Osciloskop Hameg HM 207-3


Danas je nabavljen osciloskop HM 207-3, proizvod njemačke tvrtke Hameg iz 1974. godine.

 

 

Tvrtku HAMEG osnovao je 1957. godine Karl Hartmann u Frankfurtu na Maini, a sama riječ Hameg je izvedenica od naziva Hartmann-Messgeräte (Hartmann – mjerni uređaji). Prvi proizvod tvrtke bio je jednokanalni osciloskop za frekvencije do 5 MHz, a osim osciloskopa tvrtka je tijekom svojeg postojanja proizvodila i analizatore spektra, generatore funkcija, RF generatore, modularne laboratorijske mjerne komponente i laboratorijska napajanja. Hameg je razvio dva proizvodna pogona u Njemačkoj i jedan u Francuskoj. Tijekom 2005. godine tvrtku Hameg kupila je njemačka tvrtka Rohde & Schwarz, no proizvodi su se i dalje prodavali pod markom Hameg sve do 2012. godine kada je lansiran novi logotip koji je sadržavao imena obje tvrtke: Rohde & Schwarz i Hameg. Nekoliko godina kasnije proizvodi  tvrtke Hameg nastavili su se prodavati samo pod imenom Rohde & Schwarz.

 

 

Hameg HM 207-3 je jednokanalni analogni osciloskop za prikaz signala frekvencije do cca 7 MHz. Radi se o jednostavnom malom tranzistorskom osciloskopu sa mjernom mrežom 6×6 cm. Ulazna vertikalna osjetljivost mu je 50 mV/cm, a izravno se mogu prikazivati valni oblici amplituda do 180 Vpp (maksimalni dozvoljeni ulazni napon je 500 Vpp). Frekvenciju vremenske baze moguće je podesiti u rasponu 10 Hz – 500 kHz (u 7 koraka), a sinkronizacija okidanja (trigger) funkcionira u opsegu 10 Hz – 10 MHz. Osim vertikalnog ulaza opremljen je sa još četiri utičnice: masa, AC horizontalni ulaz, DC horizontalni ulaz i vanjski okidač vremenske baze (trigger). Korištenjem horizontalnih ulaza osciloskop je moguće koristiti u X-Y modu no maksimalna horizontalna frekvencija je 1 MHz.

 

 

Čitav osciloskop bazira se na 18 tranzistora, od kojih 8 rade u četiri stupnja diferencijalnih vertikalnih pojačala (T1-T8), 5 ih je u horizontalnom pojačalu (T13-T17), 2 tranzistora su u krugu pojačala za generiranje okidnih impulsa – trigger (T9, T10), 2 tranzistora su u krugu oscilatora za generiranje pilastog napona vremenske baze (T11, T12) i jedna tranzistor služi za generiranje impulsa za zatamnjenje ekrana prilikom povrata elektronskog mlaza (T18). Elektronička shema je vrlo jednostavna i pregledna te nema potrebe za crtanjem blok sheme.

 

 

Testiranjem smo utvrdili da je osciloskop ispravan (izvršili smo neka manja podešavanja) i da radi u skladu s tvorničkim podacima. Može se koristiti za mjerenje amplitude signala do 5 MHz, a nakon toga pojačanje vertikalnog pojačala počinje slabiti. Do 7 MHz slabljenje je još prihvatljivo (-3 dB), a nakon toga isto naglo pada. Osciloskopom smo uspjeli dobiti dobar prikaz sinusnog valnog oblika čak i na 30 MHz, naravno uz veliko gušenje, tako da je amplituda ulaznog napona od 30 Vpp u najboljem slučaju prikazana kao amplituda od 0,3 Vpp. Pravokutni valni oblik će biti dobro prikazan do frekvencije cca 1 MHz, nakon čega prikaz postaje već previše izobličen. Što se tiče X-Y moda rada maksimalna horizontalna frekvencija je 1 MHz (kako stoji i u tehničkim podacima) nakon čega horizontalno pojačalo naglo započinje izobličavati signal.

Dok mjerenje amplitude još funkcionira do 5 MHz, mjerenje frekvencije ovim osciloskopom nije moguće precizno izvršiti jer ni vremenska baza nije precizno kalibrirana. Svaki od 7 položaja preklopnika TIMEBASE ne označava jednu točno kalibriranu frekvenciju vremenske baze već frekvencijski opseg u kojem ćemo podesiti vremensku bazu pomoću potenciometra VARIABLE. Zato je i pozicija preklopnika TIMEBASE uvijek između dvije vrijednosti (npr. 50 – 200 Hz), a potenciometrom VARIABLE ne namiještamo točno željenu frekvenciju vremenske baze, nego više tražimo poziciju za najbolji (najmirniji) prikaz signala. Ovo je i očekivano za osciloskop ove klase kojem se kompletni oscilator pilastog napona bazira na svega 2 tranzistora (mutivibrator) i na jednostavnoj promjeni kondenzatora za promjenu frekvencije i koji kao takav ne može biti ni savršeno precizan ni savršeno stabilan u radu na duže razdoblje.

 

 

Zahvaljujući jednostavnosti elektroničke sheme kao i zbog upotrebe klasičnih lako dobavljivih komponenti ovaj osciloskop je lako održavati i servisirati. Mala CRT cijev od 3 inča (7,6 cm) sa zelenim fosforom može raditi na anodnim naponima od 1 – 2,5 kV, a za grijanje je potreban izvor od 6,3V/0,6A. Kao takav, ovaj osciloskop je vrlo zanimljiv za prenamjenu u neke druge funkcije, gdje prvenstveno mislimo na audio osciloskop kao efektni dodatak nekoj HI-FI audio-komponenti ili na oscilloscope-clock kao također efektan dodatak nekoj vintage uređenoj prostoriji 🙂

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.