Elektrostimulator ITO TENS 120Z


Danas je nabavljen TENS elektrostimulator oznake modela 120Z, japanskog proizvođača ITO iz 1990-tih godina, a koji se proizvodi još i danas. Objektivan članak o ovom obliku elektrostimulacije možete pročitati na stranici O blogu…

 

 

Japanska tvrtka ITO osnovana je 1957. godine, a korijene vuče iz 1916. godine kada je Kenji Ito otvorio tvrtku pod nazivom “Tokyo Medical Electric”. Kroz čitavo razdoblje tvrtka Ito se bavi proizvodnjom fizioterapeutskih uređaja. Tvrtka danas nudi gotovo sve vrste uređaja za elektroterapiju i izvozi ih u puno zemalja svijeta. Naš primjerak elektrostimulatora TENS 120Z očito je uvezen u Njemačku preko njihove distributivne tvrtke Remed koja danas više ne posluje.

 

 

Ispod naljepnice njemačkog distrubutera REMED sa oznakom kontrole “TÜV Norddeutschland” i oznakom sigurnosti “GS Geprüfte Sicherheit” nalazi se originalna naljepnica sa oznakom modela 120Z.

 

 

Ispod njemačke naljepnice medicinskog odobrenja (Med-GV Zulassungszeichen 05/M-04/89) nalazi se originalna naljepnica sa oznakom japanskog proizvođača ITO.

 

 

Elektrostimulator TENS 120Z svoj 30-godišnji opstanak na tržištu može zahvaliti odličnom kompaktnom dizajnu i jednostavnim kontrolama koje omogućuju dovoljno širok raspon podešavanja izlaznog signala. Tako je dobiven mali, autonoman, prenosiv i univerzalno primjenjiv TENS elektrostimulator koji radi na jednu klasičnu bateriju od 9V.

Izlaznim impulsima moguće je podešavati amplitudu (0-200 Vpp), širinu (50-200 µs) i frekvenciju ponavljanja (1-200 Hz). Također je moguće odabrati jedan od tri moda istitravanja impulsa: kontinuirano istitravanje, istitravanje u grupama impulsa, istitravanje sa modulacijom amplitude impulsa. Izlazna struja ograničena je na 20 mA pri opterećenju 500 Ω. Kratkotrajne impulse koji se ponavljaju malom frekvencijom teško je prikazati na osciloskopu unutar jedne vremenske baze, no na nekoliko oscilograma uspjeli smo snimiti pojedinačni impuls kao i ponavljajuće grupe impulsa.

 

Na slici lijevo snimljen je najširi negativni pravokutni signal koji može generirati uređaj (200 µs), a desno je najuži pravokutni impuls (50 µs). S obzirom da se ovi negativni pravokutni impulsi provode preko transformatora odmah nakon njih inducira se pozitivni naponski pik kojem napon brzo opet padne na nulu. Taj inducirani naponski pik je to veći što pravokutni impuls traje duže (što je širi), a to je i očekivano jer je i srednja vrijednost napona veća kod šireg impulsa. Ne možemo znati da li je ovaj inducirani pozitivni naponski pik poželjna, neutralna ili neželjena pojava za stimulaciju mišića, no ovakav oblik impulsa prisutan je kod svih uređaja te vrste koji imaju izlazne transformatore.

 

Ovdje vidimo slijed signala u kontinuiranom modu (CONSTANT). U ovom modu isti impulsi se neprekidno ponavljaju sa amplitudom, frekvencijom i širinom podešenom potenciometrima na uređaju.

 

Ovdje vidimo slijed signala u paketnom modu (BURST). U ovom modu isti impulsi se pojavljuju u grupama od po 10 impulsa. Pauza između grupa impulsa iznosi pola sekunde.

 

Ovdje je slijed amplitudno moduliranih pravokutnih signala (MODULATION). Razmak između paketa signala je jedna sekunda. Radi se o jednostavnoj amplitudnoj modulaciji pravokutnih signala no s obzirom da se ujedno moduliraju i inducirani naponski pikovi dobivamo prikazane složene signale.

 

Čitav elektronički sklop bazira se na dva Toshibina integrirana kruga: dvostruki monostabilni multivibrator TC4538BP, i šesterostruki inverter TC4069UBP. Oba ova integrirana kruga zasigurno su u krugu oscilatora i modulatora, a izlazni signal se preko tranzistora prosljeđuje na izlazne transformatore za svaki kanal koji podižu napon na max 200Vpp bez opterećenja (amplituda pravokutnog impulsa u normalnoj upotrebi ne prelazi 50 V).

 

Ovime smo upoznali još jedan od tisuće i tisuće proizvedenih raznih tipova TENS elektrostimulatora koji se ističe po lijepo i kompaktno dizajniranom kućištu i potpuno autonomnom baterijskom napajanju, čime je prikladan za upotrebu u svim uvjetima, od ležanja na krevetu do trčanja po prirodi. Naravno, puno veći učinak za zdravlje čovjeka postiže se korištenjem TENS-a prilikom trčanja po prirodi nego tijekom ležanja u krevetu, a razlog tome možda i ne leži toliko u samim impulsima koje isti proizvodi 🙂

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.