Osciloskop Kikusui COS 5060A


Danas je nabavljen osciloskop COS 5060A proizvod japanske tvrtke Kikusui Electronics iz sredine 1980-tih godina.

 

 

Japanska tvrtka Kikusui Electronics osnovana je 1951. godine te je i danas prisutna na tržištu. Primarno se bavi proizvodnjom raznih vrsta strujnih napajanja i elektroničkih opterećenja te proizvodnjom raznih elektroničkih mjernih instrumenata, testnih uređaja, generatora signala i slično. Tvrtka Kikusui Electronics je formirala svoje podružnice u Americi i Kini, a na domaćem tržištu posluje sa tvrtkom FujiTEK.

Osciloskop Kikusui COS 5060A jedan je od rijetkih primjeraka dobre stare elektronike za kojeg je dostupna električna shema te korisnički i servisni priručnik. Stoga ovdje nećemo prepisivati nikakve podatke, a ukoliko nekoga interesira svu dokumentaciju može preuzeti ovdje (.rar 105 MB).

Naš primjerak osciloskopa je na prvom testu pokazao niz nedostataka, a svi su se očitovali u lošem radu sklopki, prekidača i potenciometara. Tako je često dolazilo do raznih prekida, ispada iz sinkronizacije, nestajanja ili zatamnjenja slike na ekranu, lošeg ili nikakvog odziva na kontrole i sličnih grešaka.

Na analognim osciloskopima redovno se koriste specijalno dizajnirane sklopke sa više položaja, polova, segmenata i pinova koje se preklapaju na specifične načine. Ovo je posebno karakteristično za sklopke kojima se preklapa vremenska baza i ulazni vertikalni kanalni atenuatori. Gotovo da i nema dva različita tipa osciloskopa, a da su im ove sklopke iste. Stoga je za njihovu zamjenu potrebno dobaviti originalnu komponentu iz same tvornice, a to je uglavnom nemoguće, pa jedino što preostaje je pokušaj njihovog rasklapanja i čišćenja. Problem je što te sklopke nisu predviđene pa samim time ni dizajnirane za bilo kakav servis te vrste, te se nerijetko dogodi da je rastavljanje istih gotovo nemoguće (uglavnom zbog finih specijalnih zakovica ili jednokratnih plastičnih kopči kojima su segmenti sklopljeni zajedno).

Loš rad sklopki zbog istrošenosti ili zaprljanosti kontakata  jedan je od najčešćih kvarova na analognim osciloskopima starim preko 30 godina, posebice ako nisu održavani i/ili su dugo stajali zapušteni i nekonzervirani u nekim neprikladnim skladišnim uvjetima. No čak i uredan servis i  skladištenje nije garancija da će sklopke ostati funkcionalne kroz niz desetljeća, jer jednom mora doći do istrošenosti kontakata ili do stvaranja raznih nevodljivih slojeva na njima uslijed prljavštine, propadanja sredstava za podmazivanje, oksidacije i slično.

Osciloskop Kikusui COS 5060A sastoji se od četiri glavne pločice:

  • ulazna vertikalna pojačala za oba kanala
  • izlazni vertikalni otklonski stupanj
  • kompletni horizontalni otklonski stupanj
  • krugovi za napajanje i kontrolu CRT osciloskopske cijevi i izvor kalibracijskog signala

te nekoliko pomoćnih pločica koje uglavnom objedinjuju kontrole (sklopke) na prednjoj ploči.

Servis i rastavljanje osciloskopa Kikusui COS 5060A nije riješeno na jednostavan način te je za skidanje svake pločice potrebno demontirati određene elemente na prednjoj ploči, osloboditi nekoliko vijčanih veza mase sa šasijom, ukloniti veći broj konektora kojima je pločica vezana sa drugim komponentama osciloskopa, a poneke spojeve je potrebno i odlemiti. Pločice su postavljene tako da je za zamjenu većine komponenti potrebno izvaditi cijelu pločicu, jer je tek tada moguće odlemiti komponentu i zalemiti novu. Na taj način su popravci tipa “pokušaj i promašaj” prilično otežani jer je za svaku promjenu komponente potrebno demontirati i ponovno montirati pločicu, a dužina žica na konektorima ne dozvoljava nikakvo polovično spajanje “u zraku” nego sve mora točno sjesti na svoje mjesto unutar šasije.

