CB primopredajnik Midland Alan 34


Danas je nabavljen CB PLL AM/FM primopredajnik oznake Alan 34, proizvod talijanske tvrtke CTE (partner američkog Midlanda) s početka 1980-tih godina.

Tvrtka Midland (Midland Radio, Midland Radio Corporation) osnovana je 1959. godine i predstavlja prvu američku tvrtku za proizvodnju CB primopredajnika. U 1970-tim godinama Midland se širi na evropsko tržište te sklapa partnerski odnos i centralnu evropsku podružnicu sa talijanskom tvrtkom CTE International. Danas su i Midland i CTE International multinacionalne kompanije koje nude širok spektar različitih radio primopredajnika i opreme za sve komercijalne namjene, a robna marka ALAN predstavlja grupaciju euroazijskih partnerskih zastupništva.

Midland Alan 34 bazira se na četiri integrirana kruga:

  • LC 7120 – kompletan PLL namijenjen za CB primopredajnike
  • TA 7310 – VCO za PLL i TX mješač sa pojačalom
  • AN 240P – MF pojačala, FM detektor i NF pojačalo
  • KIA 7205 – audio NF pojačalo za zvučnik i mikrofon

Radi se o vrlo jednostavnom primopredajniku koji od vanjskih kontrola ima jedino mogućnost namještanja jačine zvuka i praga potiskivanja šuma (squelch) uz naravno nezaobilaznu PA funkciju gdje uređaj radi kao audio pojačalo (megafon) snage 3 W. Izlazna snaga predajnika je oko 1,5 W za obje modulacije. Najveća specifičnog ovog uređaja je raspodjela njegovih PLL-om kontroliranih 34 radnih kanala.

  • do 23. kanal identičan je standardnim CB kanalima
  • kanal odgovara 25. standardnom CB kanalu
  • kanal odgovara 26. standardnom CB kanalu
  • do 34. kanal odgovara 32. do 40. LOW CB kanalu

Standardni CB band (11-metarski opseg) uključuje ukupno 40 kanala na frekvencijskom opsegu  26,965 – 27,405 MHz. Bliski CB bandu su 12-metarski radioamaterski opseg (24,890 – 24,990 MHz)  i 10-metarski radioamaterski opseg (28,000 – 29,700 MHz). Kao što se vidi na grafičkom prikazu između ova tri opsega postoje “slobodni” frekvencijski opsezi. Upotrebu frekvencija unutar tih opsega definirala je svaka država prema svojim potrebama, tako da su se na njima mogle odvijati različite radio veze, od signala za daljinsko upravljanje raznim uređajima i igračkama do rezerviranih veza za razne državne, vojne i civilne službe, institucije, tvrtke i organizacije. Naravno u mnogim zemljama ove frekvencije su bile neiskorištene, a s obzirom da se u zlatno doba CB-a uvijek tražio kanal više, počelo se sa proširivanjem standardnog CB opsega na nove grupe od po 40 kanala smještene ispod ili iznad standardnog CB opsega.

Na grafu vidimo da najviše mjesta imamo ispod standardnog opsega, ukupno za pet novih grupa po 40 kanala. Također iznad standardnog opsega ima mjesta za još jednu grupu od 40 kanala, no često se i u tom smjeru išlo na više grupa tako da se CB postaja mogla koristiti i kao radioamaterska postaja za 10-metarski opseg. Time bi se prilagođenim CB uređajem mogao pokriti opseg širine nekih 4 MHz, no najčešće se išlo na jednu grupu niže kako bi se broj kanala sa 40 povećao na 80 ili na dvije grupe više kako bi se pokrio radioamaterski 10-metarski opseg.

