Multimetar Hartmann & Braun Multavi II


Danas je nabavljen multimetar (AV metar) oznake Multavi II, proizvod njemačke tvrtke Hartmann & Braun iz 1930-tih godina.

 

Hartmann & Braun Multavi II omogućuje mjerenje istosmjernih i izmjeničnih struja do 5 A u šest mjernih opsega te istosmjernih i izmjeničnih napona do 600 V u pet mjernih opsega. Točnost mjerenja na istosmjernim opsezima je 1%, a na izmjeničnim 1,5-3% ovisno o frekvenciji (do 2 kHz). Proizvodio se u razdoblju od početka 1930-tih godina pa najmanje do kraja 1950-tih godina u gotovo nepromijenjenom obliku.

 

Otvori s bočnih strana su ventilacijski otvori za hlađenje strujnih shuntova za dva najveća strujna opsega.

Gravirana strelica na sklopki za odabir vrste mjerenja (izmjenična ili istismjerna) tipična je za ranije proizvedene primjerke, na kasnijim primjercima bijela strelica može biti zamijenjena bijelom točkom.

 

Osim smeđe zadnje ploče s natpisima, neki instrumenti Multavi II dolaze sa bijelom zadnjom pločom i crnim slovima. Pretpostavlja se da isti potječu iz razdoblja 2. svjetskog rata.

 

Tvrtka Hartmann & Braun (H&B) osnovana je 1882. godine kao nasljednica dotadašnje proizvodne radionice pod nazivom „Optische Anstalt, physikalisch astronomische Werkstätte“ u vlasništvu Eugena Hartmanna, a koja se bavila proizvodnjom optičkih uređaja te mehaničkih i geodetskih instrumenata. Te 1882. godine Hartmann je ostvario partnerski odnos sa Wunibald Braunom (brat njemačkog fizičara Karla Ferdinanda Brauna, konstruktora prvog osciloskopa sa CRT cijevi i dobitnika nobelove nagrade za fiziku temeljem zasluga u razvoju bežične telegrafije), a težište razvoja i proizvodnje je ubrzo stavljeno na električne mjerne instrumente. Tijekom 2. svjetskog rata Hartmann & Braun bila je vrlo važna njemačka tvrtka i zapošljavala je oko 1000 radnika s time da se još oko 340 žena uglavnom iz Ukrajine, Rusije i Bjelorusije koristilo kao prisilna radna snaga. Pri kraju rata dio pogona tvrtke uništen je u savezničkim bombardiranjima, a dio je privremeno oduzet od strane američke vojske. Nakon 1950-ih godina tvrtka se polako oporavlja i okreće svjetskom tržištu te samostalno posluje sve do 1999. godine kada je pripojena ABB koncernu.

 

U donjoj komori sa otvorima za hlađenje smješteni su strujni shuntovi za dva najveća strujna opsega te mehanizam sklopke za odabir mjernih područja.

Razne vrste mjernih otpornika: Otpornici od 50 kΩ i 100 kΩ su ugljeni otpornici (carbon-film) proizvođača Siemens & Halske, a otpornici od 300 Ω i 800 Ω su ugljeni otpornici njemačkog proizvođača Conradty. Preostali otpornici izvedeni su klasičnim motanjem otporne žice na keramičke kaleme ili su izvedeni kao samostojeći elementi.

Suhi metalni ispravljač od bakar-oksida u mosnom ispravljačkom spoju specijalno namijenjen za mjerne instrumente. Ovakvi ispravljači zadržali su se u mjernim instrumentima sve do kraja 1950-tih godina kada su ih zamijenile germanijske i silicijske diode. 

 

Ranije proizvedeni primjerci instrumenta Multavi II imaju kompletnu skalu u crnoj boji dok neki kasniji primjerci imaju gornju skalu (za izmjenična mjerenja) otisnutu u crvenoj boji.

 

 

