Električne orgulje Orla Ruby


Danas su nabavljene električne orgulje Ruby, proizvod talijanske tvrtke Orla iz 1979. godine. Tvrtka Orla osnovana je 1965. godine te je i danas prisutna na tržištu. Proizvodnju je započela električnim orguljama, a danas proizvodi i električne klavire, sintesajzere i električne harmonike.

 

 

U kompletu električnih orgulja Orla Ruby trebao bi se još nalaziti stalak, te nožna bas klavijatura i pedala no mi smo nabavili samo glavni uređaj. Testom je utvrđeno da orgulje ne rade, odnosno iz zvučnika se čuju samo neki šumovi, krckanja i brujanje. Stoga pogledajmo unutrašnjost ovog muzičkog instrumenta.

 

 

 

Vidimo da je elektronika orgulja Ruby napravljena modularno. Osim modula napajanja, te modula izlaznog pretpojačala i pojačala, tu je još osam različitih modula za generiranje zvukova i ritmova. Pogledajmo svaki modul pojedinačno…

 

Integrirano pojačalo STK080 može isporučiti preko 30W izlazne muzičke snage.

 

Specijalizirani integrirani krug M254B1 je generator osam različitih ritmova za električne klavijature.

 

Specijalizirani integrirani krug M108B1 implementira do 61 tipku za električne klavijature.

 

Specijalizirani integrirani krug M108B1 implementira do 61 tipku za električne klavijature.

 

 

Testom smo utvrdili da napajanje daje sve potrebne napone, a pločice orgulja su vizualno uredne. Vidimo da se orgulje baziraju na dva specijalizirana integrirana kruga M108B1 od kojih svaki ima kapacitet od 61 tipke, a u našem slučaju implementiraju 2 x 44 tipki klavijatura (dva puta po tri i pol oktave) i još 13 tipki nožne klavijature (jedna oktava). Osam ritmova koje podržavaju orgulje generiraju se u također specijaliziranom integriranom krugu M254B1.

Ono što odmah upada u oči to su korodirani i posve dotrajali kontakti svih konektora na matičnoj ploči kojima su povezani moduli. Jasno je da nije moguće nikakvo daljnje testiranje ili popravak ovih orgulja sve dok se ovi konektori ne zamijene novima. Iako konektori orgulja liče na stare ISA slotove na računalima (osim što imaju jedan red kontakata) razmak između pinova nije isti na oba konektora. Stoga je potrebno nabaviti originalne konektore ili popraviti stare na način da se svi kontakti zamijene novima. Nabavka originalnih konektora zasigurno danas više nije moguća, stoga smo se odlučili na zamjenu pinova. Pinove najbliže originalnima pronašli smo na nekim davno kupljenim rednim konektorima. Vjerojatno je ovdje bilo moguće iskoristiti pinove sa ISA slotova starih PC matičnih ploča, no odlemljivanje tih dugačkih konektora sa višeslojne matične ploče je praktično vrlo teško izvedivo.

 

Lijevo je originalni konektor orgulja sa dotrajalim kontaktima, a desno je novi konektor iz kojeg ćemo iskoristiti kontakte. Razlika u razmaku kontakata između ova dva konektora je oko 0,1 mm tako da novi konektor ne može zamijeniti stari.

 

Prvi na slici je originalni kontakt konektora iz orgulja, u sredini je kontakt sa novog konektora, a na kraju je prerađeni kontakt novog konektora i oblikovan tako da pristaje u konektor orgulja.

 

Gore su dva konektora sa dotrajalim kontaktima, a dolje su sva konektora sa zamijenjenim kontaktima.

 

Trebalo je zamijeniti kontakte na 16 konektora ili ukupno nešto manje od 300 kontakata. Sve stare kontakte trebalo je oprezno izvaditi, zatim je bilo potrebno izvaditi nove kontakte, svaki odrezati i oblikovati, te postaviti u originalna kućišta konektora iz orgulja. Ne treba spominjati da je također bilo potrebno sa matične ploče odlemiti i ponovno zalemiti svaki pojedinačni konektor. Ovo je bilo otežano time jer je na matičnu ploču također zalemljena šuma vodova. Ipak, lakše je bilo nekako manipulirati tim vodovima nego svaki pojedinačno odlemljivati s ploče.

