AVO metar H&B ELIMA Elavi 11


Danas je nabavljen instrument za mjerenje struje, napona i otpora Elavi 11 njemačke tvrtke Hartmann & Braun (podružnica ELIMA) iz 1966. godine.

 

 

 

Tvrtka Hartmann & Braun (H&B) osnovana je 1882. godine kao nasljednica dotadašnje proizvodne radionice pod nazivom „Optische Anstalt, physikalisch astronomische Werkstätte“ u vlasništvu Eugena Hartmanna, a koja se bavila proizvodnjom optičkih uređaja te mehaničkih i geodetskih instrumenata. Te 1882. godine Hartmann je ostvario partnerski odnos sa Wunibald Braunom (brat njemačkog fizičara Karla Ferdinanda Brauna, konstruktora prvog osciloskopa sa CRT cijevi i dobitnika nobelove nagrade za fiziku temeljem zasluga u razvoju bežične telegrafije), a težište razvoja i proizvodnje je ubrzo stavljeno na električne mjerne instrumente. Tijekom 2. svjetskog rata Hartmann & Braun bila je vrlo važna njemačka tvrtka i zapošljavala je oko 1000 radnika s time da se još oko 340 žena uglavnom iz Ukrajine, Rusije i Bjelorusije koristilo kao prisilna radna snaga. Pri kraju rata dio pogona tvrtke uništen je u savezničkim bombardiranjima, a dio je privremeno oduzet od strane američke vojske. Nakon 1950-ih godina tvrtka se polako oporavlja i okreće svjetskom tržištu te samostalno posluje sve do 1999. godine kada je pripojena ABB koncernu.

Oznaka H&B ELIMA na našem uređaju odnosni se na podružnicu tvrtke H&B naziva ELIMA koja je osnovana 1949. godine u Münsteru kod Dieburga s ciljem unutarnje reorganizacije uslijed širenja tvrtke, odnosno preseljenja dijela proizvodnje u nove prostore i na vanjske suradnike. ELIMA je 1958. godine zapošljavala preko 430 ljudi.

 

 

H&B Elavi 11 omogućuje slijedeća mjerenja:

  • mjerenje istosmjernog napona do 600 V u šest mjernih opsega
  • mjerenje izmjeničnog napona do 600 V u pet mjernih opsega
  • mjerenje istosmjerne struje do 30 A u pet mjernih opsega
  • mjerenje izmjenične struje do 30 A u četiri mjerna opsega
  • mjerenje otpora do 50 Ω u jednom mjernom opsegu (uz bateriju 3 V)

Odmah primjećujemo da je specifičnost AVO metra Elavi 11 mogućnost izravnog mjerenja relativno velikih struja i malih otpora što je rijetkost za multimetre općenito.

 

Kućište uređaja sklopljeno je na neuobičajen način. Komponente se nalaze u “sendviču” između četiri pločice od prešpana. Dvije unutrašnje pločice su povezane vijcima s odstojnicima, a dvije vanjske savinutim limenim kopčama. Limovi naravno ne trpe puno savijanja i lako pucaju tako da je jedna limena kopča već zamijenjena svinutom žicom tijekom prijašnjih rastavljanja.

 

H&B Elavi 11 je jedan od rijetkih uređaja sa otisnutim datumom proizvodnje: 16.02.1966.

 

Neobična je i boja bakelitnog kućišta. Obično je to crna ili tamno smeđa, no u našem slučaju bakelit je od svojevrsne smeđe zelenkasto crne mješavine.  

 

Montaža samog mjernog sistema sa zakretnim svitkom također je specifična. Mjerni sistem nije čvrsto montiran na kućište nego stoji na tri opruge preko kojih ga gornje kućište pritišće u fiksni položaj.

Dio preciznih mjernih otpornikaje standardno izrađen motanjem otporne žice od električki postojanog materijala sa malim temperaturnim koeficijentom, a dio su slojni otpornici na keramičkim tijelima sa prepoznatljivom oznakom njemačke tvrtke Rosenthal.