Mjerni instrumenti Multavi II proizvodili su se u razdoblju od početka 1930-tih godina pa najmanje do kraja 1950-tih godina (nalazimo ih prezentirane u stručnoj literaturi iz 1960-tih godina). Osim tvrtke Hartmann & Braun ovaj instrument su proizvodile i neke druge tvrtke po njihovoj licenci. Na našem primjerku nigdje ne nalazimo nedvojbenu oznaku datuma proizvodnje, no kroz gotovo 30 godina proizvodnje dizajn instrumenta Multavi II ostao je gotovo nepromijenjen. Razlike se zapravo očituju u tri detalja: gornja skala za izmjenična mjerenja može biti crna ili crvena, zadnja strana sa otisnutim podacima može biti bijela ili smeđa, sklopka za odabir između izmjeničnih i istosmjernih mjerenja može imati graviranu strelicu ili točku. Također, primjerci rađeni po licenci imaju na prednjoj ploči umjesto oznake Hartmann & Braun oznaku Lizenz Hartmann & Braun. Načelno se smatra da su instrumenti sa crnom skalom i strelicom na sklopki starije proizvodnje, dok su oni sa bijelom zadnjom pločom proizvedeni tijekom 2. svjetskog rata. Tvrtka Hartmann & Braun je također imala specifičan sistem dodjeljivanja serijskih brojeva na svoje proizvode tako da oni slijedno rastu bez obzira na tip proizvoda, no na našem instrumentu nalazimo vrlo nizak serijski broj (94603) koji se ne uklapa u taj sistem. Moguće je da ispisana brojka “47” na magnetu instrumenta sa zakretnim svitkom označava godinu proizvodnje (1947.). Ipak, činjenica je da ukoliko na bilo kojem instrumentu (uređaju) iz bilo kojeg razdoblja ne pronađemo nedvojbenu oznaku datuma onda ne možemo sa sigurnošću utvrditi datum njegove proizvodnje, posebno ako su se predmetni uređaji u nepromijenjenom obliku proizvodili kroz dugo razdoblje.

 

 

Kao što vidimo iz oznaka Multavi II omogućuje mjerenje istosmjernih i izmjeničnih struja do 5 A u šest mjernih opsega te istosmjernih i izmjeničnih napona do 600 V u pet mjernih opsega. Točnost mjerenja na istosmjernim opsezima je 1%, a na izmjeničnim 1,5-3% ovisno o frekvenciji (do 2 kHz).

Električna shema je očekivano jednostavna i sastoji se od strujnih shuntova i naponskih predotpora. Otpornici su izvedeni na različite načine. Strujni shuntovi od 0,2 Ω i 0,8 Ω montirani su u posebnu komoru na donjoj strani instrumenta sa otvorima za hlađenje. Otpornici od 50 kΩ i 100 kΩ su ugljeni otpornici (carbon-film) proizvođača Siemens & Halske, a otpornici od 300 Ω i 800 Ω su također ugljeni otpornici njemačkog proizvođača Conradty. Tvrtka Conradty osnovana je 1855. godine sa proizvodnjom grafitnih olovaka, no uskoro je proizvodni program proširila na izradu grafitnih i ugljenih proizvoda za električne komponente (grafitni štapići za lučne žarulje, razne ugljene elektrode, ugljen za izradu ugljenih mikrofona, ugljenih otpornika i slično). Poslovala je do sredine 1950-tih godina. Preostali otpornici izvedeni su klasičnim motanjem otporne žice na keramičke kaleme.

Ako pogledamo originalnu shemu možemo izbrojati ukupno 13 otpornika, no unutar instrumenta smješteno je ukupno 16 otpornika jer su neke (veće) vrijednosti otpora dobivene kombinacijom više otpornika. U sredini mjernog instrumenta sa zakretnim svitkom nalaze se dva žičana otpornika za temperaturnu kompenzaciju. Na dnu je smješten mosni ispravljač napona za mjerni instrument sa zakretnim svitkom (za izmjenična mjerenja), a radi se o tzv. suhom metalnom ispravljaču od bakar-oksida kakav smo opisali u objavi Normameter GWΩ.

 

Oznaka “47” na tijelu instrumenta sa zakretnim svitkom mogla bi označavati godinu proizvodnje, no to je nemoguće sa sigurnošću potvrditi.

 

Multimetar Hartmann & Braun Multavi II je još jedan primjerak vrlo uspješnog električnog mjernog instrumenta koji se pojavio na tržištu u 1930-tim godinama i zadržao se u proizvodnji sve do kraja 1950-tih godina kada je elektronika doista već napredovala u svim područjima, suhe ispravljače (bakar-oksid i selenske) počele su istiskivati germanijske i silicijske diode, a bakelit su gotovo u potpunosti zamijenili moderni plastični materijali. Također su i mesing za sklopke i kontakte zamijenili jeftiniji metali i legure. S vremenom su se počeli proizvoditi i dovoljno precizni fiksni otpornici koji su u potpunosti zamijenili kaleme sa namotanom žicom.

Bez obzira na navedene napretke u materijalima i tehnologiji proizvodnje, modernizirani multimetri iz 1960/70-tih godina najčešće nisu bili ništa puno precizniji, ni praktičniji, a još manje robusniji i izdržljiviji od svojih prethodnika. Stoga ne čudi da su se instrumenti iz 1930-tih godina često zadržali u praktičnoj upotrebi sve do kraja stoljeća, a istini za volju, čak i danas ćemo napon ili struju jednako dobro izmjeriti s ovim našim 85-godina starim primjerkom instrumenta Multavi II baš kao i sa bilo kojim drugim modernim analognim multimetrom opće namjene 🙂

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.