Endometer ES-02


Danas je nabavljen elektronički uređaj koji se u stomatologiji koristi za određivanje duljine korijenskog kanala zuba. Naime, kada dođe do upale ili infekcije tkiva unutar korijenskog kanala zuba (zubne pulpe, živca), kod liječenja je potrebno u potpunosti očistiti cijeli zubni kanal (po čitavoj dužini) i zatim taj prostor ispuniti zubnom plombom. Problem je u tome što stomatolog kod čišćenja zuba ne vidi koliko je dubok kanal, a čišćenje unutrašnjosti zuba je potrebno napraviti precizno i točno do kraja kanala kako ne bi došlo do ponovnog razvoja infekcije, dakle točno do mjesta gdje završava korijen zuba. Ta točka se zove apeks (apex), pa se elektronički instrument koji stomatologu pomaže detektirati završetak korijenskog kanala naziva Apex lokator ili Endometar (po grani dentalne medicine koja se bavi terapijom zubne pulpe i živca – endodoncija).

 

 

Naš endometar nosi oznaku Endometer ES-02 i proizvod je hrvatskog poduzeća Artronic iz 1999. godine. Endometer ES-02 i danas se nudi na tržištu pod znakom jednog drugog hrvatskog poduzeća “e-Lab”. Oba ova poduzeća registrirana su za proizvodnju i implementaciju rješenja na području informatike, industrijske i biomedicinske elektronike.

Endometri rade na principu mjerenja električnog otpora, a o problematici i faktorima koji utječu na točnost takvog mjerenja pisali smo unutar objave za sličan uređaj APEKS LOKATOR pa ovdje nećemo ponavljati isti tekst. Oba uređaja, Apeks lokator i Endometer ES-02 za mjerenje koriste pravokutni napon. Pri tome, mjerni napon kod Apeks lokatora je cca 840 Hz/290 mVpp, dok je kod Endometra ES-02 izmjeren pravokutni napon od 40 kHz/70 mVpp. Vidimo da je razlika u frekvenciji značajna, a vrijednosti napona mjerenje su na opterećenju 10 MΩ te iste padnu na polovicu tih vrijednosti kod opterećenja 6,5 kΩ koliki je prosječni otpor između mekog tkiva koje neposredno dodiruje zub (paradoncija) i okolnog tkiva usne šupljine.

S obzirom da je Endometer ES-02 dostupan na tržištu svi podaci i upute za upotrebu mogu se lako pronaći na stranicama proizvođača, a mi elektroničari ćemo zaviriti u samo elektroničko sklopovlje uređaja.

 

 

Kao što se na slikama uočava sve oznake sa integriranih krugova su sastrugane čime proizvođač štiti svoja autorska prava i sprječava kopiranje patenta. Uočava se kristal na frekvenciji 2,5625 MHz te se može lako zaključiti da se mjerna frekvencija od 40 kHz dobiva binarnim dijeljenjem frekvencije kristala sa 64 (2562,5 kHz : 64 = 40 kHz).  Većinu ostalih integriranih krugova vjerojatno čine operacijska pojačala.

Na kraju možemo još izmjeriti na koje su otpore baždarene oznake na skali instrumenta:

  • bijelo polje DENT. označava dentin, odnosno čvrstu strukturu zuba preko koje je otpor na okolno tkivo velik, od beskonačno do 80 kΩ
  • žuto polje P.T. označava ulazak u pulpno tkivo, odnosno mekano tkivo unutar dentina i kako se ulazi u to tkivo otpor počinje padati od 80 kΩ do 2,8 kΩ
  • zeleno polje (-1.0 do A.F.) označava dolazak do samog kraja korijenskog kanala (1 mm do kraja), odnosno do njegovog vanjskog otvora (A.F.) i predstavlja otpore od 2,8 kΩ do 1,8 kΩ
  • crveno polje T.F. označava prodor kroz korijenski kanal na tkivo i odgovara otporima 1,8 kΩ do 270 Ω
  • plavo polje S.C. označava kratki spoj elektroda, odnosno otpore manje od 270 Ω

 

 

Moramo napomenuti da su ovi otpori izmjereni nakon što je kazaljka instrumenta baždarena na puni otklon skale kod kratkog spoja (trimer SC) i na nulu kod otvorenih stezaljki (trimer ZERO). Preciznost instrumenta i skale nije velika (klasa 2) tako da izmjerene vrijednosti treba uzeti sa nekom tolerancijom no to je sasvim dovoljna preciznost za ovakav tip uređaja. Trimerom BUZ namješta se prag uključivanja zvučnog alarma, a to je na kraju zelenog polja, gdje je stomatološki instrument već dosegao sam kraj korijenskog kanala.

Ako usporedimo podatke izmjerene na Endometru ES-02 sa onima na Apeks lokatoru, vidimo određene nepodudarnosti.  Naime, zeleno polje trebalo bi odgovarati otporima oko 6,5 kΩ a kod ES-02 ono iznosi svega 2,3 kΩ (6,5 kΩ je pri kraju žutog polja, oko 7 podjela prije početka zelenog polja). Naravno, mi smo koristili čisti omski otpor, a u stvarnom mjerenju do izražaja dolazi specifična impedancija otpora tkiva unutar korijenskog kanala. Također, moguće je da se baždarenje punog otklona odnosi na puni otklon zakretnog sistema instrumenta, a ne na puni otklon iscrtane skale. Kako god bilo, svaki proizvođač ovih stomatoloških instrumenata koristi vlastite patente za odabir valnog oblika, frekvencije i napona mjernog signala te vrši testiranja i baždarenja na najbolji odziv.

Endometer ES-02 se napaja preko paketa punjivih baterija (NiMH) i to 2 puta po 4 članaka, dakle nominalno 9,6 V. LED indikacija istrošenosti baterija pali se kada napon padne ispod 8,4 V. Baterije su u našem uređaju davno izgubile kapacitet  pa smo ih izvadili da ne bi došlo do curenja elektrolita. Današnja ponuda endometara ili apeks-lokatora uključuje različite digitalne ili grafičke (vizualne) displeje za prikaz i indikaciju položaja stomatoloških instrumenata unutar korijenskog kanala zuba, no osnova rada svih njih (mjerni krugovi) pa time i točnost prikaza vjerojatno se bazira na istim ili vrlo sličnim električnim krugovima. Moguće da je i ovaj Endometer ES-02 zamijenjen nekim novijim modelom markantnijeg dizajna i sa digitalnim prikazom, koji u konačnici vjerojatno ne radi ništa bolje ni lošije od svojeg prethodnika 🙂

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.