Najveći problem kod prilagodbe CB uređaja izvan standardnog opsega je u činjenici da su integrirani PLL krugovi kontrole frekvencije uglavnom dizajnirani isključivo za standardni 40 kanalni CB opseg. Da bi se VCO kontrolirao na frekvencijama izvan tog opsega potrebno je nekako “prevariti” PLL petlju, tako da sve glede kanala unutar PLL-a i dalje funkcionira standardno, no da PLL petlja ipak zatvara VCO na “pogrešnu” frekvenciju. Ovo je kod CB uređaja Midland Alan 34 postignuto tako da VCO u PLL ne šalje svoju pravu frekvenciju za usporedbu, nego 400 kHz veću frekvenciju zbog čega će PLL zaključavati VCO na 400 kHz manju frekvenciju. Na taj način kanali 26. do 34. na uređaju Alan 34 koji su kodirani na 27. do 35. standardni CB kanal, zaključavaju VCO umjesto na 27,275-27,355 MHz na 26,875-26,955 MHz što odgovara 32. do 40. kanalu (ili 72. do 80. kanalu) LOW CB opsega. Ovo povećanje kontrolne frekvencija iz VCO-a za PLL naspram stvarne postiže se miješanjem sa frekvencijom oscilatora 400 kHz manjom od one za standardne kanale. Sve opisano prikazano je na priloženoj blok shemi. Vidimo da PLL integrirani krug LC 7120 nije predviđen za izravan prihvat frekvencije VCO-a nego se ona snižava miješanjem u oba slučaja, kako za standardne tako i za LOW CB kanale, sa opisanom razlikom lokalnih oscilatora od 400 kHz. Detaljno o radu PLL petlje možete pročitati u prijašnjim objavama vezanim uz CB primopredajnike.

Što se tiče konstrukcije vidimo da su oscilator za LOW CB kanale 14,960 MHz i FM demodulator/modulator izvedeni na posebnim pločicama kao opcionalni moduli. To znači da su se na istoj šasiji radile i verzije koje su imale samo standardne CB kanale i one koje su imale samo AM modulaciju pri čemu je sklopka AM/FM bila zamijenjena sklopkom za ANL filtar smetnji.

Do kraja prošlog stoljeća izrađeno je i prodano više CB primopredajnika nego bilo kojih primopredajnika uopće. Mi smo do sada sagledali desetak raznih CB uređaja i koliko god oni s jedne strane shematski bili vrlo slični, kod svakog smo ipak pronašli i neku specifičnost čije proučavanje nam je dodatno produbilo znanje i razumijevanje ove tehnologije. Zahvaljujući svojedobnoj velikoj zastupljenosti i popularnosti CB uređaji su brzo evoluirali glede performansi, no s druge strane, treba biti svjestan da se radi o (graničnom) kratkovalnom području gdje ogromnu ulogu igra dobra i dobro podešena antena. Dobre antene za CB opseg pak nisu baš male, za antenu 1/4 λ radijal je dužine oko 260 cm, a sve manje od toga (skraćene antene) značajno smanjuju domet predajnika i kvalitetu prijema. Čak i kad imamo dobru antenu, najveća snaga je ograničena na 4 W FM ili 1 W AM tako da se veliki dometi karakteristični za kratki val mogu postići samo u idealnim uvjetima. Naravno da je oduvijek bilo u ponudi i raznih linearnih VF pojačala za CB o čiju legalnost ovdje nećemo ulaziti, no opet, što vrijedi što mi imamo pojačan domet kad sugovorničke postaje svejedno opet ne mogu dobaciti do nas. Danas se rabljeni CB uređaji mogu jeftino pronaći po raznim buvljacima i oglasnicima, a mi jedva čekamo opet proučiti kakav novi primjerak te vrste 🙂

 


Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

One thought on “CB primopredajnik Midland Alan 34

  • Misha

    Kao i obično izvanredan opis i prezentacija ovog vintage uređaja. Sve pohvale i čestitke autoru. Sa nestrpljenjem očekujem sledeću akciju tj. opis još nekog uređaja ili elektronskog aparata. Puno pozdrava i sreće u radu.
    Miša.