Radio prijemnik i kazetofon Philips 22RH886


Danas je nabavljen AM/FM stereo radio difuzni prijemnik sa kazetofonom oznake 22RH886/OOZ, proizvod nizozemske tvrtke Philips iz 1968. godine. Prijemnik pokriva četiri frekvencijska područja:

 • AM > 515 – 1620 kHz (AM)
 • SW2 > 3,17 – 7,3 MHz (AM)
 • SW1 > 9,5 – 17,9 MHz (AM)
 • FM > 87,5 – 108 MHz (FM stereo)

 

 

Nizozemska tvrtka Philips osnovana je 1891. godine te je do danas prerasla u jednu od vodećih svjetskih kompanija za proizvodnju elektronike. Poslovanje je započela proizvodnjom električnih žarulja, a 1916. godine Philips je proizveo i svoju prvu rendgensku cijev. Od 1927. godine Philips započinje proizvodnju radio aparata, a zatim i elektronskih cijevi. U 1930-tim godinama tvrtka već proizvodi medicinsku rendgensku opremu, predstavlja svoj prvi TV prijemnik te pionirski električni aparat za brijanje sa rotirajućim noževima (Philishave). 1963. godine Philips uvodi standard za snimanje zvuka na audio kazetu – Compact Audio Cassette, koji postaje globalni prihvaćen, a 1970-te godine obilježio je inovacijama poput štednih žarulja, optičkih telekomunikacijskih sustava, optičkog diska LaserVision i vrlo uspješnog Compact Disc (CD) sustava razvijenog u suradnji sa tvrtkom Sony. Sa istom tvrtkom je krajem 1990-tih godina razvijen i DVD sustav, a oba standarda doživjela su globalni uspjeh i najbrže rastući proizvod za kućnu elektroniku u povijesti. Philips danas proizvodi širok i raznolik spektar komercijalnih i profesionalnih elektroničkih uređaja i komponenti.

 

 

Sa svojim dimenzijama od 603 x 266 x 112 mm Philipsov 22RH886 čini poveću audio komponentu, a kad k tome pridodamo i dva zvučnika onda je za ovaj sustav potrebno osigurati prilično smještajnog prostora. Najupadljivije na prednjoj ploči su velike i pregledne skale, po jedna za svako AM područje i po tri za FM područje, čime je zapravo moguće memoriranje tri radio postaje na FM području. Na FM području je moguć stereo prijem i automatska kontrola frekvencije (AFC) kojom će se prijemnik sam podesiti na najjači prijemni signal. Prijemnik radi sa međufrekvencijama od 452 kHz za AM područja  i 10,7 MHz za FM područje, a izlazna snaga audio pojačala je oko 2 x 6 W. Glede izlaznog pojačala na raspolaganju su dva tonska filtra za podešavanje odziva niskih i visokih frekvencija i potenciometar za balansiranje jačine kanala. Uređaj  Philips 22RH886 ima vanjske priključnice za spajanje magnetofona, gramofona i mikrofona. Preko spojenog magnetofona je moguće snimati radio program i reproducirati zapis preko stereo pojačala uređaja, spojeni gramofon koristi stereo pojačalo uređaja za reprodukciju audio zapisa, a mikrofon se preko pojačala koristi za snimanje na kazetofonsku traku.

Na donjoj strani kućišta nalaze se upute za vađenje elektronike iz kućišta, no čak i uz te upute demontaža je prilično nespretna te zahtijeva puno pažnje i puno mjesta na radnom stolu. Naime, tri osnovne komponente (mrežni transformator, radio prijemnik i kazetofon) trajno su spojene zalemljenim vodovima te se moraju u kompletu izvaditi iz kućišta povlačenjem kroz usku prednju stranu. Demontaža bi bila puno jednostavnija da su ove komponente povezane konektorima.

