DANFOSS TYPE 38E (automat za kontrolu razine tekućina)


Uređaj sa slike proizvod je Danske tvrtke Danfoss, a radi se o automatu koji uključuje ili isključuje strujni krug ovisno o razini tekućine u spremnicima. Kao senzor razine tekućine koristi se elektromagnet s pomičnom kotvom koja je vezana za plovak. Tvrtka Danfoss proizvodi širok spektar senzora i automata za kontrolu protoka tekućina i plinova te regulaciju temperature. Na ovdje prikazanom uređaju uočavaju se dva potenciometra za namještanje minimalne i maksimalne razine tekućine, elektromagnetski relej koji uključuje kontakte sklopke (maksimalno 380V, 6A), te mrežni transformator kojim se napaja upravljačka elektronika, a koja povezuje sve navedene komponente sa senzorom.

danfoss_type_38e_kontrola_razine_tekucine02

danfoss_type_38e_kontrola_razine_tekucine03

danfoss_type_38e_kontrola_razine_tekucine04

danfoss_type_38e_kontrola_razine_tekucine05

danfoss_type_38e_kontrola_razine_tekucine06

 

DODATAK 1

U DANFOSS TYPE 38E ugrađen je mrežni transformator koji na primarnom dijelu ima namot sa jednim izvodom za 220V i 380V, a na sekundarnoj strani ima dva namota svaki sa srednjim izvodom, dakle 2x12V i 2x9V. Namot 2x9V je u krugu releja, a namot 2x12V u krugu senzora. Relej radi na naponu od 9V.

danfoss_type_38e_07

Sa donje strane pločice nalemljene su komponente ispravljača. Za namot 2x12V to je graetzov spoj od 4 diode (ispravlja se jedna polovica namota od 12V preko kojeg se napaja elektronika regulatora, a druga polovica namota je za vanjski senzor). Srednji izvod kod namota 2x9V služi samo za punovalno ispravljanje preko dvije diode pa iz ovog dijela zapravo dobivamo samo jedan napon od 9V za krug releja.

danfoss_type_38e_01

U nastavku još nekoliko slika komponenti…

danfoss_type_38e_02

danfoss_type_38e_03

danfoss_type_38e_04

danfoss_type_38e_05

danfoss_type_38e_06

DODATAK 2

Ljubaznošću sugovornika iz rubrike “Komentari” prilažem elektroničku shemu automata DANFOSS TYPE 38E.

danfoss_type_38e_77


Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

10 thoughts on “DANFOSS TYPE 38E (automat za kontrolu razine tekućina)

   • vlasta

    Pozdrav.
    Ovaj uređaj se koristi za mjerenje nivoa. Naime, pored ovog “regulatora” postoji i drugi dio – posuda sa plovkom, a na tom plovku je namotaj (u kućištu). Promjenom indukcije se očitava nivo tečnosti u sudu. Pošto imam takav regulator, i ne da mi se prepravljati, jer za koju godinu mislim to sve rušiti i modernizovati, bilo bi dobro da mi ga nekako dostavite. U zamjenu bi Vam mogao ponuditi Iskrin unimer, s tim da su mu dva otpornika crkla (nikako da se nakanim da ga popravim). Imam i njegovu šemu, tako da Vam neće predstavljati problem popraviti ga. Zatim, Endress Hauser mjerač protoka tip Pulsmag DM16532, ili razne ugradbene mjerače sa sondom (temperatura). ???

 • vlasta

  Pozdrav.
  1. Interesuje me da li znate, koji je transformator u njemu, tj neke njegove karakteristike koje bi mi pomogle da nabavim novi?
  2. Koji zamjensi nivo regulator bi mi preporučili?

  • crowave Post author

   Lijep pozdrav!

   1. Moram pronaći gdje sam odložio ovaj automat i tada ću izmjeriti napone na izlazu iz transformatora, nema problema. Treba mi nekoliko dana za ovo pa vam javim rezultate.
   2. Nažalost nisam stručnjak za ovo područje, ovaj regulator sam nabavio slučajno jeftino na buvljaku pa sam ga uzeo samo da se malo poigram s njim.

   • vlasta

    Provjerite da li je ispravan, pa mi javite cijenu. Takođe, provjerite otpor svitka na samom plovku. Da li on ono ide za gornji ili donji nivo? (ima razlike u 220 i 230 tipu)

    • crowave Post author

     U dodatku nastavku objave navedene su karakteristike transformatora. Jačina struje koju transformator treba dati na sekundarnim namotoma vjerojatno ne treba biti veća od 500 mA.Ovaj moj regulator je nekorišten, nabavio sam ga novog u kutiji. Plovak (senzor) nemam. Automat mi ne koristi za ništa ali bi me zanimalo gdje ga vi koristite. Rado ću ga zamijeniti za neki drugi komad elektronike, u galeriji možete vidjeti što sve skupljam 🙂

     • vlasta

      Majko draga, niko nema ovakav trafo… Imate li Vi možda?
      Zaboravio sam napomenuti da imam i raznih brojača, vremenskih sklopki, čak i preteču frekventnog – nešto se moralo ručno odvrtati/zavrtati. :-O 🙂

      • crowave Post author

       Pa kad bi se išlo popravljati uzeo bi se neki standardni trafo 2x12V ili čak 1x12V i onda bise kombinacijama jeftinih regulatora 7809 i 7812 dobili svi potrebni istosmjerni naponi. Mogu se ubaciti i dva (manja) zasebna trafa, jedan 2x9V i drugi 2x12V. Ako je pregorio samo jedan namot doda se samo jedan trafo. U konačnici nije neki (pre)veliki posao i rastaviti trafo i premotati ili uzeti neki slični trafo koji se lakše namata (npr. EI jezgra sa odvojeno namotanim primarom i sekundarom, a ne da je jedan namot preko drugoga) pa mu samo premotati sekundar. No, meni ovaj regulator ne treba i rado ću vam ga zamijeniti za neki drugi komad elektronike. Poslati ću Vam podatke na pp pa se čujemo 🙂

       • vlasta

        Apsolutno ste u pravu. Danas sam dobio informaciju, da mogu dobiti jedan trafo 2×12, ali sa 125mA. Drugi (2×9) bi morao čekati 15-20dana. Zaboravio sam na 7809 totalno. Hm, sumnjam, da bi mogao ugurati 2 trafoa, ali sam od toga odustao, jer bi se drugi morao čekati. Ama baš svi namotaji su crkli (iz primara sam izvukao jednu žicu). Čovjek koji radi premotavanje, neće ni da čuje o ovom poslu, jer mu nije “interes”antan. Čujemo se sutra, da Vas večeras ne uznemiravam.