 

Tvrtka Rosenthal vuče korijene iz 1879. godine kada su se Philip Rosenthal i njegova supruga Marija u blizini bavarskog Selba počeli baviti oslikavanjem posuđa od bijelog porculana. Dvije godine kasnije Rosenthalovi pokreću vlastitu proizvodnju porculana zbog njegove nestašice na tržištu. Već 1900. godine u suradnji sa tvrtkom AEG Philip Rosenthal je osnovao tzv. Odjel E (elektrotehnologija) za proizvodnju izolatora i drugih keramičkih elemenata za primjenu u elektrici. Godine 1931. tvrtka pokreće serijsku proizvodnju žičanih otpornika i film otpornika za velike nazivne otpore. Od 1940-tih godina Rosenthal već proizvodi širok spektar keramičkih izolacijskih dijelova za primjenu u elektrici (čepovi, prekidači, nosači, kalemi, izolacijske perle itd.), a nakon 2. svjetskog rata započinje i s proizvodnjom raznih električnih grijaćih uređaja na keramičkim tijelima (ploče za kuhanje, glačala, grijači za krevete, upaljači za cigarete itd.). Od 1949. godine tvrtka započinje i proizvodnju keramičkih kondenzatora tako da je sredinom 1950-tih godina bila podijeljena na tri proizvodne cjeline: izolatori, otpornici i kondenzatori. U 1970-tim godinama dolazi do velikih prestrukturiranja pogona tvrtke, većinu dionica kupuje AEG, a od proizvodnih cjelina nastaju tvrtke Rosenthal-Technik GmbH (kasnije Ceramtec) i CRL Electronic Bauelemente GmbH (kasnije Draloric Electronic GmbH, a zatim Corning Glass Works). Od 1987. godine sve ove kao i još neke konkurentne evropske tvrtke počinje preuzimati američki proizvođač elektroničkih komponenti VISHAY INTERTECHNOLOGY Inc. pod čijim imenom i danas rade neki bivši pogoni tvrtke Rosenthal u Njemačkoj.
Naravno, osim proizvodnje keramičkih komponenti za elektriku i elektroniku dijelovi tvrtke Rosenthal kroz čitavo razdoblje nastavili su također sa proizvodnjom i oslikavanjem umjetničke keramike angažirajući njemačke, danske, finske i francuske umjetnike, no i ti pogoni su krajem 1990-tih godina rasprodani konkurentskim tvrtkama (Waterford Wedgwood, Hutschenreuther i talijanski Sambonet).

 

U unutrašnjosti instrumenta H&B Elavi 11, osim mjernih otpornika, lijepo se uočavaju dvije germanijske diode za ispravljanje struje kod izmjeničnih mjerenja, zatim elektromagnetski automatski osigurač za zaštitu instrumenta od preopterećenja te masivne bakrene trake i strujni shunt otpornici u obliku traka ili žica u krugu mjerenja struje do 30 A.

 

O električnoj shemi i principu rada instrumenta H&B Elavi 11 nemamo reći ništa novo što već nismo opisali primjerice u nedavnoj objavi AVO metar Iskra US3a i sličnim opisima raznih vintage AVO metara. Koliko možemo vidjeti bez električne sheme u H&B Elavi 11 nisu ugrađeni nikakvi elementi za zaštitu od preopterećenja. Ukoliko dođe do kakve električne havarije i pregaranja mjernih otpornika, kod ovakvih instrumenta je najbolje kvar tražiti vizualno (na pregorenim žičanim otpornicima obično ostaje trag crne gareži). Ako se vizualno ništa ne uočava, onda čak i uz električnu shemu neće biti lako detektirati neispravan otpornik jer na žicom motanim otpornicima obično ne stoje nikakve oznake vrijednosti. Izravno mjerenje otpora često neće biti pouzdano jer su otpornici vezani u serijske i paralelne mreže. Praćenje veza također nije lak posao jer je sve tijesno montirano na montažnim pločicama bez tiskanih veza, a uz to su povezni vodovi često slijepljeni lakom za fiksiranje ili kao u našem slučaju upleteni špagom, a što je još gore sve žice u upletenim snopovima su iste boje.

Primijetili smo da na našem instrumentu dosta slabo radi blokiranje/fiksiranje sklopke na svakom postavljenom mjernom opsegu. Koliko se može vidjeti problem je u loše centriranom opružnom pritiskivaču kuglice koja na svakoj poziciji sklopke treba uskočiti u utor za fiksiranje te pozicije. Da bi ovo pokušali popraviti moramo kompletno rastaviti mjerni instrument i sklopku što uključuje odlemljivanje nekih poveznih žica i demontažu svih konstrukcijskih elemenata sa pločica, ukratko potpuno rasturanje instrumenta. Koliko god pažljivi bili, ovime bi se neminovno u određenoj mjeri dodatno narušila originalnost tvorničke konstrukcije ovog instrumenta od prije gotovo 60 godina pa će nam biti puno draže zadržati ovaj instrument kao pokazni primjerak u stanju kakav je sada, jer je posve sigurno da ga nikad nitko više neće koristiti za neku drugu namjenu 🙂

 

 

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.