli.

 

Konstrukcija je vrlo slična onoj koju smo vidjeli kod Parkside brusilice. Integrirani krug u 8-pinskom kućištu nema nikakvih oznaka, a izlazni triak je BTB06 800A (6 A, 800 V). Triak je za nešto manju struju nego kod Parkside brusilice, međutim Praktik Tools je i nešto slabija brusilica (500 W) od Parksidea (750 W), barem po specifikacijama.

 


 

Obje ove kutne brusilice, Parkside PWS 115 B2 i Praktik Tools PT 2501, spadaju u istu kategoriju jeftinih alata za neprofesionalnu upotrebu. Bez obzira na različite robne marke i različite specifikacije, praktične razlike među njima su zapravo minimalne. Koju god odabrali, jednake su vam šanse glede pouzdanosti jer se svi ti alati proizvode istim tehnologijama, po istim standardima i u istim tvornicama. Po mojem dosadašnjem praktičnom iskustvu najviše kvarova na takvim alatima nastaje zbog loše (brze, jeftine) ručne montaže na pokretnoj traci. Tako tijekom rada alata, uslijed vibracija i trešnji, najčešće dolazi do prekida loše pritegnutih, pritisnutih ili zalemljenih spojeva u procesu proizvodnje.

No s druge strane, kupci često zaboravljaju da su kupili jeftin alat za neprofesionalnu upotrebu koji se ne smije ni previše ni predugo opterećivati jer pri tome neminovno dolazi do pregrijavanja i pregaranja električnih krugova. Ako je potrebno obaviti neki dugotrajan intenzivan rad, najbolje je svakih 5 minuta provjeriti temperaturu kućišta i ako se pod rukom osjeti kako su neki dijelovi već prilično zagrijani onda je potrebno prekinuti rad i ostaviti alat da se ohladi. Ovakvi hobi alati su dizajnirani da već u startu rade na granici svojih mogućnosti i svako dodatno prekomjerno ili dugotrajno opterećenje uništava alat. Vidjeli smo kako elektromotor ima samo jedan mali ventilator na jednoj strani osovine rotora, a triaci u krugu soft starta su praktično bez hlađenja. To je samo po sebi slaba zaštita od pregrijavanja, pa kad se s vremenom u kućište natalože naslage raznih strugotina, kad se alat ostavlja vani izložen jakom suncu, kad se nečim (nenamjerno) prekriva ionako mali ventilacijski otvor i kad se brusilica stisne svom snagom da što brže odrađuje posao bez pauze, onda se lako dogodi da “odjednom” prestane raditi. Stvar tada može spasiti samo da u blizini još radi kakav Lidl ili Kaufland da se na brzinu skokne po novi alat, pa onda opet koliko bude sreće da potraje 🙂

 

 

 


Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

One thought on “Kutne brusilice Parkside i Praktik Tools