 

Nakon što je popravak konektora završen i moduli vraćeni na svoje mjesto sve funkcije orgulja su uredno proradile. Prekide su još jedino uzrokovali klizni potenciometri koje smo također rastavili i očistili. Bilo bi lakše ove potenciometre zamijeniti novima, no tu je potrebno pronaći klizne potenciometre vrijednosti 100 kΩ koji moraju imati iste dimenzije kao originali (70x10x16 mm sa hodom klizača od 40 mm) jer u protivnom neće stati u utor kućišta i nožice neće pristajati na tiskanu pločicu.

 

Potenciometri nisu predviđeni za rastavljanje i sastavljanje. No da bi se isti očistio, sigurno da nije dovoljno poprskati ga izvana i u utore nekim kontakt sprejem, nego je potenciometar potrebno oprezno rastaviti kako bi se došlo do kliznih i otpornih površina. Neke potenciometre je lakše otvoriti, neke teže, a neke je nemoguće otvoriti bez da se pri tome ne uništi dio kućišta. Potenciometri ugrađeni u naše orgulje spadaju na žalost u ovu posljednju kategoriju. Potrebno je izrezati ili izbrusiti plastične kopče na bočnim stranama kućišta da bi se potenciometar mogao otvoriti, a nakon čišćenja kućište se zalijepi nekim ljepilom za plastiku.

 

Kod  većine potenciometara koji ne rade kako treba problem nije u istrošenosti otpornog sloja ili kliznih kontakata već u zaprljanosti i koroziji kliznih kontakata, a uzrok tome je sljepljeno staro mazivo i prašina koja se uvukla u unutrašnjost potenciometra. Ovdje je bilo potrebno samo očistiti klizni kontakt vidljiv na gornjoj polovici kućišta.

 

Nakon ovog popravka sve funkcije orgulja napokon rade ispravno. Električne orgulje Orla Ruby generiraju karakterističan “vintage” zvuk koji je posebno cijenjen u svijetu audiofila. Kombinacijom kontrola moguće je postići veliki broj zvukova i zvučnih efekata. Satima smo se igrali raznim kombinacijama kontrola i uvijek nas iznenadi neki novo dobiveni zvuk. Ako i nismo neki stručnjak za sviranje klavijatura, zahvaljujući velikim i lijepo dizajniranim kontrolama te analognim potenciometrima ove orgulje mogu poslužiti kao zabavan generator različitih zvučnih efekata i ritmova za neki muzički mix, nešto poput popularne Dub-sirene opisane na našoj stranici 🙂

 


Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

3 thoughts on “Električne orgulje Orla Ruby

 • Drazenka

  Zanima me kolika je cijena tim orguljama. Pošto ja imam top stanje sa kopletnom opremom .Ja sam to dobil novo. Hvala.

  • crowave Post author

   Takve stvari nemaju cijenu 🙂 Ja ne skupljam baš muzičke instrumente i ne bavim se tim područjem pa stvarno ne znam kako idu cijene i potražnja u toj branši. Ja sam ih kupio posve slučajno na nekom buvljaku za 300 kuna jer su mi izgledale fora. Da sam znao da su neispravne ne bi dao ni 50 kuna. Ako su vaše kompletne i kao nove onda će se svakako lakše prodati nekom ciljanom kolekcionaru jer oni najčešće traže upravo mint stvari. Najbolje ih je jedno vrijeme oglašavati na aukcije.hr (uz zaštitnu cijenu) ili na kakvom oglasniku pa će se valjda netko javiti, ponuditi nešto, objasniti ponuđenu cijenu… Sa tim starim stvarima se nikad ne zna 🙂
   lp Ljubomir