Autoradio KV/SV konverter SW-TUNER AT-500


Danas je nabavljen konverter prijemnog radio opsega sa kratkovalnih radio difuznih opsega  na srednjevalni radio difuzni opseg oznake SW-TUNER AT-500, japanskog proizvođača Mitsubishi Electric iz 1970-tih godina.

Mitsubishi Electric je japanska multinacionalna kompanija osnovana 1921. godine kada je započela proizvodnju električnih ventilatora i hidrauličnih generatora. Tijekom 1930-tih godina proizvodnja se proširuje na električnu opremu za elektrane, a u 1940-tim godinama tvrtka započinje proizvodnju radio prijemnika i zvučnika. Isto tako tvrtka ide u korak sa razvojem televizijske tehnike u 1950-tim godinama i sa počecima lansiranja satelita u 1960-tim godinama. Tvrtka Mitsubishi Electric danas ima brojne podružnice u Aziji, Evropi i Americi te uz proizvodnju elektroničkih komponenti nudi širok spektar proizvoda na području elektronike i elektrotehnike za industriju, energetiku, infrastrukturu, komunikacije, medicinu, transport i druge gospodarske i privredne grane te za komercijalnu i kućnu upotrebu.

Konverter AT-500 služi za konvertiranje radio difuznih kratkovalnih frekvencijskih pojaseva na radio difuzni srednjevalni pojas, tako da se na standardnim srednjevalnim prijemnicima koji rade u opsegu  530 – 1700 kHz  mogu slušati radio postaje koje rade na kratkovalnom području kako slijedi:

  • 41 m opseg: 7,2 – 7,45 MHz
  • 31 m opseg: 9,4 – 9,9 MHz
  • 25 m opseg: 11,6 – 12,1 MHz
  • 19 m opseg: 15,1 – 15,83 MHz
  • 16 m opseg: 17,48 – 17,9 MHz

Radio postaje na kratkom valu uglavnom emitiraju AM modulacijom sa međusobnim razmakom od 5 kHz. Vidimo da se opseg od 41 m (7,2 – 7,45 MHz) djelomično poklapa sa radioamaterskim opsegom na 40 m (7,0–7,3 MHz), a to je zato jer je prema odlukama WRC i ITU u određenim regijama svijeta dio 41-metarskog radio difuznog opsega (7,2 – 7,3 MHz) rezerviran za radioamatere i taj dio opsega ne koriste radio difuzne postaje.

Konverter AT-500 predviđen je za ugradnju u automobile i slična vozila kao dodatak standardnom SV/UKV radio prijemniku. Stoga isti ima mogućnost prilagodbe radni napon od 6V ili 12V (ovisno o akumulatorskom naponu vozila) te mogućnost prilagodbe na automobilske sisteme sa negativnim ili pozitivnim polom napajanja spojenim na masu (šasiju automobila). Radni napon se podešava prespajanjem adekvatnog otpornika za pad napona na liniji napajanja, a polaritet napona na šasiji mijenja se preko svojevrsnog preklopnika na ulaznim vodovima napajanja.

U unutrašnjosti konvertera od aktivnih komponenti nalazimo dva NPN tranzistora Mitsubishi 2SC 710 gdje jedan radi kao lokalni oscilator, a drugi kao mješač. Širina SV radio difuznog opsega je 1170 kHz, a širina KV radio difuznog opsega je najviše 730 kHz tako da je na SV prijemniku moguće bez problema pokriti sve konvertirane KV opsege. Primjerice, ako najširi KV opseg 15,1 – 15,83 MHz miješamo sa frekvencijom lokalnog oscilatora od npr. 16,6 MHz (14,33 MHz), dobiti ćemo izlazne frekvencije u rasponu 770-1500 kHz, dakle u sredini skale srednjevalnog opsega. Vidimo da za svaki frekvencijski opseg imamo po dvije promjenjive zavojnice (transformatora) tako da se jednom namjesti frekvencija lokalnog oscilatora, a drugom se ugodi mješač. Ovi krugovi naravno moraju imati propusnost opsega od bar 730 kHz. Sa strane imamo još jedan promjenjivi kondenzator, a on vjerojatno služi za ugađanje ulaznog filtarskog kruga za KV opseg cca 7 – 18 MHz (nisko-propusni filtar sa graničnom frekvencijom oko 18 MHz). Ukupno gledano za naš konverter prijemnih frekvencija precizno podešavanje nije kritično jer je frekvencijska skala SV prijemnika puno šira od potrebne, a osim toga, konvertirani opseg nije potrebno kalibrirati prema skali kad ona zapravo ni ne postoji.

Srednjevalni i kratkovalni radio odašiljači posljednjih godina bilježe trend gašenja u svijetu. Kod nas je posljednja KV postaja ugašena 2013. godine, a godinu dana kasnije i posljednja analogna SV postaja. Razlog tome je pojava novih i jeftinijih alternativnih opcija pokrivanja velikog područja audio/video signalima poput satelita i interneta. No bez obzira na nove trendove na srednjem i kratkom valu i danas se sa našeg područja može uhvatiti nekoliko desetaka stranih nacionalnih radio postaja, naravno, uz dobru antenu i dobro pogođeno vrijeme slušanja glede povoljnih propagacija radio valova i glede vremena odašiljanja pojedine postaje. Naravno, slušanje neke mađarske, ruske, kineske ili pak neke dalekoistočne nacionalne radio postaje uz sve smetnje koje za sobom povlači radio komunikacija na srednjim i kratkim valovima vjerojatno neće nikom biti dugotrajno zanimljivo ali može biti lijepa zanimacija za kakvo večernje istraživanje tog dijela radio spektra. Ovaj naš konverter podsjetio nas je na zlatno doba radija kada su SV i KV frekvencije bile krcate raznim radijskim sadržajima, no danas ovakav uređaj zasigurno više nitko neće ugraditi u svoj automobil, osim možda u kakav oldtajmer, pa makar i samo kao ukrasni detalj 🙂

 

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.