 


 

Ulazna vertikalna pojačala za oba kanala

Kao što se vidi sa slika u krugu ulaznih vertikalnih pojačala nalazi se ukupno pet sklopki od kojih su tri polužne (na kip), a dvije rotacijske. Kip-sklopke smo odlemili od pločice i rastavili. Na slikama se vidi koliko su kontakti ovih sklopki zaprljani iako se nalaze unutar dobro zatvorenog kućišta. Vjerojatno je s vremenom došlo do promjene svojstava kontaktnih maziva koje su stvorile tvrdokoran nevodljiv film preko kliznih kontakata sklopki.

Rotacijske atenuatorske sklopke su mehanički previše složene i imaju velik broj kontakata na pločici da bi njihovo rastavljanje bilo isplativo. Rotirajući prsteni (ukupno četiri komada po sklopki) i kontakti ovih sklopki nisu ničim zaštićeni od utjecaja okoline, te su također dobili nevodljivi tvrdokorni crni film koji je vjerojatno kombinacija prljavštine i oksidacije. S obzirom da su ove sklopke otvorene, radije smo se odlučili na strpljivo precizno čišćenje na samoj pločici nego da idemo u kompletno rastavljanje.

 


 

Izlazni vertikalni otklonski stupanj

Na ovoj pločici nema sklopki ni potenciometra vezanih uz prednju ploču tako da na istoj nismo radili nikakve zahvate.

 

 


 

Kompletni horizontalni otklonski stupanj

Isto kao i kod ulaznog vertikalnog stupnja i ovdje imamo tri kip-sklopke i jednu rotacijsku (vremenska baza). Filmovi nevodljive prljavštine i ovdje su se stvorili na svim kliznim kontaktima i prstenima. Kip-sklopke smo odlemili, rastavili i očistili, a rotacijsku sklopku smo očistili (koliko god je bilo moguće) na samoj pločici.

Na zadnjoj slici se za usporedbu vide kontakti sklopke kada su očišćeni.

 

 


 

Ostale komponente i sklopke nismo dirali. Sklopke na pritisak su prekrhke da bi ih mogli sigurno rastaviti, no one su gotovo hermetički zatvorene pa se nadamo da će raditi. Ukoliko se pokaže da neka od njih ne radi kako treba, onda ćemo pokušati rastaviti i očistiti samo tu sklopku.

 


 

Nakon što je osciloskop ponovno sklopljen, testiranje je pokazalo da sada sve funkcije rade glatko i bez prekida. Zahvaljujući servisnom priručniku brzo smo napravili neka potrebna minimalna podešavanja i kalibracije kako bi geometrija slike bila poravnata i oscilogrami bili točni po obje osi.

Osciloskop Kikusui COS 5060A je dvokanalni analogni osciloskop za frekvencije do 60 MHz koji je sasvim upotrebljiv i u današnjim elektroničarskim radionicama za jednostavnija ispitivanja i mjerenja. Gledano s praktične strane ovaj osciloskop se ne može uspoređivati s današnjim, čak i onim najjeftinijim digitalnim osciloskopima jer neće biti brzog automatskog brojčanog prikaza za niti jedno mjerenje nego se ono vrši brojanjem podjela unutar skale osciloskopa i množenjem sa trenutno odabranim vrijednostima atenuatora, odnosno vremenske baze. Također, trenutni oscilogram ne možemo memorirati za kasniju analizu, a i sam rad sa osciloskopom zahtijeva ručno podešavanje i kalibraciju određenih parametara koji su kod modernih digitalnih osciloskopa riješeni automatski. Jedina prednost analognih osciloskopa je prikaz slike na CRT ekranu koja zbog perzistencije u nekim slučajevima može izgledati bolje nego slika prikazana na digitalnom LCD displeju, posebice kad se radi u X-Y modu.

Tako ćemo ovaj osciloskop koristiti za različite eksperimente sa prikazom slike, grafike, animacija, crteža i satova na ekranu osciloskopa, no ukoliko nam treba brzo i precizno mjerenje parametara određenih valnih oblika ili pak njihova matematička usporedba onda ćemo svakako odabrati digitalni osciloskop. Analogni osciloskopi svojim gabaritima spadaju u najveće i najteže mjerne instrumente za elektroniku te je često teško naći mjesta za njihov smještaj na uvijek pretrpanim policama elektroničarske radionice. Mi ćemo za ovaj Kikusui COS 5060A ipak naći neko suho i zaštićeno mjesto kako se ne bi dogodilo da jednog dana opet netko mora rastavljati i čistiti komplicirane sklopke koje su navukle kakvu oksidaciju ili prljavštinu uslijed nebrige, zaborava ili pak stalnog nedostatka adekvatnog prostora za čuvanje i očuvanje dobre stare elektronike 🙂


Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

One thought on “Osciloskop Kikusui COS 5060A