BOLEX SOUND TS


Danas je nabavljen projektor za 8 mm filmove BOLEX SOUND TS iz 1975. godine. Projektor može reproducirati standardne i Super 8 mm filmove (nijeme i zvučne). Opće stanje projektora je relativno dobro, vidljivo je nekoliko ogrebotina na kučištu ali nema potrganih ili nedostajućih dijelova.

bolex_sound_ts_01

bolex_sound_ts_02

bolex_sound_ts_03

bolex_sound_ts_04

Poklopac žarulje kod većine projektora lako se skida kako bi se osigurala dostupnost istoj radi eventualne zamjene. Zamjenske žarulje za starije projektore često se vrlo teško nabavljaju i nisu baš jeftine. Zato je ugodno iznenađenje kod ovog projektora što koristi halogenu žarulju 12V / 100W koja je vrlo slična standardnim žaruljama koje se danas koriste za ugradbenu rasvjetu i stolne svjetiljke.

bolex_sound_ts_05

bolex_sound_ts_06

bolex_sound_ts_07

Svega dva vijka drže stražnji poklopac projektora iza kojeg se krije njegova mehanika i elektronika. Sa lijeve strane uočava se poveći mrežni transformator za napajanje žarulje, te elektronike (pojačala) za reprodukciju zvuka sa zvučnih Super 8 filmova, a sa desne strane smješten je elektromotor za pogon mehanizma vrtnje filma. S donje strane je elektronika tranzistorskog pojačala. Na stražnjem poklopcu pričvršćen je zvučnik.

bolex_sound_ts_08

bolex_sound_ts_12

bolex_sound_ts_11

bolex_sound_ts_17

Pogonski mehanizam je tarni. Elektromotor se nalazi na pomičnom postolju (klackalici), a na osovini je čelični kotačić koji tarno prenosi okretni moment na jedan od dva diska smještena sa lijeve i desne strane, a koji su obloženi gumom radi boljeg prianjanja. To je ujedno i najkritičniji dio mehanizma jer tijekom upotrebe dolazi do trošenja sloja gume, stvara se brazda, prianjanje više nije dovoljno čvrsto, te se prijenos snage gubi na proklizavanje. Valjak se može po visini pomicati po gumenim diskovima čime se dobiva različita brzina vrtnje mehanizma za pogon filma. Okretanjem ručice za smjer vrtnje filma zapravo se čitav motor naginje na lijevi ili desni disk čime prenosi snagu okretanja na jednu ili drugu stranu.

bolex_sound_ts_10

bolex_sound_ts_14

Prijenosi okretnog momenta na kolute filmova izvedeni su pomoću plastičnih zupčanika, a veza sa pogonskim diskovima preko posebne plastične osovine.

bolex_sound_ts_13

bolex_sound_ts_15

bolex_sound_ts_16

Kod testiranja projektora utvrđeno je da su žarulja i elektronika u funkciji, međutim, guma na diskovima za tarni prijenos već je previše istrošena za brzinu 24 fps (sličica ili kadrova u sekundi), te mehanizam zadovoljavajuće vrti fim samo za brzinu 18 fps. Za popravak ovog kvara potrebno je potpuno rastaviti cijeli mehanizam te na diskove nalijepiti nove gumene površine. Vizualno, svi ostali dijelovi mehanizma su u dobrom stanju, a maziva još uvijek nisu prešla u suha ili “zapečena” stanja. Ipak, cijeli mehanizam svakako treba rastaviti, očistiti i staviti nova maziva kako bi se sačuvala njegova funkcionalnost i u daljnjim desetljećima 🙂

 

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.