BIB GROOVSTAT ELECTRONIC 3000


Danas je nabavljen uređaj za uklanjanje statičkog elektriciteta sa gramofonskih ploča BIB GROOVSTAT ELECTRONIC 3000, proizvod engleske tvrtke Bib Hi-Fi Accessories Limited. Ova tvrtka je u 1970/1980-im godinama registrirala nekoliko patenata vezanih uz sredstva i uređaje za čišćenje i održavanje nosača zvuka (gramofonske ploče i audio vrpce). U kompletu se nalazi i uređaj za testiranje prisutnosti statičkog elektriciteta – elektroskop.

bib_groovstat_electronic_3000_01

Naš elektroskop se sastoji od plastičnog valjkastog kućišta u kojem se na metalnom štapiću nalaze dva tanka aluminijska listića. Na drugom kraju štapića je metalna kapica. Kada ta metalna kapica dođe u doticaj sa naelektriziranim tijelom (pozitivno ili negativno), elektricitet će se preko metalnog štapića prenjeti na listiće elektroskopa. Pošto se istoimeni naboji odbijaju listići će se međusobno razmaknuti. Što je veći preneseni elektricitet to će se listići više razmaknuti. Ukoliko zatim dodirnemo metalnu kapicu elektroskopa sa nekom neutralnom površinom ili površinom suprotnog naboja, elektricitet će se poništiti i listići elektroskopa će se ponovno skupiti. Na taj način ovim elektroskopom možemo provjeriti da li je neka površina naelektrizirana, a jednako tako možemo i provjeriti rad nekog generatora naboja, kao što je i ovaj naš GROOVSTAT.

bib_groovstat_electronic_3000_07

Uređaj BIB GROOVSTAT ELECTRONIC 3000 kao što smo rekli služi za neutralizaciju elektriciteta na gramofonskim pločama pa ne bi bilo loše za uvod dati kratku povijest ovih vintage nosača zvuka.

Prve gramofonske ploče pojavile su se u prodaji 1896. godine i bile su izrađene od tvrde gume. Već iduće godine proizvedene su prve ploče od šelaka (izrađene iz prirodne smole šelaka, mineralnih tvari, čađe i veziva) te decelitne ploče (izrađene iz celona) koje su ostale u upotrebi do kraja 1950-ih godina. Ove ploče izrađivale su u veličinama od 12,5 do 30 cm, a okretale su na brzinama 64-90 o/min, odnosno tipično 78 o/min. Reprodukcija je bila moguća samo s jedne strane, ovisno o veličini ploče u trajanju 3-5 minuta.

Od 1948. godine pojavile su se vinilne ploče izrađene od polivinilklorida u standardnim veličinama 17,5 cm, 25 cm i 30 cm koje su se okretale na 33 1/3 ili 45 o/min. Trajanje reprodukcije s jedne strane ovakvih ploča je 7-30 minuta ovisno o veličini i brzini okretanja ploče. No, osim ovih uobičajenih formata proizvodili su se i određeni specijalni formati gramofonskih ploča u veličinama od 12 cm, 15 cm, 20 cm, 23 cm, 28 cm i 33 cm, a ova posljednja također i sa brzinom od 16 2/3 okretaja u minuti što bi dužinu snimke s jedne strane ploče povećalo na 45 minuta. No, od svih silnih formata najčešće gramofonske ploče koje danas možemo naći na našim prostorima su tzv. LP ploče od 30 cm na 33 1/3 o/min i tzv. Singlice od 17,5 cm na 45 o/min. Spomenimo još da je prva stereofonska ploča izdana 1957. godine, a od 1980-tih godina proizvodnja gramofonskih ploča počinje opadati zbog pojave kazeta i kasnije digitalnih nosača zvuka.  Zadnje gramofonske ploče proizvedene u Hrvatskoj datiraju iz 1995. godine.

bib_groovstat_electronic_3000_02

Osnovna karakteristika svih gramofonskih ploča je osjetljivost na trošenje tijekom reprodukcije pa se kod boljih gramofona nastoji postići što bolja izvedba, konstrukcija, nagib, pritisak i vođenje gramofonskih igli kako bi davale što vjerniju reprodukciju i istovremeno minimalno oštećivale gramofonske ploče. Prosječni vijek trajanja vinilne ploče je nekoliko stotina reprodukcija uz ispravnu i pažljivu upotrebu i održavanje. Vinilne ploče također su osjetljive i na temperaturu (počinju se deformirati već pri temperaturama od 60°C) kao i na nakupljanje prljavštine u brazdama (prašina, masnoća s prstiju i sl.) koja se teško uklanja i izobličava zvuk pa na to treba paziti kod rukovanja te njihovog čuvanja i skladištenja.