 

 

 

Kada smo napokon izvadili elektroniku iz kućišta nalazimo na jednako nepreglednu tiskanu pločicu prijemnika unatoč njenim velikim dimenzijama. Komponente ispravljača, filtra i stabilizatora napona nisu montirane na zasebnoj pločici nego su izmiješane sa komponentama pojačala. Ovakav razmještaj rijetko srećemo kod elektroničkih uređaja na mrežno napajanje. Osnovni ispravljeni napon je vrijednosti 25,4 V (napajanje pojačala), a on se za pojedine stupnjeve prijemnika i kazetofona smanjuje otpornicima i zener-diodom na 23,7V, 15,5V i 10,8V.

 

 

Čitav prijemnik sastoji se od svega 7 tranzistora. Tri tranzistora rade u FM tuneru (RF pojačalo, oscilator i mješač), jedan tranzistor radi u oscilatoru za AM područja, a tri tranzistora su zajednička za AM i FM područja kako slijedi:

 • BF194C – radi u stupnju mješača za AM ili kao 1. MF pojačalo za FM
 • BF194B – radi kao 1. MF pojačalo za AM ili kao 2. MF pojačalo za FM
 • BF195 – radi kao 2. MF pojačalo za AM ili kao 3. MF pojačalo za FM

Naravno, da bi ovo funkcioniralo potrebno je za svako područje prebacivati MF transformatore i druge podešene titrajne krugove i filtre. Ovo pak zahtjeva upotrebu višepolnih sklopki koje moraju besprijekorno funkcionirati kako bi ne bi bilo prekida, neželjenih otpora i drugih pojavnosti vezanih uz loše kontakte, a što bi uzrokovalo unošenje neželjenih šumova i prekida u prijemnom lancu.

Ugađanje frekvencije za AM vrši se paralelnom promjenom kapaciteta u krugu oscilatora i ulaznog RF filtra, a omogućena je i fina promjena frekvencije potenciometrom u krugu oscilatora. Ugađanje frekvencije za FM vrši se paralelnom promjenom induktiviteta u krugu oscilatora i ulaznog RF pojačala.

Nakon MF pojačala slijede diodni AM i FM detektori te stereo dekoder za FM. Za demodulaciju AM signala koristi se dioda AA119, a za FM se koristi jedna od izvedbi ratio-detektora. Ovi detektori, zajedno sa zadnjim stupnjem MF pojačala čine modul u zajedničkom metalnom kućištu. Stereo dekoder je matričnog tipa sa ukupno šest tranzistora. Izveden je na posebnom modulu koji je zalemljen okomito na glavnu pločicu prijemnika.

Izlazna pojačala uključuju svega pet tranzistora po kanalu sa komplementarnim izlaznim stupnjem koji čine germanijski tranzistori AD161 i AD162. Pojačalo dobiva napon od 25,4 V čime se postiže izlazna snaga od oko 5,5 W na 8 Ω, odnosno oko 6,5 W na 4 Ω opterećenja.

 

FM tuner (RF pojačalo, oscilator i mješač). Ugađanje prijemne frekvencije vrši se promjenom induktiviteta u titrajnim krugovima RF pojačala i oscilatora.

Mehanizam sklopki za memoriranje tri FM kanala. Pritisak na svaku od tri kanalne sklopke postaviti će feritne jezgrice unutar zavojnica u titrajnim krugovima oscilatora i RF pojačala u jedan namješteni položaj koji odgovara selekciji jedne prijemne frekvencije.

 

Promjenjivi kondenzator za grubo i potenciometar za fino namještanje prijemne frekvencije na AM područjima. Istovremeno se mijenja vrijednost kapaciteta unutar titrajnih krugova oscilatora i ulaznog RF filtra.

 

AM/FM prijemnik sa FM stereo dekoderom.

 

Modul FM stereo dekodera.

 

Stereo pojačalo i elementi ispravljača, filtra i stabilizatora napona napajanja.

 

Komplementarni izlazni stupanj pojačala sa tranzistorskim parovima AD161/AD162 može isporučiti oko 6 W snage po kanalu.

