Radio prijemnik International IT14-19E


Danas je nabavljen prijenosni AM/FM radio prijemnik oznake International IT14-19E, generički kineski proizvod iz 1980/90-tih godina.

 

 

 

Po vanjskom izgledu se vidi kako je ovdje riječ o još jednom od tisuće modela malih jeftinih osnovnih modela AM/FM prijemnika uvezenih iz Kine u posljednjih 30-tak godina. Ovakvi prijemnici danas više nemaju ni neku uporabnu, a još manje kolekcionarsku vrijednost, pa mogu bez velike štete poslužiti za neka elektronička eksperimentiranja i upoznavanja sa praktičnom radio tehnikom.

Za konkretan model IT14-19E nismo pronašli nikakve podatke pa pogledajmo što se može saznati iz unutrašnje konstrukcije.

 

 

Mrežni transformator (slika lijevo) te dvije diode i filtarski kondenzatori u krugu ispravljača napona napajanja (slika desno).

 

 

Čitav uređaj se bazira na svega osam tranzistora što je minimum za neki upotrebljiv AM/FM prijemnik. Prvo ćemo razlučiti koji su tranzistori u VF krugovima (tuneri i MF pojačala), a koji rade u NF krugovima, odnosno kao audio pojačala.

Oko NF audio pojačala nema puno dvojbe. Sastoji se od četiri NF tranzistora smještena na donjem dijelu pločice:

  • Q5: S9014 (NPN) – pretpojačalo
  • Q6: S9015 (PNP) – driver
  • Q7: S9012 (PNP) i Q8: S9013 (NPN) – komplementarni push-pull izlazni stupanj

Time preostaju još četiri VF tranzistora tipa 2SC1417 za AM/FM tunere i MF pojačala. Ove NF i VF garniture tranzistora već smo susretali kod više sličnih malih AM/FM prijemnika. U FM tuneru bi kao neki minimum svakako morala raditi dva tranzistora, a u AM tuneru jedan tranzistor, čime onda za MF pojačanje preostaje samo jedan tranzistor. Nigdje ne uočavamo keramičke filtre, a vidimo da je ugrađeno svega šest VF lončića što je opet minimum za superheterodinski AM/FM prijemnik.

Kod ovako reduciranih sklopova prijemnika barem dva tranzistora su zajednička za AM i FM krugove:

  • Q1: 2SC1417 (NPN) – RF pojačalo FM tunera
  • Q2: 2SC1417 (NPN) – samooscilirajući mješač FM tunera
  • Q3: 2SC1417 (NPN) – samooscilirajući mješač AM tunera i 1. MF pojačalo za FM
  • Q4: 2SC1417 (NPN) – 1. MF pojačalo za AM i 2. MF pojačalo za FM

Sličnu konstrukciju smo vidjeli primjerice kod prijemnika SK 1001 Gelka.

 

Vjerojatna blok shema AM/FM prijemnika SK 1001 Gelka. 

 

Međutim, iako je i Gelka tek osnovni model prijemnika sa minimalnim brojem elemenata, vidimo da se ovdje u VF krugovima nalazi jedan VF lončić više, a i NF pojačalo ima jedan tranzistor više. S obzirom da nemamo elektroničku shemu našeg prijemnika IT14-19E pretpostavljamo da je ušteda napravljena na način da se za FM MF pojačala koristi aperiodski stupanj sa tranzistorima Tr3 i Tr4 u RC vezi bez MF transformatora. Ovo svakako utječe na slabiju selektivnost FM prijema, osim ako su ulazni i izlazni FM MF transformatori (1. MF TRAFO, 2. MF TRAFO) izvedeni sa više selektivnih LC krugova. To pak vjerojatno nije slučaj jer bi onda na MF transformatorima imali više podešavajućih induktiviteta (feritnih jezgrica). U svakom slučaju do sada nisam naišao na tvorničku shemu AM/FM radio prijemnika koji bi imao tako reducirane MF krugove no ne vidim kako drugačije objasniti postojanje samo šest VF lončića.

Isto tako izbacivanje jednog stupnja audio pretpojačanja svakako utječe na lošiju osjetljivost prijema jer takvo reducirano pojačalo ne može pojačati demodulirane signale niskih razina. Kad se tome pridodaju ugrađene relativno male AM i FM antene, prijemnik poput ovog može uhvatiti samo jače (lokalne) AM/FM radio postaje, a to je u većini slučaja i dovoljno za neki priručni radio kojem je zadatak tek da popuni tišinu u kakvoj radnoj prostoriji.

 

Vjerojatna blok shema AM/FM prijemnika International IT14-19E. 

 

 

Za jeftine kineske prijemnike iz 1990-tih i kasnijih godina praktično je nemoguće naći originalne tvorničke sheme. To je šteta, jer se do tog razdoblja već došlo do vrhunca u redukciji i pojednostavljenju konstrukcija AM/FM prijemnika kako bi bilo utrošeno što manje (skupljih) dijelova i kako bi se onda cijenom moglo konkurirati na svjetskom tržištu. Bilo bi zanimljivo vidjeti koji su sve trikovi bili primjenjivani da se iz što manje elemenata izvuče što više performansi.

Naravno da je politika što veće uštede prisutna kod konstrukcija prijemnika od samog početka njihovog razvoja, no za 1990-te i kasnije godine ipak očekujemo da su i najjeftiniji AM/FM prijemnici puno bolji od onih najjeftinijih od prije 20 ili 30 godina. Ipak, na ovom primjeru Internationala IT14-19E vidimo da to nije bilo tako, te su unatoč višestrukom pojeftinjenju poluvodiča i drugih elektroničkih komponenti najjeftiniji radio prijemnici i dalje shematski ostali gotovo isti, s tom razlikom što su samo ugrađeni moderniji elektronički elementi.

Tek tamo negdje od 2010-tih godina ušli su u masovnu upotrebu specijalizirani radio čipovi koji su nudili daleko bolje performanse nego se to postiže jednostavnim tranzistorskim prijemnicima, a također su bili i jeftiniji od cijene diskretnih komponenti koje su zamjenjivali. Danas kada kupite neki najjeftiniji AM/FM prijemnik sasvim sigurno će se bazirati na jednom takvom specijaliziranom čipu u kojem se dio signala obrađuje digitalno.


Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

One thought on “Radio prijemnik International IT14-19E