bib_groovstat_electronic_3000_03

Tko god je slušao gramofonske ploče susreo se i s pojavom „pucketanja“ prilikom reprodukcije zvuka sa ploča. Uzrok toj pojavi je statički elektricitet kojim su se vinilske ploče osobito sklone nabiti. Među audiofilima mogu se naći dva objašnjenja za pojavu statičkog elektriciteta na pločama: jedan od uzroka je upotreba ploča u uvjetima suhog zraka (niski postotak vlage), a drugi uzrok je trenje s omotom (najlonom) ploča koje nastaje prilikom vađenja i spremanja ploča. Za pucketanje koje nastaje prilikom reprodukcije statički nabijenih ploča također postoje dva objašnjenja: jedno je da izboji visokog napona statičkog elektriciteta (3-20 kV) preskaču sa ploče na iglu i ručicu (ako je metalna) gramofona te se dalje indukcijom prenose na osjetljive ulazne stupnjeve gramofonskog pojačala gdje izazivaju ovakve smetnje, a drugo objašnjenje je da nabijene gramofonske ploče privlače fine čestice prašine u brazde gramofonske ploče (brazde su široke 0,05 do 0,1 mm u obliku slova V) koje zatim ometaju normalno kretanje igle unutar brazde pa skokovi igle u brazdi tijekom naleta preko tih čestica prašine izazivaju smetnje koje se čuju kao pucketanje.

bib_groovstat_electronic_3000_04

Kako god bilo, statički elektricitet koji nastaje na gramofonskim pločama audiofili shvaćaju vrlo ozbiljno pa su proizvođači opreme za gramofone izmislili različita sredstva i metode kako bi se uklonio statički elektricitet s ploča prilikom reprodukcije. Najčešće su u upotrebi različita tekuća sredstva za čišćenje ploča koja ostavljaju antistatički premaz, zatim su tu vodljive četkice (obično od karbonskih vlakana) koje sakupljaju i odvode statički elektricitet sa površine ploča. Ovakve četkice mogu biti ugrađene na samom gramofonu te prilikom reprodukcije nasjedaju na površinu ploče koja se vrti (sa suprotne strane od ručice s iglom) i tako neprestano odvode eventualno stvoreni statički elektricitet neposredno prije nego će ploča proći ispod igle. Mi ćemo pak ovdje predstaviti posebnu napravu koja je specijalno konstruirana za poništavanje statičkog elektriciteta na gramofonskim pločama, a temelji se na „ozračivanju“ ploče visokonaponskim izbojem suprotnog polariteta od polariteta statičkog elektriciteta na ploči.

bib_groovstat_electronic_3000_05

BIB GROOVSTAT ELECTRONIC 3000 je u osnovi generator pozitivnog električnog naboja kojim se kompenziraju negativno nabijene površine predmeta. Naime, prilikom međusobnog trenja (trljanja) dviju površina neutralnog naboja može se dogoditi da elektroni (negativni nosioci naboja) budu preneseni iz jednog materijala na drugi. Tada kod jednog materijala dolazi do manjka elektrona pa postaje pozitivno nabijen, a kod drugog dolazi do viška elektrona pa postaje negativno nabijen. Taj naboj ostaje statičan na površinama materijala (statički elektricitet) tako dugo dok ne dođe do ponovnog kontakta sa nekom neutralnom ili suprotno nabijenom površinom. U tom trenutku dolazi do izjednačavanja naboja između te dvije površine, odnosno višak elektrona sa negativno nabijene površine će preći na površinu sa manje elektrona (neutralnu ili pozitivno nabijenu). Nastaje dakle struja elektrona, odnosno kratki izboj struje koji obično vidimo kao iskru koja preskače između površina.

bib_groovstat_electronic_3000_06

Generiranje pozitivnog naboja vrši se pomoću visokog napona. Ovaj princip već smo opisivali u objavama IONIZATOR ZRAKA – AETE i sličnima. Izvedba našeg generatora visokog napona bazira se na dva transformatora, pobudnom i izlaznom. Primar pobudnog (manjeg) transformatora nalazi se u krugu oscilatora sa tranzistorom, a inducirani napon na sekundaru služi za pogon većeg izlaznog visokonaponskog transformatora. Izmjenični napon iz sekundara pobudnog transformatora dovodi se na primar izlaznog transformatora preko serijskog spoja diode i tinjalice. Na taj način se izlazni VN transformator pobuđuje pozitivnim impulsnim naponom kojeg određuje polarizacija diode, a tinjalica služi za zaštitno ograničenje pobudnog napona kao i za vizualnu signalizaciju rada transformatora. Na šiljku izlaznog transformatora sukladno tome dobivamo pozitivne visokonaponske impulse.

bib_groovstat_electronic_3000_09

Upotreba uređaja GROOVSTAT je vrlo jednostavna: potrebno ga je usmjeriti prema centru gramofonske ploče na udaljenosti od oko 30 cm te ga uključiti na 15 sekundi. Time je statički elektricitet s ploče neutraliziran (poništen) čime je olakšano uklanjanje postojeće prljavštine s ploče te je smanjena mogućnost taloženja nove prašine i sličnih nečistoća na površinu iste. Dakle, prema uputama proizvođača ovog uređaja može se zaključiti da je uklanjanje statičkog elektriciteta s gramofonske ploče ovdje samo u ulozi sprječavanja prianjanja prašine i lakše uklanjanje iste s površine ploče.

U ovoj objavi predstavili smo jedan elektronički uređaj koji je specifičan po tome što za njegovo postojanje vjerojatno zna više audiofila nego elektroničara. Stoga ćemo ga svrstati u onaj dio kolekcije gdje stoje elektronički uređaji koji uglavnom izazivaju prve reakcije tipa: “A čemu li ovo služi ?” 🙂

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.