 

Potenciometre tonskih kontrola, balansa i jačine zvuka potrebno je zamijeniti ili očistiti od godinama taloženih nečistoća koje uzrokuju prekide i promjenu otpora na izlaznim kontaktima.

 

Kazetofon uključuje ukupno 13 tranzistora, gdje 10 tranzistora radi u stupnjevima stereo pojačala za mikrofon i magnetsku glavu, za režime reprodukcije i snimanje. Na zasebnoj pločici nalazi se VF oscilator za brisanje, odnosno predmagnetizaciju trake prije snimanja koji se bazira na jednom tranzistoru. Preostala dva tranzistora na zasebnoj pločici nalaze se u krugu stabilizacije brzine vrtnje elektromotornog pogona mehanizma kazetofona.

 

Kazetofon ima funkciju reprodukcije i snimanja audio zapisa preko vanjskog mikrofona ili preko radija i uključuje tri tiskane pločice.

 

Na najvećoj poločici (desno bočno) nalaze se tranzistorska pojačala, na pločici lijevo je VF oscilator koji napaja glavu za brisanje/predmagnetizaciju trake, a na najmanjoj pločici u sredini smješteni su elementi tranzistorske kontrole brznine vrtnje pogonskog elektromotora.

Elementi stereo pojačala.

 

Elementi VF oscilatora koji napaja glavu za brisanje/predmagnetizaciju trake.

 

Philips je proizveo više modela i inačica audio uređaja sličnih našem modelu 22RH886 i inačici OOZ koji se međusobno razlikuju u frekvencijskim područjima koje pokrivaju prijemnici i dodacima poput kazetofona ili gramofona. Vidjeli smo da se radi o prilično jednostavnoj shemi tranzistorskog prijemnika, bez ulaznih RF pojačala za AM i bez kristalnih ili keramičkih filtara za bolju selektivnost MF. Općenito, svi sklopovi predstavljaju dizajn karakterističan za prve prelaske iz cijevne na tranzistorsku tehniku gdje se još uvijek štedjelo na broju poluvodiča koji će biti ugrađeni u sklopovlje.

Na testu je naš primjerak Philipsa 22RH886 pokazao sve očekivane simptome neodržavanog radio uređaja starog preko 50 godina. Svi potenciometri “krče” i prekidaju te je potrebna njihova zamjena ili čišćenje. Zvuk iz pojačala je tih i pun bruma što ukazuje na loše stanje elektrolitskih kondenzatora u filtrima napajanja i u krugovima izlaznih pojačala (čak se i vizualno može primijetiti da su elektroliti u fazi propadanja). Antena za FM, a posebice za AM mora biti jako dobro izvedena jer FM tuner ima samo jedan stupanj RF pojačanja, a AM niti jedan. Ostatke pogonskih gumica kazetofona nismo zatekli u unutrašnjosti uređaja što znači da je isto netko već izvadio vjerojatno u pokušaju zamjene. Ukupno gledano, za popravak ovog uređaja potrebno je uložiti dosta truda i zamjenskih komponenti, no krajnji rezultat nas vjerojatno neće oduševiti, kako ni nekim posebno osjetljivim i selektivnim prijemom tako ni nekim posebno snažnim i kvalitetnim zvukom. Ako ćemo iskreno, Philipsov 22RH886 vjerojatno puno bolje izgleda nego što zvuči 🙂


Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

One thought on “Radio prijemnik i kazetofon Philips 22RH886

 • Miša

  Poštovani uredniče bloga,

  Vi nas i dalje oduševljavate sa izborom uredjaja, njihovim opisom i Vašom precznošću u izlaganju. Čovek, koji voli elektroniku, stvarno ima priliku da sebi priušti uživanje uz čitanje Vaših tekstova ! Povrh toga Vi iznosite i interesantne istorijske podatke, u ovom slučaju za čuvenu fabriku Philips. Hvala Vam od srca na svemu tome !

  U nadi da će i Vaša sledeća objava biti ovako interesantna ja Vas pozdravljam i želim Vam još puno uspeha u radu.

  S`poštovanjem, Miša Stevanović.